Даже си помислих и къде са юристите, които иначе толкова бързаха да изземат от нас "тяхната" си работа...

Ето къде и кога ще ги видим юристите. :wink1:

Адвокати vs ДАНС! Юристи излизат на протест срещу новия Закон за прането на пари
Цитат
Адвокатите не са агенти на ДАНС! Под това мото бившият апелативен прокурор и настоящ адвокат Иван Петров организира протест срещу новия Закон за мерките срещу изпирането на пари и правилника към него. Протестът е насрочен за идния четвъртък, 21 февруари, от 12 до 15 ч. на площад „Народно събрание“. Законът засяга не само адвокатите, но и счетоводители, нотариуси, застрахователи, неправителствени организации и управители на търговски дружества.
От Указанията на Образец 2001, стр.4:
Цитат
За доходите, придобити от малолетни, непълнолетни и поставени под запрещение физически лица, годишната данъчна декларация се подава от техните родители, съответно настойници или попечители в ТД на НАП по постоянния адрес на малолетното, непълнолетното или поставеното под запрещение лице.

http://www.nap.bg/page?sId236fsL=30&sId236dsA=2019&id=384&textMode=0
Защо не попитате каква е причината за това поведение?
Най-добре е да се изясните, за да спре това напрежение, ненужно никому.
gal4eto, в този линк е уточнено какви са примерните категории действителни собственици:
Фирмите ще обявяват действителния си собственик
Между другото...
Цитат
Информацията за действителен собственик не е публична. Достъп до нея ще имат ДАНС, БНБ, КФН и задължените лица по чл. 4.
Още по темата.
Декларацията, с която бизнесът трябва да обяви действителните си собственици, вече е в Държавен вестник
Цитат
Дългочаканите декларации, с които целят бизнес трябва да обяви кои са действителните му собственици, вече са публикувани в Държавен вестник. Те са приложение №3 към новия Правилник за прилагане на Закона за мерките срещу изпирането на пари (ЗМИП), който беше обнародван днес.
Така бизнесът ще има двадесетина дни да се запознае с декларацията преди на 1 февруари да започне кампанията по обявяването на действителните собственици на фирмите. Тя трябва да приключи за четири месеца, т.е. до края на май.
В този линк има таблица за кои категории се изисква психологическа годност. Може да погледнете за категория Ткт.
https://www.shofior.com/driving-lessons-vehicle-categories
В НАРЕДБА № 36 от 15.05.2006 г. за изискванията за психологическа годност и условията и реда за провеждане на психологическите изследвания на кандидати за придобиване на правоспособност за управление на МПС, на водачи на МПС и на
председатели на изпитни комисии и за издаване на удостоверения за регистрация за извършване на психологически изследвания в чл.1 тази категория не се споменава.
А лесно. Ако не изпълняват предписанията на личния лекар, нямат право на обезщетението.
tihomir.petrov, зависи кой не изпълнява предписанията. Служителката или работодателят. Защото ако първата работи под заплаха от уволнение едва ли би могла да бъде третирана като нарушител, че и да ѝ се отнема и обезщетението за неработоспособност.  :wink1:
Цитат
Чл. 18. (1) НМЕ Осигуреният не може по своя преценка без разрешение от лекуващия лекар или ЛКК, издали болничния лист, да се върне на работа преди изтичане на разрешения отпуск. Осигурителите не допускат на работа осигурени, които се намират в отпуск поради временна неработоспособност.

А иначе по темата според мен ще се признае отпускът за бременност и раждане с право на платен отпуск само за времето, през което се издават болнични.
То хубаво няма да признаят отпуска по чл.164 от КТ за трудов стаж, ама в ЕС може да си дадеш детето след 3-тия месец на ясла, а тук няма такава възможност. Същото е положението с ДЦДУ, както и тези за ЦРСИ. Капацитетът им е много под броя на нуждаещите се.
Pupeshche, много точно си го написала!  :good:
Хайде сега и аз да попитам: Какво да кажат онези майки, които уж са в болничен за бременност, но реално работят?  :wink1:
Както и онези, чиито деца са с увреждания, но под 90% нищо , че са с чужда помощ?
 
Тъй като обезщетението за м.09  може вече да е получено с днешна дата, бащата би трябвало да подаде ново заявление-декларация 3 в срок 3 работни дни от промяна в декларираните обстоятелства  за отпуск само за м.09 в случая. Издава се заповед от работодателя и се подава ново приложение 10 с попълнени  раздел II. Удостоверявам следните промени в обстоятелствата:
21. Отпускът на лицето на основание чл. ..... от КТ е прекратен - отнася се за обезщетенията по чл. 50, ал. 1; чл. 50, ал. 5; чл. 50, ал. 6; чл. 50, ал. 7; чл. 53; чл. 53в, ал. 1, чл. 53в, ал. 2, чл. 53в, ал. 3 от КСО.
Все пак основанието може да е Чл. 45а.(5) от НАРЕДБА ЗА РАБОТНОТО ВРЕМЕ, ПОЧИВКИТЕ И ОТПУСКИТЕ.  :wink1:
Прочетете от линка ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕ И ВИЗОВ РЕЖИМ.
https://www.mfa.bg/bg/embassyinfo/turkey
Може да откаже. За всеки период се подава молба за отпуска и се ползва с разрешение от работодателя.
Скрит текст :
Цитат
Колона 4   Размер на вземането
Вписва се общата сума на задължението на служителя, съгласно запорното съобщение.

Източник: http://frs-bg.com/trudovata-knizhka-prez-pogleda-na-rabotodatelya/
- Моята е егати мърморещата жена, брато! Другите жени искат на плаж, море, а моята "Изхвърли елхата, та изхвърли елхата!"

Слънце...Плаж...
Почиващ мъж пита млада майка, седнала наблизо:
- Извинете, г-жо, това момченце, дето носи вода от морето с моята шапка, Ваше ли е?
- Не, какво говорите?! Моето е онова, умното, което проверява дали телефонът Ви работи под водата...
Бих подала Д1 корекция като посоча последен ден в осигуряване 31.07.2018 и бих включила тогава обезщетението по чл.224.

И в този линк има такъв съвет от Валя Дадова.
Декларация 1 и обезщетение по чл. 224 от КТ
Цитат
Правото на паричното обезщетение за безработица на лицата, чието осигуряване е прекратено след 31 декември 2017 г., се определя както следва:

Право на парично обезщетение за безработица имат лицата, за които са внесени или дължими осигурителни вноски във фонд „Безработица“ най-малко 12 месеца през последните 18 месеца преди прекратяване на осигуряването и които:

са регистрирани като безработни в Агенцията по заетостта;
не са придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст в Република България или пенсия за старост в друга държава или не получават пенсия за осигурителен стаж и възраст в намален размер по чл. 68а или професионална пенсия по чл. 168;
не упражняват трудова дейност, за която подлежат на задължително осигуряване по КСО или законодателството на друга държава, с изключение на лицата по чл. 114а, ал. 1 от Кодекса на труда.
(чл. 54а, ал. 1 КСО)


http://www.noi.bg/en/benefits/benefits/101-unemployment/625-pokso
Ако мога да дам личен пример, в момента съм почти на 42 години и все още работя. Лекарят ме е предупредил за противопоказните условия на труд и ги спазвам. Работодателят ми е уведомен устно и се съобразява.Болничният за 45 дни преди термина трябва да го получа, считано от 15.09.
Ако майката се чувства сравнително добре може да работи, ако иска да получи възможно по-високо майчинство.