Осигурител, който не представи в срок в съответното ТП на НОИ документи за изплащане на парични обезщетения за временна неработоспособност или представи такива документи с невярно попълнени данни, ако не подлежи на по-тежко наказание, се наказва с имуществена санкция или глоба от 500 до 2000 лв., а виновното длъжностно лице, ако не подлежи на по-тежко наказание – с глоба от 100 до 1000 лв. за всеки отделен случай.
Източник: http://www.nssi.bg/forusers/procedures/241-procesbenefits
delphine, права сте!  :good:
ПКО + ЛИХВЕН ЛИСТ
Лихвеният лист показва сумата на начислените лихви, а касовият бон- че са изплатени.Така че и двата документа са необходими.
Работното и/или униформеното облекло се предоставя на работника или служителя в готов вид в деня на постъпването му на работа.
Източник: Предоставяне на работно, униформено или представително облекло в зависимост от правоотношението и категорията персонал

Наредба за безплатното работно и униформено облекло
Цитат
Чл. 8.(5) Работникът или служителят може да откаже да извърши работа, за която е определено да се осигурява работно облекло, когато то не му е предоставено.



Може да си поиска надвнесения данък за 5 години назад.
Разяснение Изх. № 2-17-77 от 29.10.2010 г. на НАП
Цитат
Искането за прихващане или възстановяване се разглежда, ако е подадено до изтичането на 5 години, считано от 1 януари на годината следваща годината на възникване на основанието за възстановяване, освен ако в закон е предвидено друго.
Имате ли възможност след заболяването да го командировате?

Можете ли да върнете билет поради заболяване?
Понякога нискотарифните авиокомпании възстановяват суми за неизползвани самолетни билети поради заболяване. Въпреки това, всеки случай се разглежда индивидуално, а решението остава в ръцете на превозвача. В повечето случаи не се възстановяват суми, а се правят кредити за бъдещо пътуване. За целта е необходимо да изпратите медицински документ на info@esky.bg
Източник: https://www.esky.bg/turisticheski-patevoditel/poleti/samoletni-bileti/usloviya-za-anulatsiya-na-samoleten-bilet
Благодаря за отговора! :good:
 Чл. 140. (1) Лицето, което има право на издръжка, може да я търси в следния ред от:
Скрит текст :

С "може" не съм съгласна.Визирах хората с увреждания, които поради дефицитите си именно не могат.
Значи ли, че студента задължително трябва да осъди родителя, за да се признае "официално" тази издръжка????
Аз реших да не съдя баща си и не получавах издръжка.
Това нормално и морално ли е според Вас?
И как един човек с интелектуални затруднения би поискал издръжка?
Има нещо неуредено и неработещо в този вид, което да защити правата на определена група от хора, имащи право на издръжка. 
Защо махна скритият текст?
Беше много полезен!
Защото после видях, че е линк за законодателството на Литва и е извън темата.
Борислава Тончева правилно ни насочва към Семейният кодекс.
Погледнете таблицата Кои предприятия, какво не публикуват? към следващата статия:
Закон за счетоводството 01.01.2016 г.
В подкрепа на irenabrili, oбърнете внимание на Пример 3 от този линк:
Указание № 91-00-25 от 02.01.2009 г. относно изискуемост на данъка върху добавената стойност при вътреобщностно придобиване в случаите на издадена фактура от доставчика преди датата на възникване на данъчното събитие
Скрит текст :

ditzve, поискайте какво се иска в писмена форма.Понякога от толкова много документи родителите се объркват и става нещо като развален телефон. Едва ли служителите в ДГ са виновни.
В този линк е уточнено какво се подава в таблицата на ред К2.:
https://kg.sofia.bg/isodz/manual
Цитат
- за родител, работещ по договор за управление - служебна бележка от работодателя, че е осигурен за всички осигурителни случаи, която съдържа изходящ номер, мокър печат с подпис и ЕИК на работодателя.