Пример за изчисляване на осигурителен стаж, когато работниците и служителите работят на непълно работно време:
За периода от 1 февруари до 28 юни 2008 г. служител работи при непълно работно време 6 часа, при законоустановено работно време за длъжността 8 часа. Изчисляването на осигурителния стаж за периода се извършва както следва:
- работните дни за периода от 01 февруари до 31 май 2008 г. - 5 месеца х 21 раб. = 105 раб. дни
- за периода от 1 юни до 28 юни 2008 г. – 20 раб. дни
- общо работни дни за целия период- 105 + 20 = 125
- общо отработени часове за периода – 125 х 6 = 750 часа
750 : 8= 93 дни и 6 часа /750 : 8 = 93,75; 93 дни х 8 часа = 744 часа; 750 - 744 = 6 часа/
- 93 дни: 21 = 4 месеца и 9 дни /93 : 21 = 4,42; 4 месеца х 21 раб. дни = 84 раб. дни; 93 раб. дни - 84 раб. дни = 9 дни/
осигурителен стаж за периода 4 месеца 9 дни и 6 часа


Ето в цифри :)


Благодаря, Далила! Добре обяснявате.
Освен да ви пратя едно мое УП3, да го проверите, ако разбира се, не възразявате! :smile1:
Питаш за точките 12.1 и 12.2 в Д1- 12.1 е поредната група на квалификационната група професии на осигуреният, в твоят случай би трябвало да е 2. В т.12.2 е кода на икономическата дейност на предприятието
Всичко е ясно, всичко е описано! Наред са експертите, и да му мислят  :thumbup:
Каква е разликата между кодове 12.1 и 12.2? В справката ми за състоянието на трудовите ми договори е даден код 12.2 като код за икономическата дейност на осигурения.
Поне, аз смятам, че 12.2 е приоритетния код, а 12.1 е функция от 12.2!
Прощавайте, ама, и аз съм човек!  ;D
Защо моят бивш осигурител отказва информация за кода на икономическата си дейност?
Хайде на гобленчетата!
Коментирайте, как държавата е покровител на сивото осигуряване, драги счетитата и ТРЗ-та  :P
Коментирайте, и не се стягайте!
Коментирайте, нападжии и нападжийки! :yahoo:
Ножът е дървен! ::)
ох, от кога си мечтая и аз да манипулирам НАП особено в частта с данъците ;D... я проучи въпроса с манипулацията и дай сводка :P
Мамче, вече утановявам, че има злоупотреби с КИД, но пък сега говорих с бивш колега, и той потвърди тезата, че моя КИД е 2821, който го пише в справката за трудовите договори... Параграф 22!

Т.е. Д1 е подавана на по-нисък МОД, а предприятието произвежда продукция, която е надзорна!
офффффффффффф, абе мама ти Божка първо не е главно счети, а е клето счети ;D днес направих една беля в един отчет на статистиката и сега не знам кво да правя : :'(.. освен да си пусна тема да питам
Не се кахъри Мамче, ще се оправи. Дай го насам!
Ама ти си като главна,  :P
Нещо да помогнем?
Извинявай, но мисля, че Далила ти отговори, какво пишат в тази справка, не осиг.доход, а нетния и седя, и се чудя защо е така.
Преди малко Info71 беше на линия, но сега не го виждам, та дано влезне пак и ако може и той да обясни защо е така.
Смятам, че ОД са всичките трудови възнаграждения, които са по чл.6, ал.2 от КСО демек БТВ, като се има предвид компоненти на дохода, от които се дължат осигурителни вноски.
Що смяташ, че е нетния доход, а не осигурителния,  Таня-ЛС?
Питам ви, колко трябвало да е осигурителния ми доход за аналитичен специалист-конструктор и код на дейността 28?
Аз смятам, че би трябвало да е 440 и повече за 2009г. и 2010г., а за 2011г. 460!
Дайте аргументи за или против?
Аз, като ви казвам, че от мен падат жълтици, вие не вярвате. :P
Къде е МамчетоБожка, за да я видя, колко е главна счети :P ::)
Да не ме бие, че няма да издържа! Имам страх от главни счетита :P
 :P
Току що погледнах на мой служител какво излиза в тази справка.
Независимо, че пише "Осиг.доход" това е нетното възнаграждение /засекох го с ведомостта/, след приспадане на осигуровки и данък.
Но мен ме изненада друго:
м.08.2009 и от м.12.2009 до м.06.2010 вкл. е осигуряван на 4 часа
м. 03.2010 е непълен и от м.04.2010 до м.08.2011 е подавана Д1 за пълен месец, но с нулеви стойности

Далила, за двете нули е хапка за друга тема. Сега говорим за кода 2821  :P
Длъжността ми е конструктор! И трябва, да е графата аналитичен специалист т.е.  в справката от НАП пише КИД 2821  за моя трудов договор!
Не, нещо не ми харесва. Седя и се чудя, дали може в ТД да е едно, а в Д1 да се подава с друго. Имаш ли в ТД кода на длъжността?
След малко ще го покажа в касаещия ви обем :P
Сигурен ли си, че са те водили под този код за длъжността? Няма как да подават осиг.доход в Д1, който да е под МОД за длъжността. Тук има нещо друго, просто не си воден с код за аналитичен специалист.
Абсолютно съм сигурен, Таня-ЛС! Трудовият ми договор е за аналитичен специалист!
Аз като ви казвам, вие си мислите, че си правя майтап. Така опровергах в писмената си защита и вещото лице, което спало при проверките.
Не искам да копвам трудовия си договор, щото ще остане само това, че се водя като аналитичен специалист, но ако настоявате, ще трябва да го обработя.
Нищо не може да се разбере от тези справки, само това, че м.09.2011 не те водят дори и неплатен, а си освободен от 03.10.2011. няма икономическа дейност, няма длъжност. Справката за състоянието на Тд е към днешна дата. не може ли да се изкара справка към по-стара дата?
В справката за договорите пише 2821 за КИД, а длъжността ми е аналитичен специалист т.е. втора колона след ръководители, а реда е 28 без 28.11; 25.4, за 2009, 2010 и 2011г.!
Ето фактите, които правят проблемен моя осигурителен доход по чл.6, ал.2 от КСО!
Справка за осигурителния доход!
Справка за състоянието на трудовите договори!

