Зачитане на майчинството за трудов стаж
Цитат
   За придобит трудов стаж и професионален опит на работниците и служителите се заплаща допълнително месечно възнаграждение по реда и при условията на чл. 12 от Наредбата за структурата и организацията на работната заплата.
Трудовият стаж през времето за отглеждане на дете до навършване на 3-годишна възраст, без да е съществувало трудово правоотношение и зачетен на основание чл. 354, ал. 1, т. 6 от КТ, не се взема предвид при определяне на допълнителното трудово възнаграждение за трудов стаж и професионален опит, тъй като през това време не е съществувало трудово правоотношение и трудовият стаж не е придобит на същата, сходна или със същия характер работа, длъжност или професия.
Цитат
МФ обяснява събирането на информация за всички доходи на гражданите, включително и освободените от данък, с намерението да създаде подоходен регистър, който да показва реалното им имотно състояние. Така можело по-прецизно да се определи кой от какво социално подпомагане има нужда, а също да се използва и при определянето на енергийно бедните домакинства, което предстои заради либерализацията на пазара на ток за бита от началото на 2026 г.  Освен това информацията в НАП за всички доходи на хората ще позволява бързо да се прави проверка кой откъде има доходи и как е придобил имуществото си, обясниха преди време от финансовото министерство.

Източник: https://www.dnes.bg/obshtestvo/2023/10/09/komandirovychni-hrana-rabotno-obleklo-mf-iska-firmite-da-deklarirat-vsichko.585265

Разгледайте в интернет банкирането си справките.Трябва да имате за движенията с колони "Сума на картова транзакция"/в съответната валута/, "Валута на картова транзакция" и "Сума"/в лева/.
Не уточнявате рисковете на работното си място, за да Ви отговорим правилно.
Ето и статия по въпроса:
Рискови фактори в работата по време на бременност

Лекарят наблюдаващ бременността Ви би трябвало да Ви е разпитал и той да прецени дали е необходимо да Ви издаде болничен лист по-рано.
От сайта на НАП
От следващият месец плащанията към НАП ще се извършват по нови банкови сметки в БНБ
Цитат
От началото на октомври 2023 г. плащанията по банков път към НАП ще се извършват по пет нови банкови сметки на БНБ. Всяка от тях е предназначена за погасяване на определено задължение: данъци, социалноосигурителни и здравни вноски, вноски за ДЗПО и вземания, подлежащи на принудително събиране от публичен изпълнител.
Гражданите и дружествата от цялата страна ще плащат по определената сметка съответния вид задължение, независимо към коя структура на НАП са регистрирани по постоянен адрес или адрес на управление.
Не се съгласявате с предложението за прекратяване по взаимно съгласие и си ползвате отпуската за бременност и раждане.
Заявлението по чл.50 от КСО се подава само от работодател.

Прекратяване на търговско дружество със служители в отпуск по майчинство

Цитат
Обезщетение при бременност и раждане и при осиновяване на дете до 5-годишна възраст при прекратяване на осигуряването

На основание чл. 52 от Кодекса за социално осигуряване при прекратяване на осигуряването за общо заболяване и майчинство по време на получаване на обезщетение за бременност и раждане или при осиновяване на дете до 5-годишна възраст на осигуреното лице се изплаща парично обезщетение до изтичане на срока на обезщетението за бременност и раждане по чл. 50 от КСО или при осиновяване на дете по чл. 53в от КСО. Следователно продължителността на изплащане на обезщетението по чл. 52 от КСО е 410 календарни дни, от които 45 дни преди раждането и 365 дни след раждането.

Подайте болничният лист до работодателя, но поискайте рег. № и дата на представяне, под който е вписан в регистъра на представените документи при осигурителя за изчисляване и изплащане на парични обезщетения от ДОО.
С ПИК на НОИ си следете кога ще Ви бъде изплатен болничният лист.
https://reps.nssi.bg/BenefitsPersonalReport/
Ако откаже да Ви приеме болничният лист може да подадете сигнал в Инспекцията по труда.
Трябва да приложи служебна бележка по чл.45, ал.1 от ЗДДФЛ от Вас с попълнен ред 13, към ГДД, ако я подаде по-рано.
Погледнете т.5 от Указанието на образеца:
       
