Как разбирате срока за изхабяване на даден актив по чл.27, ал.2. В закона се казва "...изчислен за всеки данъчен период по линейния метод за период 5 години, считано от данъчния период, през който е упражнено правото на данъчен кредит включително – за движими вещи, съответно за период от 20 години – за недвижимите вещи."
Четох в един друг сайт коментари, а и в Новото данъчно законодателство-коментарите към ЗДДС е написано, че "Ще се ползват сроковете по чл. 79, ал. 6, т. 1 и 2 от ЗДДС – 5 години за движимите вещи и 20 години за недвижимите имоти, като разходът за изхабяване се формира на равни части за всеки данъчен период. "
Само че чл.79, ал.6, т.1 гласи: "БГ - броят на годините от настъпване на обстоятелствата по ал. 2, включително годината на настъпване на обстоятелствата, до изтичане на 5-годишния срок, считано от годината на упражняване правото на данъчен кредит включително;"
Мисля, че разликата е съществена.
Например закупен актив м.11.2011година. Упражнено е правото на ДК в м.11.2011.
За целите на чл.79 в 2016година корекция не правим защото на 31.12.2015 е изтекъл 5-годишния срок.
За целите обаче на чл.27, ал.2 срока изтича на 31.10.2016г.
Може би аз нещо съм пропуснала, но на семинар, на който присъствах също ни беше казано, че за целите на чл.27, ал.2 5-годишния срок на всички закупени активи през 2011 изтича на 31.12.2015г.
Ако един чужд гражданин отговаря на критериите за местно лице и за да бъде третиран като местно лице задължително ли е да има издадено такова удостоверение?
И аз имам фирма в ликвидаци.Тяне е имала 2015 дейност и предстои адвокада да публикува в тр информацията,че запозваме ликвидацията.В какъв срок не разбрах изготвям ГДД.Сега или след 6 месеца когатоизтече поканата към кредиторите?
Ще имате декларация за 2015г-нулева, а в 2016 -подавате на датата на подаване на искането за заличаване от 01.01.2016 до датата на подаване на искането за заличаване
Здравейте, сега попълвам ГДД по чл. 92 от ЗКПО, при ликвидация на основание чл. 162.
Ако срокът на ликвидацията е 1 година, какво се попълва в точка 2. Период, за който се подава декларацията. Примерно срокът е 01.11.2014 - 01.11.2015 г.
Чл. 161. (1) Последният данъчен период на данъчно задължено лице, прекратено с ликвидация, обхваща времето от 1 януари на годината, в която е подадено искането за заличаване по чл. 273, ал. 1 от Търговския закон, до датата на подаването му.
Чл. 162. (1) Данъчната декларация за последния данъчен период, определен по чл. 161, ал. 1, се подава на датата на подаване на искането за заличаване заедно с копие от него.
Свободната професия е за предпочитане. Ще си спестите доста разходи.
Относно регистрация по Закона на занаятите - мисля,че изискват такава при самата регистрация в Булстат като лице, упражняващо свободна професия. Все пак трябва да има някакъв документ, че лицето има такава професия.
Благодаря irenabrili !
Решение дадено по соломоновски!  :good:
Благодаря  irenabrili !
Честно да си призная точно този отговор не ми се искаше по две причини:
Първо, че грешката е допусната от друга колежка, с която сме в добри отношения, но сега фирмата е при мен и ако започна да обяснявам на клиента защо се налага това искане за корекция той ще се настрои допълнително към нея. Не ми се иска да създавам такава ситуация.
Второ - притеснява ме факта, че с това искане може да предизвикаме ревизия, а във фирмата има от какво да се притесняват.
Повече ми се искаше да издам кредитно известие с основание промяна в данъчната основа, но не знам как ще се отрази във Виеса. Ако засичат общо сумите между фирмите в определени периоди, с минуса на кредитното би трябвало да се изравнят. Така ми се иска, но не знам как функционира Виеса.
Здравейте!
Клиента ни издава инвойс през м.04.2015 на гръцка фирма за услуга за 1170щатски долара. При издаването на българската фактура колежката не вижда, че фактурата е в долари и я изчислява по фиксинга за евро. Според инвойса сумата за деня е 2109,64лева, а според българската фактура е 2288,32лева. За този ден според кръстосания курс щ.долар/евро 1170щ.д. се равняват на 1066,83 евро. Толкова превеждат и гърците. На гърците е изпратен инвойса, а във дневниците и във Виеса е влязла сумата от българската фактура. Явява се разлика от 178,68лева.
Първо мислех да "обера" сумата като курсова разлика, обаче ме притесни Виеса. Ще имаме разминаване с гърците.
Ако издам кредитно или анулирам фактурата - не може да ги дадат на гърците, защото инвойса е верен. Нито имаме промяна в данъчната основа, нито документа е сгрешен.
Ако пусна кредитно за 178,68лева, което няма да дадем на гърците, ще има ли някакъв проблем с Виеса.
Не знам как да постъпя. Моля, дайте предложения!
Здравейте!
Фирмата ни е посредник по изпращане на работници в чужбина. Имам издадена фактура от Турция за индивидуално обучение за повишаване на квалификация. Обучавания не е работник на дружеството.  Курса е проведен в Турция. Във фактурата няма ДДС.
Къде е мястото на изпълнение - В Турция или в България?
Може да ги заведете като инвентар. След време ако решите да ги ползвате и калъпите са над прага, приет за ДМА - прехвърляте ги в групата на ДА. Ако ги продадете - изписвате ги.
Ваше право е да потърсите отговорност от виновното лице. Отговорността зависи от това, в какво правоотношение сте със счетоводителя. От там нататък по-полезен ще Ви е адвокат.
Благодаря, irenabrili!

Тъй като във фактурата са описани отделните услуги на отделен ред и всяка със своята стойност, аз ще ги посоча по същия начин като съответно посоча един и същ номер на фактура.

А да очаквам ли да се свържат с мен данъчните след подаването му за някаква проверка на фактурите?

Досега не съм подавала такъв опис и затова питам. Извинявам се, ако въпросите звучат елементарно.

На мен са ми правили проверка по описа.  Искаха ми фактури, договори. И това в 2014г.
Здравейте!
В коя колона на дневник продажби трябва да се отразят доставките по чл.21, ал.4, т.4?
Имам личен труд на собственика на ЕООД и той се осигурява върху сумата на личния труд - 850 лв.Не мога да схвана в Д6 само данъка ли ще посоча или и осигуровките върху 850 лв.?И защо, чета, ама нещо не ми се светва. :wink1:

Само данъка. Осигуровките декларирате с годишната шестица.
Тези промени не се ли отнасят само за доходи, изплатени на лица-местни на държави-членки на ЕС?
Изплащам лихви на ЧФЛ по банков път. Удържам и внасям данък 10%.
За удържания данък трябва ли да издавам на ЧФЛ някакъв документ?
през м.10 2014 съм пропуснала да подам д6 само с ДОД за СОЛ.Установих го днес.Дайте съвет.

Не начислявайте личен труд за този месец и няма да имате ДОД.
Имам издадени вече служебни бележки. Сега ще трябва ли да ги преиздавам с новия образец?