Тълкувателно решение № 3/2011 г.
Скрит текст :
От изчетеното излиза, че не може да докажете родство по сватовство след като нямате сключен брак.
Цитат
2. Правно значение
И новият Семеен кодекс от 2009 г., както и предходната уредба, предвижда, че сватовството има правно значение само в предвидените от закона случаи. В семейното право го виждаме, макар и не изрично назовано, в уредбата, която СК ’09 дава на отношенията между детето и съпруга на родителя - чл. 122, ал. 3 и чл. 124, ал. 4.Семейният кодекс от 2009 г. изрично определя, че родството по сватовство се прекратява с прекратяването на брака.

Източник: Родство и сватовство по новия Семеен кодекс

Цитат
Такива документи са акт за смърт - удостоверяващ случая на смърт на лицето, актове за раждане - удостоверяващи родствената връзка на починалото лице и лицата по чл. 157, ал. 1, т. 3 по права линия, свидетелство за сключен граждански брак - удостоверяващо родствената връзка по сватовство.

Източник: Отпуск при смърт на близък
Сроковете са посочени в НПОС.
Скрит текст :
Благодаря, P.G.H.R.!
Аз намерих този линк в сайта на НОИ. Макар , че става въпрос за процедури, свързани с осигурителния архив, а не за УП-16.
Издаване на удостоверения за трудов/осигурителен стаж и доход
Цитат
 Документите се издават безплатно в 30-дневен срок от подаване на заявлението.

По-скоро чл.94 КСО.Горе съм го цитирала.
Към документите за пенсиониране е и УП-16.
Техният срок не е ли 1 месец?
14 дни е срокът ние да им го върнем.
В самото писмо от НОИ изрично пише да се подаде декларация 8 преди плащането.Явно искат да облекчат работата си.
Но за мен е недопустимо от 02.10. да продължаваме да чакаме УП-16 и след това да им го пращаме.И понеже са минали 2 месеца от заявлението за пенсиониране не получава дори минималната пенсия.Затова бе моят съвет да побърза. 
Да ги плати преди да започне процедурата по пенсионирането.
Това няма как да стане.НОИ смятат точно колко трябва да плати.Подава декларация 8 с посочване на точната сума в НАП и после плаща като на основание пише номера на декларацията.
Майка ми е в процедура и сме до фаза чакане на УП-16.

Цитат
той желае да си пусне заявлението за освобождаване и пенсиониране веднага след последния ден болничен.
Моят съвет е колкото може по-рано да подаде заявление за пенсиониране, защото ще минат повече от 2 месеца и ще си изпусне обезщетението.
Ако може да изчака със заявлението за освобождаване.
II. ПЕНСИИ ЗА РАННО ПЕНСИОНИРАНЕ
1. КАКВИ СА ВЪЗМОЖНОСТИТЕ ЗА РАННО ПЕНСИОНИРАНЕ НА ЛИЦА, РАБОТИЛИ ПРИ ТЕЖКИ И ВРЕДНИ УСЛОВИЯ НА ТРУД?
2. Лицата, които са работили 15 години при условията на втора категория труд, могат да се пенсионират, ако не са придобили право на пенсия по чл. 168 от КСО или когато са променили осигуряването си по чл. 4в от КСО и са:
    навършили възраст до 31 декември 2015 г. 52 години и 8 месеца за жените и 57 години и 8 месеца за мъжете и имат сбор осигурителен стаж и възраст 94 за жените и 100 за мъжете;
    от 31 декември 2015 г. възрастта се увеличава от първия ден на всяка следваща календарна година с по 2 месеца за мъжете и с по 4 месеца за жените до достигане на 60-годишна възраст.
Източник: http://www.nssi.bg/pensions/grantpensions/1854-posv13
В този линк има много хубава таблица в три колони по чл.204 (1) от ЗКПО.
Кога може и не може да се ползва новият данък върху разходи, както и останалите данъци върху разходите?
Във втора колона са социалните разходи в натура.
В реда  Други условия е посочено:
Цитат
 Социалните придобивки според т. 34 от § 1 на ДР на ЗКПО трябва да са:
- достъпни за всички работници и служители и за лицата, наети по ДУК. (Наето лице има право да се откаже от придобивката, но не предварително без негово съгласие да е изключено от неговия обхват).
Права си, delphine. В тази ситуация се нарушава изискването за общодостъпност и такива разходи не могат да бъдат социални.  :good:
Декларациите за отказ ги приемам в случаите, когато част от работниците са в отдалечено населено място/ примерно гр.Левски/ и в близост няма обект.  :wink1:
Eli7712, погледнете чл.70, ал.1, т.2 ЗДДС.
Да споменем и за УП-16 - удостоверение за внесени осигурителни вноски за осигурителен стаж.
Скрит текст :
Има и опция "Наложен платеж чрез Пощенски паричен превод".В тези случаи не се издава касов бон.
За направеното от клиента плащане куриерът издава разписка за пощенски превод на стойността на дължимия наложен платеж. Тази разписка е законово признат документ, освобождаващ търговеца от задължението да издава касова бележка.
При всички положения и внасянето на дължимите ОВ трябва да не се забави повече от 2 месеца от подаване на заявлението.
Скрит текст :
Насочвам вниманието Ви и към чл.94 от КСО:
Дата на отпускане на пенсията
Цитат
Чл. 94. (1) (Изм. - ДВ, бр. 1 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г., предишен текст на чл. 94 - ДВ, бр. 112 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 2011 г., в сила от 01.01.2012 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 98 от 2016 г., в сила от 01.01.2017 г.) Пенсиите и добавките към тях се отпускат от датата на придобиване на правото, ако заявлението с необходимите документи е подадено в 2-месечен срок от тази дата. Ако документите са подадени след изтичане на 2-месечния срок от придобиване на правото, пенсиите се отпускат от датата на подаването им.
P.G.H.R., насочих вниманието си повече в текста на КТ и не забелязах в първият момент какво имате в предвид.
Има и друг вариант.Лицето подава документи за пенсиониране с изкупуване на стаж.Забавя се процедурата.Налага се да прекрати трудовото правоотношение и губи обезщетението.