Цитат
 5. .....
 Облекченията по чл. 18, ал. 2 и/или по чл. 19, ал. 2 от ЗДДФЛ, както и облекченията по чл. 22в и/или      чл. 22г от ЗДДФЛ във връзка с § 2, ал. 4 от ПЗР на ЗДБРБ за 2022 г., ако такива са прилагани при определянето на авансовия данък по     чл. 42 от ЗДДФЛ, се вписват на тези редове само ако служебната бележка се издава от работодател, който не е работодател по основно трудово правоотношение към 31 декември 2022 г.
Източник: https://nra.bg/wps/portal/nra/documents/taxes/zddfl/2022/68d59d04-2bd5-4b65-a07e-c6c38f7f6b14
Погледнете чл.151 от КТ

Цитат
Почивки в работния ден

Чл. 151. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работното време на работника или служителя се прекъсва с една или няколко почивки. Работодателят осигурява на работника или служителя почивка за хранене, която не може да бъде по-малко от 30 минути.
(2) Почивките не се включват в работното време.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) В производства с непрекъсваем процес на работа и в предприятия, в които се работи непрекъснато, работодателят осигурява на работника или служителя време за хранене през работното време.
https://lex.bg/laws/ldoc/1594373121
Да допълня Magrat, че цитираният текст е от Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 г.
§ 30
https://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp?idMat=198020
Нощен труд при сумирано изчисляване на работното време
Цитат
Допълнителното трудово възнаграждение за нощния труд се заплаща за всеки отработен нощен час независимо от начина за отчитане (изчисляване) на работното време (подневно или сумирано).
___
Ако се работи при сумирано изчисляване на работното време и отработените часове, след превръщането им в дневни, са повече от часовете на съответната норма за продължителност на работното време за периода на отчитане, разликата е извънреден труд.
----
Допълнителното трудово възнаграждение за нощен труд се изчислява, без часовете да се превръщат в дневни. Плаща се за всеки нощен час труд, а не за всеки час, получен след превръщане на нощните часове в дневни.
  Отворете указанията и прочетете - кога се подава уведомление. Управителят решава, но ако не подпише работника, няма намаление. Ако съм на работника, си пускам предизвестието.
Ако си в малък град, оставаш без работа.
Депутатите удължиха закона за бюджета до 31 юли

На стр.98 от Решение № 331 на Министерския съвет от 28 април 2023 г. за одобряване на проекта на Закон за държавния бюджет на Република България за 2023 г. и на Актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2023-2025 г. като мотиви към него от линка
https://www.minfin.bg/bg/1548
Цитат
§ 2. (1) При ползване на данъчното облекчение за деца по чл. 22в от Закона за данъците върху
доходите на физическите лица за 2023 г. сумата, която се приспада от годишните данъчни основи по
чл. 17 от същия закон, е при:
1. едно ненавършило пълнолетие дете – в размер на 6 000 лв.;
2. две ненавършили пълнолетие деца – в размер на 12 000 лв.;
3. три и повече ненавършили пълнолетие деца – в размер на 18 000 лв.
(2) При ползване на данъчното облекчение за деца с увреждания по чл. 22г от Закона за данъците
върху доходите на физическите лица за 2023 г. сумата, с която се намаляват годишните данъчни
основи по чл. 17 от същия закон, е в размер на 12 000 лв.

Чакаме ДВ. :wink1:
Ваучерите за храна по Наредба 7 се дават на всички работници и служители + управител в еднакъв размер (200 лв). По-добре да й ги дадете.
Предоставянето на ваучерите/купоните за храна по Наредба 11 е обвързано с присъствието на работника на работното му място.
В допълнение на този пост:
Каква е разликата между наредби 7 и 11 за предоставяне на ваучери за храна?
Кой член на КТ изяснява основен и втори договор,при положение,че обезщетение се дължи при прекратяване на ТРУДОВ договор, без да е изрично записан осовен или не?
Съгласно § 1, т. 12 от ДР на Кодекса на труда „основно трудово правоотношение“ е всяко трудово правоотношение, което независимо от основанието, на което е възникнало, е съществувало преди сключването на трудовия договор за допълнителен труд.
https://lex.bg/laws/ldoc/1594373121
Предоставяне на ваучери за храна - при непълен отработен месец и за новопостъпили служители
Цитат
Размерът на придобивката може да обвържете или да не я обвържете с отработеното време.

Други са характерът и естеството на социалните придобивки, които работодателят предоставя на персонала за да облекчи неговото трудово ежедневие, като столово хранене, купони или ваучери за храна, транспортно обслужване от местоживеенето до местоработата и обратно и др. Т.е. този вид социални разходи предполагат техният ползвател да се явява на работа.