Да го вълнува някой друг освен мен в момента как се определя данъчната основа (върху която следва да начисляваме ДДС)  за въпросните апарати, които са ДМА?

Отговора ми за 1/60 беше за този въпрос. Определяне на дан.основа на ДМА-то, а не самите телефонни разговори.
Според мен нито счетоводните, нито данъчните влияят на дан.основа. Стойността на апарата се разделя на 60 и 1/60 е месечната база за дан.основа.
Според мен е чл.21, ал.2. В дневник продажби в к.23.
Авторските права са дълготраен нематериален актив. Отчитат се по сметка Права върху интелектуалната собственост. Има НСС-38-Нематериални активи.
Въпроса "Къде се пише данъкът?" не ми стана много ясен. За кой данък питате?
Ивета, ако Вие сте това лице горещо Ви препоръчвам да се обърнете към счетоводител.
Ако Вие сте счетоводителя погледнете в ЗДДФЛ как се третират доходите, изплатени на съдружниците от дружеството. Там ще намерите отговора на въпрос 3.
Въпроси 1 и 2 са свързани. Да, трябва регистрация в Булстат като лице упражняващо свободна професия. А от къде ще внася осигуровките като СОЛ, дали чрез Булстата на свободната професия, дали чрез дружеството, зависи от това как ще попълните Окд5.
От значение и за други неща е и от къде се извършва плащането на авансовите осиурителни вноски на СОЛ.
От датата на отпускане на пенсията или от датата на разпореждането?

От датата на придобиване на правото на пенсия. Въпреки, че според служителка на НОИ, СОЛ трябва да се осигурява до датата на решението и после да подава молба за преизчисляване на пенсията, с аргумента, че НАП щели да наложат глоба.
А защо не включите данъка към 6-цата за м.септември? Може сега да сте изплатили тези заплати.  :wink1:
А в договора как е уговорена цената? Ако изрично не е написано че наема е без ДДС, то Вие сте права.
Мисля, че нищо не се подава. Започвате да внасяте само здравни, ако това е желанието на СОЛ-а.

Точно така е.
В 2015 пенсионирах СОЛ, без да подавам ОКД5. Просто от датата на пенсионирането започваш да внасяш само здравно. В НАП получават служебна информация за пенсионираните самоосигурени.
Ето указание на НОИ
http://www.noi.bg/images/bg/legislation/ukazania/ukazanie_91_01_47_23_02_2012.pdf
Оборудването е закупено на 28.12.2015 год. и амортизации за 2015 г. няма
А в ДАП кога е заведено оборудването и от кога започвате да начислявате дан.амортизации?
Ако актива е заведен в ДАП на 28.12.2015 нямате право да променяте стойността му.
В началото на годината на един семинар лектора каза: "Облагате с ДДС лични нужди, там където сте ползвали ДК. Разходите без ДДС или без ползване на ДК - не ги смятайте." И изрично каза, че върху застраховките не се начислява ДДС на личните нужди.
Сега обаче мисля ситуацията ще се промени. Вече се говори за данък в ЗКПО и дори и да няма ДДС на личното върху разходите без ДДС (застраховките) дали няма да се налага да начисляваме 10% данък.
Има ли някъде свързаност между това- начисляваш ДДС на личното и начисляваш САМО на тази основа 10%.
Малко объркано стана.

Питането е дали малка фирма може да регистрира по ДДС среден клас кола и да се възстановят около 5-6000лв ДДС.

Често се случва да съм на възстановяване на ДДС, но винаги е било в по-малки суми - примерно 100-200-500лв. Винаги са го възстановявали без никакви проблеми и без да се искат допълнителни разяснения.
Бъдете сигурен, че ще Ви искат всички документи по придобиването на колата плюс декларации и писмени обяснения.
Важно е какво пише в талона. Обикновено за тези автомобили пише, че автомобила е товарен и това дава правото на ДК.
Помислете и за отчитането после (имам в предвид данък лични нужди).
Здравейте! Бих искала да попитам, след като от 01.09.2016 г. НАП възстановява ДДС в по кратки срокове, но условието е да бъде посочена банкова сметка, къде точно трябва да се посочи сметката в справка декларацията, защото аз не намерих промяна и такава възможност
Не е в справката-декларация, а при самото подаване по ел.път.
Според мен не става въпрос за разходи за бъдещи периоди, а по-скоро за суми отчетени на разчет. Защото ако чл.204 се отнася само за разходи, то би следвало когато разхода бъде признат, тогава да се обложи. Може би ал.2 е изключението за разчетите. Например собственика си купува телевизор с дебитната карта на фирмата и го осчетоводяваме 493/401 /без право на ДК/ и 401/503. Ако не възстанови парите в касата, то сумата по 493 трябва да я обложим.
Относно разходите за телефони, лаптопи и т.н. ще трябва ли да се връщаме от 01.01.16 и да начисляваме данък лични нужди на 20% от разходите?
При мен квотите бяха закупени с цел препродажба. Завела съм ги като материални запаси. Някои от тях още си седят там, защото сега няма пазар. Не съм намерила окончателното становище. А и друго инфо няма. Много е оскъдна информацията.
В твоя случай мисля, че можеш да ползваш указанията на стр.6 от проекта-становище.
Не знам къде прочете, че става въпрос само за квотои закупени от държавата. Аз ползвах това указание, когато се справях с квоти закупени от ЕС.
Относно т.2 4531/4532. При мен програмата не позволява такава операция и затова имам една допълнителна разчетна сметка ДДС при ВОП.