Благодаря ! Много ми помогнахте !!!!!
Здравейте всички ! Пак съм тук с молба за помощ . Не мога да се ориентирам за КИД на фирма която изработва и монтира ПВЦ и алуминиева дограма. Сключва индивидуални договори с физически и юридически лица. Няма договори като подизпълнител със строителни фирми. Нещо като " 4399 - други неспециализирани строителни дейности некласифицирани другаде "  ми се върти в главата , но не съм сигурна . Помогнете !
Моля , помогнете ! ЕООД само с  1 управител на трудов договор и самоосигуряващ се собственик . Търговска дейност - ПВЦ и алуминиева дограма. Управителя получава инсулт , 6 месеца е в болнични и сега за пенсиониране по инвалидност му трябва производствена характеристика. Дружеството няма договор със СТМ . Как да се постъпи в случая.Може ли някой да помогне със съвет или връзка с хора които на някаква цена да помогнат. Спешно е - часа за явяване пред ТЕЛК е 06.04.2015 г . Очаквам помощ !!!
Явно пак има недоразумения . За  наема разбрах , ама за платци по граждански договори и за СОЛ - за тях трябва ли декларация по чл.55 за 4-то тримесечие / и/или  за целия доход през годината / или фирмите платци подават справка по чл.73 , а СОЛ изравняват данъка си за 2014 г с ГДД по чл.50
Не се подава. Наемодателят подава ГДД
Ако не ми вярваш - виж ЗДДФЛ, актуален за доходите, придобити през 2014. Там е истината. Пък кой какво казал, защо го е казал, как е казал.... - това е работа за жълтите хроники

Благодаря ! И аз така мислех ама за всеки случай да попитам !
Не зная дали темата е точно за тук , но визирам данъка дължим от платци и получатели на доход от наем . Трябва ли сега до 15.01.2015 г да се подава тази декларация за 4-то тримесечие на 2014 г за което не се внася авансовия данък или ще се изравнява както миналата година с декларация по чл.50 от ЗДДФЛ. Имаше и тълкувания , че платците на наем - фирми и СОЛ които правят справка по чл.73 за изплатените пари извън трудови правоотношения трябва да подават и за 4-то тримесечие на 2014 г декл.по чл.55 и справка по чл.73.
Тогава имате VIES деклереция ; Протокол по чл.117 се изготвя за ВОП от партньори от ЕС - там има самоначисляване на ДДС .
Пак се обърках ! ЕООД създадено преди 1 г. и сега започва дейност. Собственика работи по ДУК в друга фирма . Сега за това ЕООД - какви са вариантите ? От четене ме заболя главата така ,че ако можете - помагайте. Вариантите са няколко : - като СОЛ с подаване на декларация за регистрация на СОЛ / А такава декларация ако не се осигурява като СОЛ подава ли се като за започване на дейност на фирмата ? / ;  - по ДУК сключен със себе си / тогава ще трябва ли да се осигурява и като СОЛ ? / ; - с ДУ /четох някъде че това е различна форма от ДУК но по какво така и не разбрах / ; - като СОЛ - с  осигуровките но като  за доход от положен труд във фирмата / на няколко места пишеше че този труд трябва да е чисто професионален от предмета на дейност на фирмата , а не управленски / . И така въобще не знам какво да правя.Ще бъда благодарна ако ми помогнете !!
А прекъснатите записи от една и съща фирма ли са? Иначе, от раждането на първото дете до навършване на 3 г. възраст на второто целият период без трудов договор си го описвате за стаж. Прилагате копия от удостоверенията за раждане и декларация в УП-1 кое дете от кое по ред раждане е.

Благодаря Ви за отговора . Беше ми полезен , а колкото до конкретния случай - записите са от една и съща фирма . Но актовете за раждане започват от 1984 г . Както и да е - в заповедта за освобождаване е написан трудов стаж който я устройва и аз така ще го предам в НОИ.
а някои от колегите не работят и за 500 евро, а за много по-малко
Повечето работят за много по-малко пари !!!
