Адвокатите пак си вдигат минималните хонорари
Цитат
На 13 октомври Висшият адвокатски съвет (ВАдС) ще разгледа на извънредно заседание промените в Наредба №1 за минималните размери на възнагражденията.
Промените са предложени от работна група и от председателя на ВАдС Ралица Негенцова. В мотивите им пише, че промените се налагали заради инфлацията, адекватното заплащане, достойнството на професията, предвидимостта на пазара на услуги, избягване на вредни практики в различните съдилища при определяне на адвокатски възнаграждения, настъпили изменения в националното и общностното законодателство.
С измененията за първи път се въвежда и възможността за слизане под минималните хонорари, когато става дума за клиенти като болници, социални домове за деца, хора с увреждания или възрастни хора. В тези случаи може да се договарят възнаграждения под минимума, заложен в наредбата.
irenabrili, може би имате в предвид този линк?
http://www.tita.bg/page/451
Годишно задължение за деклариране по система Интрастат поотделно за всеки търговски поток за дадена година възниква, когато годишният обем на вътрешнообщностната търговия със стоки за този търговски поток през предходната година надхвърли съответния праг за дадената година.
Източник: http://www.nap.bg/page?id=440
Кодекс на труда
Основание за трудоустрояване
Чл. 314. (Доп., ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работник или служител, който поради болест или трудова злополука не може да изпълнява възложената му работа, но без опасност за здравето си може да изпълнява друга подходяща работа или същата работа при облекчени условия, се трудоустроява на друга работа или на същата работа при подходящи условия по предписание на здравните органи.
2. Не е необходимо трудоустрояване.

От написаното от Вас единствено не може да полагате тежък физически труд.

Източник: http://qwerty1/4831-trudoustrojavane-na-kt/
и чл.7 от Наредба за трудовата книжка и трудовия стаж
Скрит текст :
Относно т.2 4531/4532. При мен програмата не позволява такава операция и затова имам една допълнителна разчетна сметка ДДС при ВОП.
И при мен е така. :good:
В случая използвам 4591:
4591/4532
4531/4591

1. 304/401
3. 401/504
Мнение на Георги Димитров по въпроса:
Специфики на трудовия договор с условие за обучение
Цитат
И тук можем да поставим още един въпрос – какво следва да направи работодателят след завършване на обучението. Следва ли този договор да бъде прекратен поради изтичане на срока на обучението, необходимо ли е да бъде сключен нов трудов договор за периода на работа, за който страните са се уговорили след завършване на обучението, или договорът може да продължи за уговорения период, без да бъде прекратяван? Моето мнение е, че договорът за обучение не следва да се прекратява, а е необходимо да продължи за уговорения срок за престиране на работната сила от работника след завършване на обучението.
Колега, ето една статия:
Договор за ученичество по Кодекса на труда
Цитат
Може ли срокът за обучение да бъде прекъсван или спиран
Законът не предвижда нито едното, нито другото – тоест с изтичането на срока обучението се прекратява.

От друга страна в чл.237 от КТ гласи:
Цитат
След завършване на обучението въз основа на договор по тази глава трудовите отношения между страните се уреждат с трудов договор или със съответно изменение на трудовия договор.
Докато не мине ТЕЛК и се определи % на степента на трайно намалената работоспособност, едва ли някой може да Ви отговори.
Погледнете т.2 ПЕНСИИ ЗА ИНВАЛИДНОСТ ПОРАДИ ТРУДОВА ЗЛОПОЛУКА И ПРОФЕСИОНАЛНА БОЛЕСТ от линка:
Пенсии за инвалидност
Елеонора Матеева, ето една статия на данъчен адвокат Александра Атанасова по въпроса:
Относно наследяване на задължения от физически лица
РАЗЯСНЕНИЕ ИЗХ. № 3-82 ОТ 11.01.2010 Г. НА НАП
ОТНОСНО: ДЪЛЖИМОСТ НА ОСИГУРИТЕЛНИ ВНОСКИ ОТ НАСЛЕДНИЦИТЕ НА ПОЧИНАЛО ЛИЦЕ, КОЕТО Е ИМАЛО КАЧЕСТВО НА САМООСИГУРЯВАЩО СЕ ЛИЦЕ  като файл :
Ако втората работничка е в отпуск по чл.164 КТ - проблеми няма. Ще се върне, ще бъде освободена нейната заместничка и после пак ще излезе.
Като излезе пак, пак може да се назначи заместничката.
Ако е по чл.163  и може бащата да ползва отпуск по ал.8 ,какъв е проблема?
Ето един често срещан казус:

Служителка излиза в отпуск поради бременност и раждане до 410 дни и след това в платен отпуск за отглеждане на дете до 2 години. Междувременно ражда второ дете и продължава да ползва отпуски по майчинство. На нейно място е назначена друга служителка на основание чл.68, ал.1, т. 3 от КТ. Втората жена също излиза в отпуск по майчинство. Необходимо е да бъде назначен друг човек. Третият служител следва да бъде назначен отново на основание чл.68, ал.1, т. 3 от КТ – за заместване на отсъстващия титуляр, в случая - първата служителка. Когато титулярът се върне на работа, следва да се прекратят трудовите договори и на двамата служители, които са назначени по заместване, независимо от това, че са в отпуск по майчинство или болничен. В този случай втората служителка, която е в отпуск по майчинство, ще има право на обезщетение за бременност и раждане до 410 дни, ако прекратяването на договора е в този период, но няма да има право на отпуск за отглеждане на дете до 2 години, тъй като за нея вече няма да се плащат осигуровки за общо заболяване и майчинство.

Източник: http://www.karieri.bg/hr_spravochnik/1200465_kapani_v_zakona/
Считам и това за важно и го споделям:
9000 българчета, родени зад граница, имат проблем с издаване на ЕГН
Цитат
Проблемът е, че от Главната дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГД „ГРАО") към Министерството на регионалното развитие и благоустройството има въведена практика да отказва издаване на единен граждански номер (ЕГН) на децата, които нямат вписано бащино име в акта за раждане, оформен в чужбина, защото там изискванията са други.
Аз въвеждам само цифрите и датата на фактурата.  :wink1:
Малко опит от svetulka3:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=408570.60;topicrefid=20
Майката се е върнала, за да издадат на детето ЕГН.
Не виждам как първия заместник ще продължи да работи 5 дни, за да се приложи.
Ако му се обясни ситуацията, може да се намери вариант, стига да не е късно вече.