Няма проблем да се осигурява и като СОЛ, а ако е единствен управляващ фирмата дори е задължително.
А как се оформе чисто документално преминаването на лицето от единия булстат към другия?

Може да погледнете тук  http://www.mlsp.government.bg/BG/faq/faq.asp?qid=54241
Не е освободен от внасяне на здравни вноски. Те са в размер на 33.6о лв. авансово всеки месец, съответно се подава  Д1 за тях.
Ако извършва патентна дейност ползва намаление на патентния данък в размер 50 на сто при условие, че извършва дейността лично и не наема работници за тази дейност през цялата данъчна година/Чл. 61м. т.1 от ЗМДТ/
Благодаря на включилите се.
Искаше ми се да няма прекъсване или забавяне на обезщетението, но явно това няма как  да стане. Така че ще се прекратява и сключва наново трудовия договор и документите в НОИ повторно.
За сега обмислям да е по чл.123 / запазване на трудовото правоотношение при промяна на работодателя/, тъй като ще се прехвърлят материалните запаси на новата фирма. Ще видим НОИ какво ще кажат относно документите за майката.
Първият вариант отпада. От НОИ ми обясниха, че при липса на друг осигурен във фирмата ще спрат и обезщетението на майката. Ще бъдат освободени и другите наети лица.
И вторият вариант търпи промени относно основанието за прекратяване на договора. Някакви идеи? :hmmm:
По точка а) -  при срочен договор така или иначе се посочва крайна дата на ТД, дори в уведомлението по чл.62 е задължително да се отбележи.
Благодаря!  :good:
И все пак кой вариант ще ме посъветвате да избера?
Здравейте,
фирма, в която има назначена майка в отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст, ще прекъсва дейност за неопределено време.
Въпросът ми е кой ще е по-добрият от двата варианта:
1. Прекъсване дейността  като майката остане назначена в същата фирма до навършването на 2г. на детето/или евентуално по-дъдъг период/. В този случай счита ли се за извършване на дейност на ЕТ и следва ли да се внасят осигуровки за собственика?
2. Прекратяване на ТД по чл.325 ал.1 т.1 като майката започне работа в нова фирма за 1 ден и след това подаде молба за ползване на отпуска по чл.164 от КТ и съответно се подадат наново документите в НОИ за получаване на обезщетение.
Благодаря!
Хубава вечер и приятна почивка
Р. ден на 15.10.13 г., 15 -ти не се включва, нали
Д1 - в т. 16 - 02388; т.16.2 - 10; т. 16.3 - 13; т.17 - 182.61; т.17.1 - 237.39 и в т. 18 - 4.8
Здравейте,
очаквам документите на  фирма, която има назначена работничка в отпуск по майчинство и ще ви помоля да ме ориентирате за сроковете. През октомври 2014 г. детето е навършило 1 год. Все още не знам какво е подадено в НОИ за този отпуск, но се опасявам да не изпусна нещо. През ноември трябва ли да подавам някакви данни в НОИ и какви? :blink:
Също ме интересума дали в Д1 към НАП ще има нещо специфично, или си подавам само за 4.8% ЗОВ върху 420 лв. като до сега?
   
Може по ел. път на два отделни файла за всяка година, но с едно Г2. Таксата е една, независимо колко отчета подавате.
Задължават го да се осигурява здравно, а ако пожелае може и за пенсия.
Под 15 000 лв. е. По- важният въпрос, който ме вълнува, е дали може да стане по отчетна стойност на стоката? Иначе за плащането няма да има проблем, те са майка и дъщеря - както се разберат помежду си.
Здравейте, колеги. На какво трябва да обърна внимание при изписването на наличната стока в магазин, когато спира дейност? Собственикът иска да я предостави на свързано лице за да си отвори собствен магазин. Възможно ли е това да стане по отчетна стойност? Плащането ще е разсрочено за няколко години. Дали ще е проблем това да стане така, след като старата фирма вече не работи, а плащането да стане по-късно? Оборотът да се маркира на касовия апарат сега, в момента на предаването на стоката, или може само с опис?                                                                                   
МОЖЕ АКО СЕ НАЗНАЧИ НА ГРАЖДАНСКИ ДОГОВОР
neli2, за прикрит трудов договор, какъвто е гражданския за работа в магазин, глобите са посочените по-горе от ХХХХХ
Без осигуровки не може. Без трудов договор може, но ако я направиш съдружник.
Това със съдружник в ЕТ не го разбрах :blink:
Могат да се избегнат осигуровките на собственика, при условие, че той не участва в управлението или с личен труд, но не и да се избегнат осигуровките на работещия в магазина.