Никъде не виждам в чл.74 от КТ изискване за възнаграждението, като условия за обявяване на ТД за недействителен. Когато работник е сложил подписа си на ТД, то с това дава съгласието си на всичко, което е записано в него като клаузи за трудовите правоотношения между него и работодателя му.
Госпожо, работодателят е длъжен да му предостави условия на труд/справедливи и достойни/, посочени в чл.1, като там се включват и трудовите възнаграждения.
Разглеждам законите в системната им връзка, и не се учудвайте на тези разсъждения. Как, тогава ще има справедливост, като всеки се уповава на наредбите и се забравят основните принципи в един кодекс.
Моля ви! ::) Не ме карайте, да си правя експерименти с някои съдии и вещи лица  :P
Чао, и доскоро!
Това е от един стопаджия-счети, който много обича работата на професионалните счетита, които познава.
Благодаря ви, и ако съм настъпил някой, моля, да прощава!  :P :P
Даааааа, ама не ;)
Никъде из нормативите няма такова изискване БТВ да е равно на МОД!
Госпожо, чл.1 от КТ и чл.75 от КТ са базисни.
Нормативът е в това, че осигурителното отношение е непосредствено и подлежи на защита по чл.1 от КТ и чл.74 от КТ.

чл.1(3)КТ (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 2 от 1996 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Този кодекс цели да осигури свободата и закрилата на труда, справедливи и достойни условия на труд, както и осъществяване на социален диалог между държавата, работниците, служителите, работодателите и техните организации за уреждане на трудовите и непосредствено свързаните с тях отношения.

 
Това касае върху какво да се внасят осиг.вноски, а не че трябва възнаграждението на работника да е равно с МОД.
Да, ама НЕ, казваше един известен журналист!  :P
Щом осигурителните вноски са на база минимален осигурителен праг/МОД/ или по-голям, а ако такъв не съществува в дадено предприятие, то трябва да бъде коригиран т.е. вдигат се възнагражденията, които трябва да са еквивалентни на МОД за съответната професия, а от тук и осигурителните вноски, които се изчисляват на база ОД, образуван всички трудови възнаграждения, така мисля!

ОД е доходът, върху който се дължат осигурителни вноски, включва всички възнаграждения, включително начислените и неизплатени или неначислените и други доходи от трудова дейност, а ако той е по-нисък от регламентирания се повдига. Толкова ли е трудно за разбиране.
ЗБДОО е мултипликатор на трудовите възнаграждения!
Повдигнатият текст е по-скоро към т.3!
Кодекс за социално осигуряване-чл.6
(2) (Доп. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., доп. - ДВ, бр. 99 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) Доходът, върху който се дължат осигурителни вноски, включва всички възнаграждения, включително начислените и неизплатени или неначислените и други доходи от трудова дейност. Със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване се определят:
1. максималният месечен размер на осигурителния доход през календарната година;
2. (изм. - ДВ, бр. 98 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г.) минималният месечен размер на осигурителния доход през календарната година за самоосигуряващите се лица, определен съобразно облагаемия им доход за дейността като самоосигуряващо се лице;/ето, от тук произтича задължението към работодателя, актуализира трудовите възнаграждения/
3. (нова - ДВ, бр. 119 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г.) основните икономически дейности и квалификационни групи професии, за които се въвежда минимален месечен размер на осигурителния доход за календарната година по дейности и групи професии, както и минималния осигурителен доход за тях.

Е, питам аз, как може брутната заплата да е по-малка от МОД за съответната професия и ранг/длъжност/, да се съставя декларация-Д1 с данни за осигуряване, равни на МОД, която е надписвана от счетоводството на работодателя, и същата да е равна МОД. Явно е, че и НАП си затварят очите. Това е!
Значи правилно съм взел становище, че БТВ=ОД, което трябва да е равно или по-голямо от МОД.

Споделям това, защото мисля да поставя на вниманието на съдията по трудовоправен спор, да обяви за недействителен ТД в частта на БТВ, тъй като реално е нарушен ЗБДОО, и ОД е по-малък от МОД за моята професия аналитичен специалист.
Моля, да бъда извинен, но законите са си хубави, но липсва нормално изпълнение на базовите законови изисквания.

Така, че, посъветвайте ме, дали да искам данъчна-осигурителна ревизия на работодателя си, макар и бивш!
Същите са длъжни да актуализират трудовите възнаграждения в зависимост от минималния осигурителен доход за професии и длъжностни нива. Но това не се прави, а счетоводителите са специалисти, и изпълняват това, което им се нареди.

