Мен също ме вълнува подобен въпрос. Даже пуснах тук тема "Приход на заложна къща" Ето и линка
 https://kik-info.com/forum/index.php?topic=30049.0.

По същество таксите са финансови приходи, но пък нали това е основната дейност на фирмата. Ако се посочат като финансови приходи в НПП няма да има нищо, т.е. нямаме приходи от основната си дейност.
Това ме кара да се замислям-тези такси и комисионни - като финансов приход или като услуга да се отчитат?
Здравейте, имам точно същия казус - конкретно по т.4 и аз се чудя трябва ли да начисля ДДС с протокол И в дневника за покупките или само в дневника за продажбите и да има ДДС за внасяне тъй като колата не е товарен автоморил или 6+1 и съответно не може да й се ползва данъчен кредит. Вие дали намерихте отговор?
Протокола по чл.117 се въвежда само в Дневник продажби. Щом нямате право на ДК, не въвеждате протокола в Дневник покупки.
Здравейте!
От всичко което изчетох за счетоводството за заложна къща разбрах, че приходите от лихви и такси се отчитат през сметки 721, съответно 729. Озадачава ме обаче нещо. Този приход в ОПР ще влезе като финансов приход, т.е. в "Нетни приходи от продажби" ще имаме нула. В ГДД на реда за НПП също ще е 0.00. Редно ли е така да изглежда ОПР и ГДД, като основната дейност на заложната къща е това - тя няма други видове приходи? Не е ли по-редно прихода да се отчита по сметка 703?
Това са някакви мои разсъждения.
Моля, ако има колеги с опит , да споделят!
Нищо не се връща. Когато приключите с регистрацията на екран Ви излиза едно съобщение с някакъв номер (май беше 5-цифрен). Аз принтирам него (за всеки случай ).
За отчитането на приходите и разходите и тяхното признаване (а и признаването на ДК от приходната администрация не е за пренебрегване), освен лиценза има и други условия - напр.кадрова и техническа обезпеченост.
Здравейте,

Предоставени са фактури за покупка на стоки от мин. година 2021 за м. април, септември, октомври и декември.
Може ли да бъдат осчетоводени сега за м. февруари 2022 г. ДДС-то може ли да се ползва на тези фактури?
Осчетоводете си фактурите в 2021, за да си заведете стоката. Ако плащането е в брой, закривате си фактурите тогава, когато е издаден касовия бон. А в 2022 ги включете само за целите на ДДС. Не зная с какъв софтуер работите, но може да ползвате някоя разчетна сметка за неизползвания ДК през 2021, което право ще упражните в 2022.
Да, съдружникът продава всички свои дялове на друг съдружник, което е ликвидационен дял доколкото четох.

Ами изглежда не е ликвидационен дял, а продажба на дялове.
Явно това ми е неразбирането и оттам нататък, ще ми се проясни. Скритото разпределение в ГДД как се осчетоводява?! Ако кореспондира с неразпределената печалба, значи това не става... Първо това да си изясня като че ли
За да имате скрито разпределение на печалбата не е задължително да имате неразпределена печалба. Прочетете кога е налице скрито разпределение в &1, т.5, б"а" от ДР на ЗКПО.
Правите си инвентаризация на 31.12.2021г., установявате липсата и осчетоводявате 609/501-200х.
Сумата от 200х. давате в увеличение на ФР,  и я посочвате като скрито разпределение и  в справката за взаимоотношенията със свързани лица.
На тази сума начислявате 5% д-к дивидент и го декларирате с чл.55 за 1-во трим.на 2022 (защото вече няма възможност за 4-то на 2021).
Не забравяйте и справката по чл.73, ал.1

Проверете дали задълженията към доставчици са реални. Може да имате нещо, което е платено в брой, а да не са Ви представили документ.
Здравейте!
На 20.01.22 подадохме декларацията за 4-то тримесечие на 2021г.за дистанционните продажби по OSS. Днес откриваме грешка в данъчната основа. Според ЗДДС , ччл.159д "Допуснати грешки (неотразени и/или неправилно отразени стойности) в подадена справка-декларация за прилагане на специален режим от регистрирано на основание чл. 154 или 156 лице се поправят, като лицето извърши необходимите корекции в следваща справка-декларация" , т.е. не можем в рамките на срока за подаване, да подадем корекция. Звъннахме на националния телефон и оттам ни казаха, че трябва да изтече периода на подаване за 4-то трим. на 2021 и тогава можем да подадем корекция, но не ми отговориха ясно - с декларацията за 1-во тримесечие за 2022г. ли е корекцията, или можем на 01.02.2022 да направим корекцията.
Има ли някой с повече информация за коригиращите декларации?
Благодаря!
Подава Д1 с код 12 и дни в 16,4 - дни в осигуряване без осиг. вноски единствено при осигуряване за ОЗМ.

Благодаря!
Намерих отговора в наредба-13
чл.4 ал.(8) За лицата, осигурени на повече от едно основание по чл. 4 от КСО, се подават декларации образец № 1 и в случаите, в които на едно от основанията осигурителните вноски са внесени върху максималния месечен осигурителен доход.
(9) Алинея 8 не се прилага за лицата, които са осигурени на основание чл. 4, ал. 1 от КСО за пълен месец върху максималния месечен размер на осигурителния доход и са:
1. получили възнаграждение за работа без трудово правоотношение за същия месец; или
2. самоосигуряващи се лица, упражняващи трудова дейност, след 31 декември 2015 г. и са избрали да се осигуряват само за инвалидност поради общо заболяване за старост и за смърт.
Лице, осигурено по ДУК на максималния осигурителен доход ще започва осигуряване като СОЛ в друго дружество.
Възможни са два варианта:
1. Като СОЛ избира осигуряване за всички осигурителни случаи. Не внася осигуровки, но трябва ли да подава декларация 1 с нули?
2. Като СОЛ избира да се осигурява само за пенсии (на ниския процент). Отново не внася осигуровки, но трябва ли да подава декларация 1 с нули?
Ами то във входящия номер се съдържа идентификационния номер.
Направих превода като валутен превод. Надявам се всичко да е ок.
Здравейте!
Имаме вече подадена тримесечна декларация за Режим в съюза.
Плащането към НАП, което е в евро, как го извършвате? Като превод към бюджета (там май не може да се превежда в евро) или като валутен превод ?
Благодаря Ви но за първи път имам такъв случай.
в рамките на 6 месеца може да правите корекция. ако са минали 6-те месеца искате да ви отключат периода.
Привет получих КИ към Воп от 06/2021.Как трябва да се отрази в интрастат системата?
подавате коригираща декларация за м.06
Здравейте!
Фирма, която не е осъществявала дейност през 2019г. Подадени са декларация за неосъществяване на дейност в ТР и НСИ за 2019г.
През 2020г. започва процедура по ликвидация, която към днешна дата не е приключила.
В 2020г. също няма дейност.
Можем ли да не подаваме нищо, щом през 2019г. вече сме подали за без дейност, или има нещо по-различно защото е в ликвидация?
Благодаря!
Ако консултантската услуга се извършва от лицата, които са местни лица на третите страни, защо ще се удържат осигуровки.
Според мен само 10% данък, а ако има спогодба /а с тези страни има/-прилага се спогодбата.