Нов ЗМИП и нова Наредба за подаване на документи по ЗАДС
Цитат
В 5-месечен срок от влизането в сила на ЗМИП следва да се изготви правилник за прилагане на закона  (§10 от ПЗР).
В новия закон е отчетена е необходимостта от точна и актуална информация за действителния собственик като ключов фактор при разкриването на престъпления с оглед на възможността самоличността на дадено лице да бъде скрита зад дружествена структура. (Виж дефиницията на действителен собственик в § 2 от ЗМИП).
В § 9 ПЗР на ЗМИП е предвидено:
(1) В срок до 1 октомври 2018 г. Агенцията по вписванията осигурява възможност за вписване на данните по чл. 63, ал. 4 в съответния регистър по чл. 63.
Работодателят няма право да откаже приемането на болничния лист.
Отказ от работодател да приеме болничен
Не.Няма право.Особено, когато става въпрос за патологична бременност.
Законът за защита на личните данни се съгласува в Съвета по Европейски Въпроси
Скрит текст :
Погледнете чл.28 , ал.2 , т.3 от ЗДДФЛ.
Моят съвет е да уведоми работодателя си и да избягва да вдига тежко.
Трудовите права на бременните и работещите майки

Социалната защита на младите майки по българското трудово законодателство
Цитат
В трудовото законодателство съществува абсолютна забрана за полагане на нощен и извънреден труд от бременни работнички и служителки - закрилата обхваща периода от установяване на бременността от здравните органи до началото на отпуска за бременност и раждане или до прекъсване на бременността.
И пак от сайта на КЗЛД
https://www.cpdp.bg/index.php?p=news_view&aid=1213
Цитат
Предвид множеството въпроси, постъпващи в КЗЛД, които са изключително специфични и засягат потребностите на отделни администратори, а не общото приложение на Регламента, КЗЛД обръща внимание, че съгласно Съобщението на Европейската комисия до Европейския парламент и Съвета от 24.01.2018 г. (COM(2018) 43 final) „администраторите и обработващите лични данни не следва да очакват от органите за защита на данните да им предоставят специално предназначено, индивидуализирано правно становище, каквото само юрист или длъжностно лице по защита на данните може да предостави.”
От днес в сайта на КЗЛД.
https://www.cpdp.bg/?p=news_view&aid=1211

https://www.expert.bg/BSK-pita-Borisov-zashto-nqma-plan-za-popravka-na-zakona-za-lichnite-danni-665488.html
Скрит текст :

И самото писмо.
https://www.bia-bg.com/standpoint/view/24012/
Длъжностно лице по защита на данните - една от професиите на бъдещето
Цитат
Рецитал 77 и членове 39.2 и 35.2 от Регламента изискват от Длъжностното лице по защита на данните да предлага насоки относно оценките на риска, противодействието и оценката на въздействието върху защитата на данните в организацията, в която работи или обслужва. Това значи, че неминуемо то трябва да има познания както в областта на методиката за оценка на риска, така и технически познания.

От друга страна, рецитал 97 и членове 37.1, 37.5 и 38.5 от Регламента уточняват, че Длъжностно лице по защита на данните следва да е "лице с експертни познания в областта на правото и практиките за защита на данните".

В заключение, следва да се отбележи, че Работната група изрично посочва, че нищо не пречи дадена организация, която не попада в хипотезите, посочени в Регламента като организация, задължена да назначи Длъжностно лице по защита на данните, да има такова.

В Регламента се предвиждат още редица промени по повод на боравенето с лични данни, но към настоящия момент има още неясноти и въпроси без отговор, които ще бъдат изяснявани след влизането му в сила и започването на прилагането му от държавите-членки.
А детето кога е изписано от болницата?
Допълнително възнаграждение за трудов стаж и професионален опит на работещ пенсионер
Цитат
Работодателят е длъжен да начислява и изплаща допълнителните трудови възнаграждения за трудов стаж и професионален опит на работниците и служителите, които отговарят на условията на наредбата, в това число и на работещите пенсионери.
Срокът за подаване на годишните данъчни декларации за облагане на доходите изтича на 30 април 2018 г.
http://www.nap.bg/news?id=3497
Какво представлява стажантският договор?
Цитат
Задължителните стажове на студентите и учениците са част от тяхното образование и практическо обучение и се уреждат със Закона за професионалното образование и обучение (ЗПОО). Така, при задължителните стажове отношенията между стажанта и компанията са опосредени от трето лице, което е обучаващата институция или заведение. От тук следва съществената разлика между задължителните стажове и стажантския договор, който е специфичен трудов договор, сключен между стажанта и работодателя, при който няма посредник.

Съгласно ЗПОО, отношенията при задължителните стажове на учениците се уреждат от договори, сключени между компаниите и съответното училище (а не такива между стажанта и компанията).
Новият трудов договор за стажуване
Цитат
Договор за стажуване може да се сключва за не по-малко от 6 месеца и за не повече от 12 месеца.
Чл. 19. (Изм. - ДВ, бр. 21 от 1991 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 2 от 1994 г., изм. - ДВ, бр. 62 от 1995 г., в сила от 01.07.1995 г., изм. - ДВ, бр. 34 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 40 от 1999 г., изм. - ДВ, бр. 2 от 2008 г., в сила от 01.01.2008 г.) На командирования, когато остава да нощува в мястото на командировката, се заплащат дневни пари в размер 20 лв. за всеки ден от командировката.
https://www.lex.bg/laws/ldoc/-552856063
Предполагам, че това също ще Ви е от полза.
ЙОНИЗИРАЩИТЕ ЛЪЧЕНИЯ В МЕДИЦИНАТА: ПОЛЗА И РИСК
Сп. „Наука”, С., СБУ, 2003, кн.6
Женя Василева
Венцеслав Тодоров
Цитат
Прагът за последния вид детерминирани ефекти е по-нисък – 100-200 mGy за малформации в периода на органогенезата (3-8 седмица от бременността) и около 200 mGy за умствено изоставане при облъчване през 8-25 седмица от бременността.

НАРЕДБА № РД-07-4 от 15 юни 2015 г. за подобряване на условията на труд на бременни работнички и на работнички родилки или кърмачки
Скрит текст :