А дали този текст не се отнася само до дружества, чийто собственик е друго дружество. Така действителния собственик - физическо лице е собственика на дружеството , притежаващо дяловете на първото. Малко объркано стана. Ще пробвам с пример.
В дружество "А" собственици на капитала са физ.лица - Иван и Стоян - 50/50. Това дружество "А" е собственик на капитала на дружество "Б". Не са ли Иван и Стоян действителните собственици на дружество "Б"?
Данъчен кредит за разходите се ползва, независимо че при облагането се прилагат НПР.
Ако тези фактури са от дейност като свободна професия, си я облагате като такава - с НПР.
В годишната декларация преобразувате финансовия резултат с тях.
"първата година след реализирането на данъчната загуба, през която лицето е формирало положителен данъчен финансов резултат преди приспадане на данъчната загуба"
тук е отговора на въпроса
Можеш да осчетоводиш разхода, но понеже е документално необоснован със сумата трябва да увеличиш финансовия резултат.
Ами, защото имаме фактура от български посредник, в която няма ДДС и това ме хвърли в размисъл и ме обърква. Знам, че на българската фирма не се издава протокол по чл.117, а в същото време мисля, че трябва да си самоначисля ДДС-то. Зациклих.....
От гръцката нямаме фактура, само документ - договор за превоз на транспортни средства, в който е написан нашия ДДС номер и наименованието на фирмата ни. Има данни за фирмите, маршрута, превозното средство, цената.
Ползван е ферибот в ЕС, по точно Анкона-Игуменица, за превоз на транспортни средства. Фактурата, обаче е издадена от българска фирма, посредник, и е без начислен ДДС на основание чл.36, ал.1. Имаме документи за ферибота, от където се виждат данните на гръцката фирма. Притеснява ме издаването на протокола по чл.117, по-точно дали да пиша като контрагент гръцката фирма, след като фактурата е издадена от българска фирма.
И още нещо, как стои въпросът със закупуване на сено от физически лица, които не са ЗП?
Възможно ли е да се приеме, че това е продажба на движимо имущество и съгл.чл.13, ал.1, т.2 от ЗДДФЛ да не подлежи на облагане?
В една статия бях чела, че ако не се изважда правилно силажа, загубите могат да стигнат до 15%. Пращам линк към нея.
http://www.naas.government.bg/bg/download?id=167

При вас фирата е много голяма. Всеки проверяващ би се усъмнил и може да я третира или като неотчетени продажби, или като липса, в следствие на неправилно съхранение и оттам да произтекат доста неприятни констатации.
Мисля, че данъчната оценка е по-добра база, защото ако земите са различна категория площта може да изкриви стойността.
След като фирмата се продава, всичко, което притежава като активи и пасиви става собственост на купувача.
ЗП каро физическо лице няма право да преотстъпва данък.
Трябва да съставя ГФО ,на лице което ще ми извърши друга услуга ..................
Това е бартер. Ако имате регистрация по ЗДДС погледнете третирането на бартера.
На какво основание обаче не начисляваме ДДС в приходната фактура? Съгласно кой член?
чл.86, ал.3
Покупката за Вас не е ВОП, защото стоката не влиза на терит.на БГ. МИ на сделката е в Германия. Немците би трябвало да начислят ДДС. Вие не издавате протокол по чл.117, защото задълж.за начисляване е на немската фирма.
Когато Вие продавате в Германия не начислявате ДДС, а си следите оборота за рег.по ДДС в Германия, защото МИ на сделката е също в Германия.