Смятам, че осигурителния доход, върху който трябвало да се начисляват осигурителни вноски, е трябвало да не е по-малък от 440лв. за 2009г. и 2010г., и 460 за 2011г.!
Не се отплесвайте с моята самоличност на потребител, драги дискутиращи, а споделете опит, как при вас се възлагат трудови задължения?
Приемете, че познавам основните положения в Кодекса на труда, но и аз съм човек, пропускам понякога!

Дайте по същество! Ако вие не можете, да помогнете, то споделете, как е при вас, само тезисите, без факти!
А може и на съобщения!
 :P ;D
Хайде, чао!
Хубав празник на жените, дискутиращи с мен, и много шампанско и хубави емоции! :air_kiss:
За тази точка 5 служат началният инструктаж и инструктажа на работното място. С подписът си работника удостоверява, че е запознат и с основните документи, и с ежедневните задължения, и с наличната цехова документация или каквито и да било други инструкции и правила. Работодателя пък издава сл.бележка за допуск до самостоятелна работа именно когато е убеден, че този човек влизайки в производството е на ясно къде какво да потърси и да прочете в случай на нужда.../а, като казах нужда та се пресетих - обикновенно на млад работник му казват и показват всичко и като се подпише и влезе в цеха след 1 час почва да стиска кълки щото редовно се забравя да им се каже къде е WС-то ;D  ...и за това ли трябва заповед и инструкция за използване на казанчето, хартийката и действия при отсъствието й/
Съвсем друг е въпросът, че  90% от работодателите в БГ правят всичко това проформа и единствено представителствата на чуждите фирми имат няколко дневно обучение и инструктаж, както си е по "книга".

О-оо браво, Премиере!
Взех, да плувам в спокойни води.  ::) Какъв допуск, какви пет лева, когато го попитах моя началник, а той поклати глава, и каза, че няма такова нещо. ::)
Само, че с мен е правен инструктаж на 3 месеца, а не ежедневен. ;D
Наясно съм темата, и затова я поставих, но поисках конкретен опит, разбира се, без лични данни, имена, названия, фирми и прочия...

Защо питам!?
Ами, защото възникна проблем-трудов спор по чл.110 от КТ, като заведох иск и т.н..
Имам трудова характеристика от работодателя ми /бивш/ за извършвана работа по смисъла на чл.110 от КТ, но нямам трудов договор по чл.110. Сега ще оценяват работата, за която не съм полагал подпис за инструктаж и нямам възложени преки трудови задължения, дори и с писмена заповед или инструкция ::), но работодателя е трупал печалба от моя допълнителен труд т.е. приемал е работата ми, но не ми е плащал. Поисках и щатното разписание на фирмата, за да видим, къде съм намирам в пространството.

В частния сектор/не целия/ важи един принцип от военното дело, или така наречената "преднамерена отбрана" т.е. допускаш противника да се вклини достатъчно, и после с флангови атаки го "подавяш"... Битката при Курск, например  :P
Реален "бой" с работодател е невъзможен, а само преднамерен, за да се оголи достатъчно и т.н.! Това важи и за съда, като се иска търпение със събирането на фактите...
Разполагам и с безспорни факти!

Разбира се, и по основния ТД има "оголвания" по възлагане на преки трудови задължения и т.н..

Който иска да споделя! ;D
Ето, тук исках да споделите вашия опит!
Чл.127 от КТ:"Чл. 127. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., предишен текст на чл. 127, доп. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Работодателят е длъжен да осигури на работника или служителя нормални условия за изпълнение на работата по трудовото правоотношение, за която се е уговорил, като му осигури:
1. работата, която е определена при възникване на трудовото правоотношение;
2. работно място и условия в съответствие с характера на работата;
3. (изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) здравословни и безопасни условия за труд;
4. (нова - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г., изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г., доп. - ДВ, бр. 108 от 2008 г.) длъжностна характеристика, екземпляр от която се връчва на работника или служителя при сключване на трудовия договор срещу подпис и се отбелязва датата на връчването;
5. (предишна т. 4, изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) указания за реда и начина на изпълнение на трудовите задължения и упражняване на трудовите права, включително запознаване с правилата за вътрешния трудов ред и с правилата за здравословни и безопасни условия на труд."
ДТМ
давай, черпи… лимонаТа пия.. чети Иренка как ти е дала правилно разрешение на въпроса вчера в 21.36

Колкото до "други вътрешни нормативни документи" те във всеки един момент могат да бъдат създадени и да те поставят пред свършен факт, или изпълняваш създадения документ, или отиваш пак на отговора на Иренка…

Хайде едно поздравче с вятърче!

Не може Мамче, а трябва заПовед да пуснат, мискините му...
Работодателят е длъжен да укаже задълженията на работника, а като има изненадка, то е лесно :P
Хайде слушкай!  :air_kiss: