Тази точка е отменена.  :wink1:
39. (отм. - ДВ, бр. 75 от 2016 г., в сила от 01.01.2016 г.)
delphine, вижте т.3 под линията в края на статията.
Насочват към  § 1, т. 83 от ДР на ЗКПО.
Цитат
Не са разходи в натура и разходите, свързани с използването на собствени, наети или предоставени за ползване активи, предоставени за лично ползване и/или свързани с използване на персонал, когато за използването им се дължи възнаграждение.

Последните промени в ЗКПО, свързани с данъчното третиране на личното ползване на фирмени активи и персонал
delphine, ето какво пише пак Мермерска:
Цитат
Ако за Вас е неприемливо Вашите работници и служители да заплащат личното си ползване на активи на дружеството, ползвани както за лични, така и за служебни цели по пазарни цени (все едно са Ваши клиенти), трябва да изберете един от двата възможни законови варианта на данъчно третиране:
първи вариант - облагане по реда на ЗДДФЛ.
втори вариант - облагане по реда на ЗКПО.

Източник: http://www.tita.bg/page/463

След като работникът/служителят си е платил личното ползване не мисля, че се заобикаля ЗКПО.В случая трябва да му се издаде документ, доказващ плащането. Дали ще е ОИП или фактура е въпрос на избор.
 § 7. (1) (Изм. - ДВ, бр. 24 от 2006 г.) Държавен служител, който бъде избран за народен представител, министър, кмет или бъде назначен за областен управител или за орган по чл. 19, ал. 4 от Закона за администрацията, има право след прекратяване на пълномощията му да заеме предишната си длъжност.
Източник: http://ar2.government.bg/ras/help/zdsl.html
Съпругата не фигурира ли в удостоверението за наследници на починалото лице и в Акта за граждански брак?  :wink1:
Видове отпуски за изпълнение на граждански, обществени и други задължения, регламентирани в Кодекса на труда
Цитат
Документите, необходими за ползване на този вид отпуск, следва да доказват факта на смъртта и наличието на връзка на родство или сватовство между починалото лице и лицето, което има право да ползва отпуска. Такива документи са смъртен акт, удостоверение за наследници, удостоверение за граждански брак.
Olyna, и това ще стане скоро.Следим ДВ за промените в Наредбата.
I'm not, НАП вече имат достъп до показанията на километражите на МПС-тата преминали през ГТП.
Написано е в чл.215а, ал.2 от ЗКПО.  :wink1:
Работодателят има право на избор за облагане на доходите в натура /чл. 24, ал. 3 ЗДДФЛ/, съгласно разпоредбите на чл.217 ал.3 от ЗКПО и видно в ГДД по чл.92 ЗКПО в част IX  на стр.5 .
Не, работя в друг отрасъл. Исках да помогна и намерих този линк.
И още един линк, който може да Ви е от полза:
Процедура, валидност и документи пред ТЕЛК...
Цитат
Насочването към ТЕЛК от ЛКК става като ЛКК издаде медицински протокол и подготви медицинската ми документация. Това трябва да стане най-късно седем дни преди да ми изтече болничният, който последно ми е бил издаден от комисията.
Във Вашият случай трябва да отидете при ЛКК.
Отидете при личният лекар и попитайте какво се прави в случай като Вашия.Най-малкото трябва да Ви изготви етапна епикриза.
Би трябвало да се подадат отново документи до РКМЕ.И се обаждайте по телефона на РКМЕ, защото е възможно да не сте получили писмото, в което сте били уведомени за датата и часа за явяване пред ТЕЛК.
Ето и линк:
ПРИЕМАНЕ НА МОЛБИ ЗА ОСВИДЕТЕЛСТВАНЕ И ПРЕОСВИДЕТЕЛСТВАНЕ ОТ ТЕРИТОРИАЛНАТА ЕКСПЕРТНА ЛЕКАРСКА КОМИСИЯ И ДРУГИ ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗВЪРШВАНЕ НА МЕДИЦИНСКАТА ЕКСПЕРТИЗА НА РАБОТОСПОСОБНОСТТА
Lenni89, надявам се тази статия да Ви даде насоки по първия въпрос:
Майките-студентки – какво право на помощи имат според новите правила
Аз също ги подавам така. Няма да се терзая този ли е верният начин според НАП или не - смятам да продължа така . Ами ако лицето ползва данъчното облекчение като си подаде ГДД ??? Тогава да не би да ни се обади да му коригираме Д1 ?
Всъщност ако погледнем чл.42, ал.3 от ЗДДФЛ се вижда, че в Д1 не се включва облекчението по чл.22 в и г от с.з. В същото време в Д6 се посочва дължимия данък, т.е. с облекчението, видно от чл. 49, ал.5.  :wink1:
В бланката на сл. бележка по чл.45, ал.2 не би трябвало да се показва облекчение за 2015 г. Посочвате само авансово удържания данък за 2016 г. в т.9.
Чл. 45. (1) ЗДДФЛ (Доп. - ДВ, бр. 99 от 2011 г., в сила от 01.01.2012 г.) При поискване от лицето работодателят по чл. 49, ал. 1 издава не по-късно от 31 януари на следващата година служебна бележка по образец за придобития през годината облагаем доход и за удържания през годината данък. В служебната бележка се включва и данъкът, удържан или възстановен на работника/служителя при определяне на годишния размер на данъка.