Министърът на финансите издаде Указание за счетоводното отчитане на Програмата за компенсиране на небитови крайни клиенти на електрическа енергия с подпомагане от 110 лв./MWh :

https://www.minfin.bg/bg/news?q=%D1%83%D0%BA
Ако става въпрос за надвнесен данък деклариран с декларацията по чл. 50, в края на самата декларация има възможност да се направи прихващане или възстановяване.
От сайта на НАП:

Осигурителни декларации №1, №3, №5 и №6 ще се подават електронно от края на седмицата/1-7 февруари/. Причината за това са изменениея в подзаконовата правна уредба, които предстои да бъдат публикувани.
Имам същия случай. И аз го разбирам, че може при възобновяване на прекъсната през предходната година дейност да се смени вида на осигуряването и след 31.01.21 г., но не е важно как аз го разбирам, а как го тълкуват законотворците. А това ние не знаем. 
Така че пускам един ден в осигуряване през януари с новия процент и си спя спокойно.
Пробвайте това:

Понякога, при подновяване на версията на Java, когато е имало инсталирани по-стари версии, независимо, че те са изтрити, в Internet Explorer остават активни или disabled add-on-ите на старите версии на Java-та, като новите не се инсталират.
В този случай е необходимо да се направи следното:
•   Затварят се всички браузъри.
•   От Java Control Panel->Security tab се маха отметката Enable Java content in the browser. Избира се Apply, след което отметката се добавя отново и пак се избира Apply. Това принуждава Java-та да добави add-on-ите на подновената версия в браузъра.
Може да пробвате през Системата за сигурно електронно връчване.
После пишете ако се получи.
Рожденият ден също се включва към 2-те години майчинство. Предвидете и него.
Щом вашето СУПТО няма опция сторниране с плащане по банка, по-добре е да се издаде сторно бележка.
А наказуемо е ако наличните пари в касата на касовия апарат не се равняват с междинния отчет за налични пари във всеки един момент/това включва всички операции по продажби, сторно, служебно въведени и изведени суми/. Тъй като сторното се отнася за предишна дата, най-точно бихте разбрали какво се случва в касовия апарат като си направите един междинен отчет непосредствено след пускане на сторно бележката. Предполагам, че сумата ще бъде приспадната, ако е така, просто махнете парите от касата и предайте за внасяне в банка или в друга каса за пари в брой на фирмата.
Ако пък толкова държите да останат в касата на касовия апарат, ги въведете служебно.
       На студент в чужбина му искат документи за доходи на родителите за предходните 2 години. Единият родител е безработен с доход само от наем и съответно деклариран с ГДД. От НАП са му издали копие от подадените декларации, които са по 18 страници за всяка година. Едно че е дълго за превеждане, но и трудно за ориентиране колко точно му е дохода.
       Има ли начин и как точно да се оформи легален документ само с годишната брутна сума на база подадената год. декларация? Моля ако някой се е сблъсквал с такъв казус да пише.
Благодаря!
А сумата, която лицето получава като пенсия трябва ли да се прибавя месечно, за да определи дали е преминал 7920 лв. до момента2

Не, пенсията не е облагаем доход.
Не дължи нито здравни нито данък.
ЗДДФЛ: Чл. 18. ал.(1)
За данъка има условие ако има други доходи от началото на годината до момента.  Необлагаеми са сумите от годишните данъчни основи до 7920 лв.
Темата не е нова. А потребител  monika01 е вирус!!! Не кликвайте на линка.
Моля модератора да обърне внимание  :excl:
       Здравейте, ако се приеме, че издадените касови бележки са операторска грешка /според мен са точно такива/, трябва да направите сторно операция на самия касов апарат. Това вече фирмата поддържаща косовия апарат може да Ви обясни как става, а го има и в инструкциите на самия КА. Необходими са Ви фискалните касови бонове.  Срокът при операторска грешка е до 7-о число на месеца, следващ месеца, в който е допусната грешката.
Наредба Н18, чл.31, ал. (4)
       Колеги, има ново Съобщение на сайта на Министерството на финансите до медиите от дата 31.07.2020 г.:

Във връзка с обществения отзвук, възникнал в резултат на въвеждането на изискванията за отчитане на продажби чрез софтуер за управление на продажби в търговските обекти (СУПТО) и множеството сигнали за увеличаване на административната тежест и разходите за бизнеса, които тези изисквания създават, особено в условията на пандемията от COVID-19, която постави редица предизвикателства пред икономическите оператори, към настоящия момент се подготвят промени в Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС) за отмяна на изискванията за СУПТО. След влизането в сила на промените в ЗДДС, Министерството на финансите има готовност да приведе Наредба Н-18 от 2006 г. за регистриране и отчитане чрез фискални устройства на продажбите в търговските обекти, изискванията към софтуерите за управлението им и изисквания към лицата, които извършват продажби чрез електронен магазин, в съответствие с него и да отмени въведените технически и други изисквания по отношение на СУПТО. 

Ето и линк към съобщението: https://www.minfin.bg/bg/news/11102
Здравейте. Така правилно ли са датите:
Предизвестие №...... / 13,06,2020г.
срок на предизвестието 30 дни
дата на връчване на предизвестието 13,06,2020г.
прекратяване на трудовия договор считано от 13,07,2020 г.
Колебая се кога е трябвало да бъде връчването - 13,06,2020 или 12,06,2020 г.

дата на връчване на предизвестието 13,06,2020г.
прекратяване на трудовия договор считано от 14,07,2020 г.
На портала на ТР, след като се зареди аплета за подписване е необходимо да натиснете бутона „библиотека“:
След като го изберете е необходимо да изберете:
C:\WINDOWS\system32\bit4ipki.dll За Mac OSX: /System/Library/bit4id/cryptoki/libbit4ipki.dylib
А подновявали ли сте скоро електронния подпис? Ако да, подновяват се и удостоверителните вериги.
Освобождаването на собственика на ЕТ от задължение да внася осигуровки става чрез вписване в Търговския регистър на договор за прокура. Отговорете си на въпроса имате ли такъв.
Във всички останали случаи дължи осигуровки.