Цитат
Правилно ли е да се направи служебно въвеждане на сумата в касовия апарат и съответно служебно извеждане на сумата по сторно касовата бележка,за да може салдото на е 0?
Аз друг вариант не виждам в случая.
Занапред , за да избегнете подобни неудобства може да се ориентирате към опцията Наложен платеж чрез Пощенски паричен превод:wink1:
Не виждам да има промяна в чл.16 от Наредбата за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от ДОО. :wink1:
Скрит текст :
И да допълня точното определение.
Цитат
Чл. 45.(4) КСО (Изм. - ДВ, бр. 19 от 2010 г.) За членове на семейството на осигуреното лице се считат неговите възходящи и низходящи по права линия, съпругът и съпругата.
По принцип болничен се издава за гледане на болен член от семейството, съгласно чл.6 НМЕ.
https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2017/06/28/postanovlenie-120-ot-23-06-2017-za-naredba-medecinska-ekspertiza.pdf
Цитат
Членове на семейството са: съпруг, съпруга, деца до 18-годишна възраст, ако продължават образованието си – до 26-годишна възраст, а ако са недееспособни или трайно нетрудоспособни – независимо от възрастта.
Както в повечето случаи не са предвидени случаи като Вашия. :blush:
Аз като родител на дете с увреждане мога да взема болничен, но не и Вие като сестра.
Помислете за оформяне на отсъствието Ви като платен или неплатен отпуск.
И моля Ви не пишете, че синдромът на Даун е болест. :wink1:
В тази статия има за отлагане на ПГО.
Ползване на платен годишен отпуск за текущата и предходни години
Скрит текст :
Социална пенсия за старост

Чл. 89а.  КСО (Нов - ДВ, бр. 99 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 99 от 2017 г., в сила от 01.01.2018 г.) Право на социална пенсия имат лицата, навършили 70-годишна възраст, когато годишният доход на член от семейството към датата на навършване на възрастта е по-малък от сбора на гарантирания минимален доход, установен за страната през последните 12 месеца. Ако искането е направено след навършване на 70-годишна възраст и след изтичане на двумесечния срок по чл. 94, доходът на член от семейството се преценява към датата на заявлението.
(2) Размерът на социалната пенсия за старост, както и условията за нейното получаване, се определят от Министерския съвет по предложение на Министерството на труда и социалната политика и Националния осигурителен институт.
Показвате старата си трудова книжка и ако е свършила Ви се издава продължение.Не може да давате нова трудова книжка.Има Наредба за трудовата книжка и трудовия стаж.  :wink1:
https://www.lex.bg/laws/ldoc/-551236607
НАЕМАНЕ НА ЧУЖДЕСТРАНЕН ГРАЖДАНИН В БЪЛГАРИЯ
Цитат
Работодателите могат да наемат на работа на територията на Република България чужденци само ако те са получили разрешение за работа от Агенцията по заетостта към Министерството на труда и социалната политика съгласно чл.70 от ЗНЗ.
Случаите, в които чужденец може да бъде нает на работа по трудов договор, без да се изисква разрешение за работа, са регламентирани изчерпателно в чл.4 от наредбата.
Двете. :good:

Въпрос: Родители на дете с увреждане могат ли да ползват и двете облекчения или трябва да избират само едно от тях?

Отговор: Да. Могат да се ползват едновременно и двете облекчения. Тоест могат да намалят сумата от годишните данъчни основи с общо 2200 лв. - веднъж с 200 лв., заради данъчното облекчение за деца, и още веднъж с 2000 лв., за данъчното облекчение за деца с увреждания. Важно е да се знае, че данъчното облекчение се ползва до размера на сумата от годишните данъчни основи!
http://www.portalschetovodstvo.bg/chesto-zadavani-vaprosi-i-otgovori-za-danachnite-oblekcheniya-za-detsa-17043.htm
Ако осигуряването е прекратено преди 1 януари, а документите са подадени към НОИ сега, новите правила относно размера ще засегнат само месеците с обезщетение през тази година.
От текста на чл.54б, ал.3 от КСО се вижда, че не е необходимо такова условие.
Скрит текст :
От тази статия се разбира, че НОИ са отхвърлили това предложение.
От 2018 г. се орязва още едно обезщетение за безработица
Скрит текст :
Не.Не сте стигнали прагът за деклариране.
Цитат
Праговете за деклариране за 2017 г. съгласно Заповед РД 05-8691/14.10.2016г. на Председателя на НСИ са:
за поток пристигания - 410 000 лв.
Текущо задължение за деклариране по система Интрастат поотделно за всеки търговски поток през дадена година възниква, когато лицето не е имало възникнало годишно задължение и в рамките на годината обемът вътрешнообщностна търговия със стоки за даден търговски поток надхвърли съответния праг за дадената година.

http://www.nap.bg/page?id=440
Погледнете чл.327  и 303а, ал.3 от ТЗ.
Банкова сметка за глоби на КАТ
Цитат
Справка може се направи онлайн с помощта на персонален идентификационен код или в офис на НАП по постоянен адрес на гражданите.

От тези линкове излиза, че след срока за доброволно плащане се плаща по сметка на НАП по постоянен адрес на ФЛ.
http://www.minfin.bg/bg/1184
Надявам се този линк да Ви е от полза:
Изисквания при попълване на платежен документ за погасяване на задължение по фиш/ наказателно постановление за извършено нарушение по ЗДвП

Цитат
За глоби по електронни фишове, наложени от органите на „Пътна полиция“ – МВР за нарушения на Закона за движението по пътищата, сметката е:

На името на: МВР
BG 64 BNBG 9661 3100 1477 01

Източник: http://m.btvnovinite.bg/article/bulgaria/kak-da-platim-globata-si-ot-kat-prez-internet.html
А в този линк проверихте ли ДДС-номера?
http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/?locale=bg