ДТМ, от къде произлиза това задължение?
Кодекс на труда!
Предмет и цел
Чл. 1. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Този кодекс урежда трудовите отношения между работника или служителя и работодателя, както и други отношения, непосредствено свързани с тях.
(2) (Нова - ДВ, бр. 2 от 1996 г.) Отношенията при предоставянето на работна сила се уреждат само като трудови правоотношения.
(3) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 2 от 1996 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Този кодекс цели да осигури свободата и закрилата на труда, справедливи и достойни условия на труд, както и осъществяване на социален диалог между държавата, работниците, служителите, работодателите и техните организации за уреждане на трудовите и непосредствено свързаните с тях отношения.
Чл. 74. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Трудов договор, който противоречи на закона или на колективен трудов договор или ги заобикаля, е недействителен.

Осигурителните отношения са непосредствени отношения, свързани с трудовите отношения, като осигурителните отношения се пораждат от трудовите, а не обратното, поради необходимостта от престацията на работната сила.
Проблемът е, че това статукво се поддържа от счетоводните среди в т.ч. и НАП и Сметната палата.
Ето, вижте как се извършва осигуряване то в държавния сектор. Там каквото е начислено във фонд работна заплата, това е и осигурителен доход.
Поставих въпрос на мой колега да ми даде справка от 2009г. за отбраната, но ще поискам и от МВР.  И после ще направя анализ.
Както се твърди от другите дискутиращи, излиза така осигуряването е процес независим от трудовия, но не е така, а е обвързан със съответното щатно разписание. ТРЗ-органите са длъжни да се ръководят от горните членове, и да предоставят на работодателя си сведения за корекции на трудовите възнаграждения в зависимост от актуалните, посочени в закон.
Това е в общи линии!
ДТМ, виж как щом заговори в цифри, внесе яснота по въпроса си. Трябваше отдавна да го направиш. Ако не знаем каква е същността на въпроса ти, няма как да сме полезни, нали така?

С риск да се повторя, ще те поправя, че не при всички случаи брутната сума е осигурителен доход на служителя.

НАРЕДБА ЗА СТРУКТУРАТА И ОРГАНИЗАЦИЯТА НА РАБОТНАТА ЗАПЛАТА

Чл. 3. Брутната работна заплата се състои от:

1. основна работна заплата, определена съгласно действащата нормативна уредба и прилаганата система на заплащане на труда;

2. допълнителни трудови възнаграждения, определени в Кодекса на труда, в наредбата, в друг нормативен акт или в колективен трудов договор;

3. други трудови възнаграждения, определени в нормативен акт или в индивидуалния трудов договор и невключени в т. 1 и 2

В случая е договорена основна заплата, която заедно с всички допълнителни възнаграждения  360,00 лв е под МОД / Минимален Осигурителен Доход /

Добре е да се уточни какъв е МОД са конкретната длъжност, защото такъв 378,20 не съм срещала.

БТВ=360лв. с включено % прослужено време, а по справка от НАП имам подадена Д1 за ОД=378.20лв., а би трябвало да е 360лв., но ако не е, то е трябвало да се извърши корекция на БТВ, така, че да е равен на МОД за съответната година съгласно закона ЗБДОО. Питам се, къде е разликата 18.2лв

БТВ може да се измени с допълнително споразумение с работодателя, ако е склонен да увеличи основната заплата, или някое от допълнителните възнаграждения.

Да разгледаме другата хипотеза - получаваш БТВ 5000,00лв. Ще се съгласиш ли то да се корегира до максималния осигурителен доход от 2000,00 лв? Сега разбираш ли разликата между БТВ и ОД?


Ясно е, че щом това е заложено в Закона за бюджета за държавното обществено осигуряване, то това важи и за работодателите. Същите са длъжни да актуализират трудовите възнаграждения в зависимост от минималния осигурителен доход за професии и длъжностни нива. Но това не се прави, а счетоводителите са специалисти, и изпълняват това, което им се нареди.
Не може има двоен стандарт между държавния сектор и частния сектор спрямо изпълнението на закона. Сега ще ми опонирате, но когато се развива един отрасъл или производство има редица други условия, за да отговаря на съвременните изисквания.
Но, ако съм ревизор бих поставил искане към счетоводителя, защо допуска това да се случва, след като минималния осигурителен доход трябва да е реалния осигурителен доход, а това е брутното трудово възнаграждение.
За да се въведат тези минимални прагове, е имало обществена необходимост. Аз гледам основните обществени връзки, но когато се потъпкват целите на един кодекс в осигуряването, то тогава няма смисъл от отделните наредби.

Да, ако получавам БТВ-5000лв., ще искам да се осигурявам на 2000лв., защото това е горницата за осигурителен праг, или което е по закон :smile1:
Но, има и друга възможност, получаваш БТВ=290лв., а те осигуряват на МОД=490лв.. Има и такива случаи!
ДТМ, след двудневни дебати и гадаене какъв е всъщност въпроса, току - що ми просветна, че всъщност питаш защо се удържат лични осигурителни вноски от служителите в частния сектор.

