За 2024 патентната граница не стана ли 100000 лв?
Точно така, аз не съм прочела добре въпроса. Помислих, че става въпрос за облагане за 2023година.
Облага се като ЕТ , което формира дан.основа по чл.28 от ЗДДФЛ - справка чл.61и, ал.2 от ЗМДТ.
ЗКПО - Чл.10, ал.(4) (Изм. - ДВ, бр. 23 от 2013 г., в сила от 08.03.2013 г.) Данъчно задължените лица са длъжни да регистрират и отчитат извършените продажби на стоки и услуги чрез издаване на фискална касова бележка от фискално устройство (фискален бон) или чрез издаване на касова бележка от интегрирана автоматизирана система за управление на търговската дейност (системен бон) по ред, определен с наредба на министъра на финансите, освен когато заплащането се извършва по банков път или чрез прихващане. Липсата на фискална касова бележка от фискално устройство или на касова бележка от интегрирана автоматизирана система за управление на търговската дейност, когато е налице задължение за издаването им, е основание за непризнаване на счетоводен разход за данъчни цели.
Да не би КИ да е по ф-ра за услуга от 2020г. и го пускате, защото фактурата не Ви е платена?
Кодът за шосеен транспорт е 3
Кредитното известие е към определена фактура, така че при какъвто режим сте издали фактурата - при такъв режим издавате и кредитното.
Фактурата от фейсбук не се отразява в дневниците. Само протокола по чл.117 - в покупки и продажби. Как ще си съставите счетоводната операция зависи от Вас, а и от софтуера. Аз ползвам разчетна сметка 4533-ДДС по протоколи. В покупките правя 4531/4533, а в продажбите 4533/4532.  Така чрез сметка 4533 следя дали съм вкарала протокола и в двата дневника. Ако в един и същ месец вкарам протокола и в двата дневника, 4533 трябва да е без салдо.
Ами за да Ви се равни сметката след 2 месеца, трябва нещо да направите. Вземете операция 503 / 75 Приходи за бъдещи периоди и следващата година закрийте 75.
Освен ако вече имате открита пейпал сметка, превода е минал през нея и ще я отчитате, тогава може да направите 503/пейпал.
Може да направите договор за цесия, с който фирма А да прехвърли вземането си от собственика на фирма Б. И тогава Б ще има вземане и задължение към едно и също лице, и може да направите протокол за прихващане.
Това е само идея. Все пак относно цесията-консултирайте се с адвокат,
Сумите не са големи. Просто ги включете в отчета за продажби с 20%. Напишете си едно пояснение към отчета, което да ви подсети след време при проверка.
Според мен щом разходът от стопанската операция (покупката на стоката) е данъчно признат , съответно няма основания да не бъде данъчно признат и разходът за неползвания като данъчен кредит ДДС, свързан с тази стопанска операция.
Подава се на имейла на съответното ТД на НАП. От имейла, от който я подадете - на него ще получите входящ номер.
Аз бих осчетоводила така:
602/401 - 19.56
401/503-19.56
624/503-0.04
609/4532-3.91
4532/4539-3.91
А за какво е фактурата? Стока, услуга ?
Здравейте,
Трябва ли задължително да се осчетоводи фактура , към която е издадено КИ / и двете са на една и съща стойност/, грешката е една буква в основанието.
След това издават отнова фактура на същата стойност , като е направена корекция в текста само.

Благодаря!
Друг е въпроса защо издават кредитно. В този случай фактурата трябва да се анулира и да се състави нова. Тези кредитни за нищо ги нямат. В закона изрично е написано кога се издава кредитно и струва ми се Вашия случай не е такъв.
Без да имам претенции, че съм на "ти" с тази материя, просто си разсъждавам.
Щом има изискване графикът да е в обекта, достъпен за всички служители, би следвало да се изготвя за конкретния обект.
Правото на данъчен кредит е право, а не задължение. Така, че можете да не се възползвате от правото на ДК.
Здравейте!
Съдружник, който е пенсионер започва дейност в ООД. В ОКД-5, освен отметката за възобновяване (преди пенсионирането си се е осигурявал в това ООД, но временно е прекъснал) трябва ли да слага някаква друга отметка? Не желае да се осигурява за ДОО и в частта "Пенсионер съм и желая да се осигурявам за:" няма да има отметка.
Въпроса ми е по-скоро за частта "Заявявам, че ще се осигурявам за:
*за всички осигурени социални рискове без трудова злополука и професионална болест и безработица"
- ако се отметне тази част с дата, която е същата като датата на възобновяването, би ли довело до задължение за внасяне на осигуровки за ДОО, ?
Не мисля, че електронната книга е услуга. Според мен си е стока. Правя едни аналогии със софтуера.
Извинявам се, сега четох в регламента , че "дигитално съдържание на книги и други електронни публикации" са услуги, предоставяни по електронен път.