Приятели , отново имам питане . Жена отговаря на възрастта за пенсиониране - 60 г и 8 месеца.В трудовата книжка има "дупка" - дата на постъпване или преназначаване : 01.07.1982 г ; дата на прекратяване - липсва , пише "съгласно ПМС "  и след това записите тръгват от 01.10.1985 г . Жената има две деца родени както следва : на 01.06.1984 г и на 01.05.1985 г - имам копия на актовете за раждане . Как следва да се отрази  времето от 01.07.1982 г до 01.10.1985 г за трудовия стаж ? На жената не и стигат около 1 г и 3 месеца за осигурителен стаж за пенсиониране - 34 г и 8 месеца .
Благодаря Ви за отговора. И все пак - сигурно ли е че с този "отработен" 1 ден няма да се наруши ползването на отпуска за отгл. на дете до 2 год.възраст ?
Имам въпрос за който моля за помощ . Месец юни изтича 1-вата година майчинство . Може ли да се напусне от фирмата от която майката е излязла в отпуск за детенце , да постъпи в друга фирма и от там да си ползва останалото право ? С какви документи става и напускането от едната фирма и назначаването в другата фирма ?  И втори въпрос - докато е в платения отпуск по майчинство може ли да поработва инцидентно на граждански договор без да си прекъсва отпуската за отглеждане на детенце ? 
Благодаря Ви ! Ще се опитам да се справя и ако имам въпроси пак ще питам !
Уважаеми колеги , пак опрях до вас ! Моля да ми помогнете ! Казусът е следния :
Български гражданин притежава отскоро акции в чуждестранна компания.Не знам дали ги е декларирал . Тази година има дивидент окол 38 щ.долара . Има извлечение от американска банка за получения дивидент и за удържан федерален данък . Отделно има документ за дивидента който е получил. Иска да декларира с декл. по чл.50 от ЗДДФЛ тези доходи .Първото нещо което направих е да го помоля за превод на тези 2 документа , но от тук нататък не зная как да процедирам - кое приложение се попълва , как се отразява спогодбата за избягване на двойното данъчно облагане която имаме със САЩ и въобще - помагайте !!!
Благодара ви предварително !  :question: :question: :question:
Благодаря за насоката ! Според мен също е правителствена помощ . Имам  още един въпрос - тъй като младежа е назначен на по-голяма заплата от даваната помощ в бланките им за попълване след всеки месец кои данни да записвам - тези отговарящи на помощта или тези които са по договора на служителя ?
Някъде бях чела , че за такива фирми се подават само нулеви баланс и ОПР - дали наистина е така ?
Колеги , до момента не съм се сблъсквала с подобен казус.Моля да ми помогнете да си "сверя часовника " .Назначих млад човек на работа по мерки чл.36.т.1 .Ще получавам от бюро по труда 6 месеца негова заплата до 340.00 лв и осигуровките дължими от фирмата за това възнаграждение. Явно тук фирмени разходи нямам и трябва да използвам разчетна сметка или някоя друга може би .Въпроса ми е коя сметка вместо 604 и 605 да ползвам за отразяване на тези разчети ?  Ще ви бъда благодарна ако ми помогнете !
119
Здравейте приятели ! От мен малко със закъснение - ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА ! Желая ви крепко здраве , много щастливи моменти , много късмет и професионални успехи ! А сега - на въпроса : трудно ми е да определя КИД на букмейкърски пункт с договор с Еврофутбол . Фирмата е новосъздадена - ЕООД и в пункта се продават и кафе , безалкохолни напитки и други дреболии за хапване. Спрях се на КИД 92.00 , но нещо не ми се връзва - самата фирма не е организатор на хазартни игри и др.такива . Моля да ми помогнете !
Влязах в тема с която не съм наясно и май оплетох всичко ! Самоосигуряващ се регистрира в  АВ , искал е да бъде свободна професия , но  нямало професия болногледач  и затова е само СОЛ . Плаща 3 месеца осигуровки в България върху 420.00 лв , заминава за Германия , намира си работа като такъв и немеца му иска документ А1 че се осигурява в БГ . Немска фирма му пише договор че ще работи - грижа за болни и възрастни хора но според НАП - те го наемат по този начин и осигуровките са му там. Как трябва да е написан договора за да може да се осигурява в БГ и да получи за това документ А1 .  :icon_question: