Не внася и не изравнява осигурителни вноски за месеците, през които получава пенсия.
Водещото е 6 месеца
Много се надявах да получа точно този отговор.
Благодаря на всички за включването. Безценни сте!  :give_rose: Хубав и успешен ден.
Е, ако наистина става въпрос за 01.11.2015 - нямате проблем. Тази дата е неделя :)
За мое съжаление са работни дни. И сега не знам как трябва да постъпя и дали мога да прекратя договора на "1.11.15 г." след като и в уведомлението за регистрация на ТД е посочена тази дата/примерна/ за край на договора.
Здравейте, имам подобен въпрос и ще използвам предходния пример.
 
Ако вече е подписан договора и погрешно е записано "за срок от  6 месеца до 01.11.15 г.", кое е водещо - датата или срока 6 месеца?
Трябваше да е за 6 месеца, т.е. освободен от 20.04.15 г.Но така както съм попълнила ТД и уведомлението, ще трябва да освободим лицето от 21-ви.
Благодаря за включването.
Не бъркате.
Само да допълня, че се подава по ЕГН на лицето, а не чрез фирмата.
Благодаря за включването, ХХХХХ.
А обезщетението ще е 340 лв., както ми е отговорила и Елена?
Още веднъж благодаря и приятна вечер.
На този етап майката ще отработи 1-2 дни и ще излезе в отпуск за няколко месеца, а след това преди да навърши детето 2 г. смята да започне работа но на 4 часа.
Колебанието ми идва от разговор със служителка в НОИ, която твърдеше, че не може при договор на 4 часа да получава пълно майчинство /в смисъл след като излезе в отпуск/ :blink:
А не ми се иска да рискувам точно с обезщетението на майка с малко дете.
Побутвам темата :wink1:
Предварително благодаря на включилите се.
В трудовия договор е записано: за срок от 6 месеца от 20.10.14 г. до 20.04.15 г., в уведомлението по чл.62 в т. 12 същата дата: 20.04.15 г. Но сега, когато трябва да подам уведомление за прекратяване на ТД, се замислям дали не е грешно подадена датата в т. 12 и дали тя трябва да е последния работен ден, а в т. 17 - Дата на прекратяване-първия неработен ден.
Моля знаещите за помощ.
Благодаря, Елена :good:
А къде мога да го прочета?
Здравейте,
майка в отпуск за отглеждане на дете до 2 години напуска работа по собствено желание, като ще бъде назначена от следващия ден на 4 часа при друг работодател. Интересува ме това, че е на непълен работен ден, ще окаже ли влияние върху размера на обезщетението, когато излезе в отпуск по чл. 164?
За момент на декларирането се счита последният работен ден на календарната година, за която се отнася декларацията.
Погледнете т.III. http://www.gli.government.bg/upload/docs/2012-09/Ukazania_MTSP.pdf

Така че следва да подадете декларация или уведомление.
Намерих  за  "Експерт, бизнес развитие"
http://businessin.eu/Upload/24216002.pdf

Здравейте! При попълване на декларация 92 он-лайн в сайта на НАП не ми се импортира вх.№ от подадения електронно статистически отчет в НСИ. Вече мина една седмица. Минали години не съм имала този проблем. Каква може да и причината? И какво мога да направя - да чакам ли още или да си подавам ръчно декларацията?
Здравейте, входящият номер на отчета се появява едва след попълването на цялата декларация.
Ако е на патент се подава и патентна декларация за спиране на дейността, за да не плаща патент за оставащите до края на годината незапочнати тримесечия.
Благодаря и хубава вечер.
Здравейте,
в протокола за Д6 месец 13 какъв период да пиша на лице, извършвало дейност от януари до юни? Т. е. има ли значение колко месеца се е осигурявало?  Ще подавам с ПИК да пробвам новата услуга на НАП :give_rose:
Здравейте, докато още живея в 2014г. заради ГФО-то  :blush: 
се оказа, че в Декларация обр.1 незнайно как е изчезнала т.17.1 Доход в/у който се дължат здр.вноски за отглеждане на дете по чл.164 от КТ. Някой може ли да ми помогне, че НАП работят до 17.30 и не успях да се свържа навреме  :blink:

Опитах в т.17 здравни вноски по чл.40 (въпреки че не е там), но тъй като месеца е 16 дни гледане на дете и 5 отработени, като попълних и т.21 и с възнаграждението - програмата изтрещя и ме убеди на англ.че има прекалено записвания.
Здравейте, и аз имах същия проблем.
При попълването на декларация на майка не трябва да се отмята данни от предходен месец, а се попълва всичко наново.
И аз се лутах почти седмица с тази декларация. Когато пробвах с нов работник да го "пусна по майчинство" :wink1:  нямаше проблем, а точно на майката не се получаваше.