Колеги, дали е технически възможно подаване на Д1 примерно за юни преди 30 юни ?
Да, подавала съм.
Е, все има такъв, нали ? И ако е априлски защо не се попълва ?

Последен ден в осигуряване се посочва когато не се зачита целия месец за стаж, просто е безпредметно попълването в случая. Няма да даде грешка дори да се попълни. Проблема е в месец май. Затова попитах дали ще внасят осигуровки, не съм запозната със СИРВ или работа на смени. Ако няма осигуровки, няма и Д1.
След като април е пълен месец, не се попълва последен ден в осигуряване. А за май ще внасяте ли осигуровки? Ако не, не се подава и Д1.
Има задължения и по чл. 61р от ЗМДТ.
Надявам се с ваша помощ днес да приключа с този казус. Добре, ще отразя в Приложение 2 този доход, но по този доход няма никакви разходи документално. И тогава в Приложение , ще мога да включа личните осгуровки на ФЛ и с тяхното отразяване няма да има данък върху дохода. Ето това ми беше целта - да му спестя данък върху дохода, с приспадане на внесените осигуровки. Мисля, че това ще е решението.

Да, в Приложение 2  осигуровките се приспадат.
Така се получава с прекалено дълги и неясни закони, с безкрайни  препратки в самия закон или към няколко други закони. Малко хора ги „разбират“.
Преди време попаднах на закон от преди сто години и се изумих колко стегнато и ясно е написан. Целият се състои само от 15 члена  на около 2 страници и за времето си е бил на 100 % ефективен.
От тогава си мечтая съвременните български закони да се доближат поне малко към онези от миналия век по разбираемост. Но… мечти…
Законът се казва „ЗАКОНЪ за изтребление на разбойниците“ , обнародван през декември 1922 г. по време  на земеделското правителство на Александър Стамболийски.

Сега  по конкретния въпрос. Не мисля, че трябва да променяме наложената до момента практика, тъй като в тази част законът няма изменение.

Подават ФЛ, които извършват стопанска дейност като търгавоски по списъла на ТЗ, включително и ЕТ, както и ФЛ в случаите на чл. 29А ЗДДФЛ
(цитирам заповед РД 05-662/15.12.21 от НСИ и НАП)
Тук е разковничето, а именно чл. 29А от ЗДДФЛ, който се отнася само за физически лица, регистрирани като земеделски стопани. Ето, че отново се позоваваме на някаква заповед, вместо на точни и ясни закони.

Ето на това попаднах в нета, мисля, че дава отговор на поставения въпрос.

https://bganaliz.com/nap/promyana-na-zadalzhenie-za-patenten-danak-pri-smart/

Наследниците на починало лице нямат задължение да подават нито от името на починалото лице, нито от свое име,след смъртта му декларация по чл. 61н, ал. 3 ЗМДТ, с която да декларират промяна в обстоятелствата /прекратяване на дейността/, тъй като чл. 61н, ал. 3 ЗМДТ създава това задължение заданъчнозадълженотолице .
Източник: https://bganaliz.com/nap/promyana-na-zadalzhenie-za-patenten-danak-pri-smart
И на мен ми изписва, че не е възможен вход в системата.
Попитайте сервизната фирма поддържаща касовия апарат. Могат да извадят дубликат по номера на фискалния бон, който се намира в сторно касовата бележка - документ №...
Оборота : 220 х 100
в случая:
3000 : 220 . 100 = 1363.6363 лв.
Във фактура на Енерго-Про компенсацията е: 0,14121 лв. за кВтч.
Попаднах на такава статистическа информация в Papagal.BG. Не знам от къде са я взели, но да си знаете, че я има.
Нужно ли е да се представи подписаната хартиена 7ца на НОИ?
Не се представя в НОИ.
Това къде мога да го прочета?
С тези дати тотално се обърках.
Дата на инвалидизация е ...2021 г. , чужда помощ до ...01.2023г., а за 1 година. :blink:

Това е от страницата на НАП: https://nra.bg/wps/portal/nra/taxes/godishen-danak-varhu-dohdite/Danuchni_oblekchenia_za-deca-za-2021#Danuchni_oblekchenia_za-deca3
Мисля, че подаването на болнични е само с КЕП.
:good:

Друг вариант е  упълномощено лице с КЕП.
Здравейте, от кой сайт (на НАП, НОИ или друг) може да се направи безплатно и с публичен достъп справка за осигурени лица във фирма? Услугата я има вградена в Апис Регистър, но го нямам и търся публичния регистър от където това може да стане.

Публичен достъп няма. Има оторизиран с КЕП или ПИК в електронния портал на НАП - Предоставяне на информация за актуално състояние на данните, декларирани с Декларация обр. №1 и обр. №5 по осигурител (вкл. по ел. път и с ПИК) № 2655.
Новото във версия 14.01 е:

    Добавена е възможност за генериране на Декларации Обр. 3 и Обр. 6 за 2022 година.
    Добавена е възможност за генериране и проверка на справките по чл. 73 от ЗДДФЛ за доходи, изплатени през 2021 година.
    Добавена е възможност за генериране и проверка на справките по чл. 73 от ЗДДФЛ при заличаване/прекратяване на предприятие в срока по чл.162 от ЗКПО за доходи, изплатени през 2022 година.

За Д1 ще чакаме.
Във вашият случай задълженията по ЕГН ли бяха  ?

Да
Мисълта ми е дали ще се доживее момента до давностен срок или те ще ги пуснат на публичен изпълнител преди 5-те години и съответно не могат да се заличат  :hmmm:

        Здравейте,
като наближи давностния срок ще получи няколко предупредителни имейла и след това покана за подписване на споразумение за доброволно разсрочено плащане със съответни срокове и суми, които трябва да спази. Ако отново не плати, чак тогава се стига до процедура за принудително събиране.
       Това е случай от практиката през миналата година.

Варианта с малки вноски може да избегне кореспонденцията с НАП.