В системата на МВР, отбраната, съда и т.н. са държавни служители. Там осигуровките ги поема държавата.

В частния сектор има съотношение на осигуровките работодател/ работник.

Боже мой! Нали доходите от трудова дейност се посочват във ведомостта за заплати, като една и съща бланката за ведомостта и в държавно учреждение и в частна фирма, нали Мария?
Аз не поставих въпросът, кой плаща осигуровките, а защо има разлика в начисленията във ведомостта за заплати в частната фирма, за разлика от тази в държавните учреждения, нали?
Нали доходът от трудова дейност е получената нетна сума, а брутната сума е осигурителния доход, нали на тази основа се изчислява и данъка върху дохода или бъркам, поправете ме!
Подавам данъчни декларации, и зная, как се образува данъчната основа. Не споря, но се замислям за счетоводната работа.
Например!
БТВ=360лв. с включено % прослужено време, а по справка от НАП имам подадена Д1 за ОД=378.20лв., а би трябвало да е 360лв., но ако не е, то е трябвало да се извърши корекция на БТВ, така, че да е равен на МОД за съответната година съгласно закона ЗБДОО. Питам се, къде е разликата 18.2лв.?
Защо в едни частни предприятия, каквото пише във фиша за заплати, такова е записано в регистрите на НАП.
Кое е това законно основание, за да има двоен стандарт за осчетоводяване на доходите?
Едно в държавните учреждения и някой частни фирми, а друго в останалите частни фирми.
Ето, какво свалих от интернет?
Доход е получаването на парични средства или парични еквиваленти в рамките на определен период от време, обикновено месеци, тримесечия или години. За домакинства и физически лица, "доход е сумата от всички надници, трудови възнаграждения, печалби, лихви, наеми и други форми на доходите, получени ... в даден период от време "[1] При бизнеса и счетоводството няма единна дефиниция и често се използва като синоним на падеж, а в някои случаи се отнася до нетната печалба: това, което остава от приходите, след като бъдат извадени разходите.[2] В областта на икономиката на публичния сектор, доход може да означава натрупването както на парична, така и непарична покупателна способност.[3] На ниво макро икономика националният доход се определя като общите постъпления, получени от всички фактори на производство (труд, капитал, земя и предприемачество) за приноса им към текущото производство на стоки и услуги.
Заплатата е вид възнаграждение за вече извършена дейност, труд или услуга. Заплатата се разпределя на определен период от време например две седмици или един месец.
Надницата е вид възнаграждение за извършена дейност, труд или услуга за един ден.
Почасовото възнаграждение е вид възнаграждение за вече извършена дейност, труд или услуга. Почасовото възнаграждение както името подсказва е базирано на количеството работа извършена за един час.

Нали доходът се определя от ведомостите за заплати, нали всички начисления и отчисления се отбелязват пак във ведомостта за заплати, ако не от там, то откъде другаде се определя дохода на едно лице. :(
И пак ви посочвам, че във ведомостите за заплати на служителите от МВР, съда и отбраната, а и в другите държавни учреждения има пълно покритие между начисленията по ведомост и справката, подавана в НАП.
Обяснете тези различия. И нима в държавните учреждения не се зачитат законите?
Правиха ми данъчна ревизия за връщане на пари, надвнесени при данъчно облагане, като там се посочваха първичните счетоводни документи, от които е бил изготвен ревизионния акт.
Как точно се нарушават?

Работодателят осигурява служителя именно съгласно действащото законодателство на МОД, щом БТВ е под него.

ДТМ, още веднъж те каня да изложиш примера с цифри, защото "полученото като доход" за теб може да означава едно, за мен съвсем различно.
Права сте, Мария, а защо му е дал по-малък доход т.е. работодателят е излъгал НАП и работника. Осигурителния доход е това, което е получено. Тогава се реализира осигурителния процес в момента на даване дохода.

Да обърнем въпроса:
На коя норма противоречи?
Ами полученото като доход се декларира, а тогава се нарушават данъчните закони, а и трудовото законодателство, също /Чл. 129. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работодателят е длъжен да осигури работника или служителя за всички осигурителни социални рискове съгласно условия и по ред, установени в отделен закон от КТ/
Доход имаме тогава, когато е получена сумата или облагата, когато е в натура.
На чл.129 от КТ, което е обвързано с осигурителните закони.

Е, как МВР, отбрана и НЕК го изпълняват, а някои други фирми не могат.
БТВ може безгрижно да бъде под МОД.
На какво законно основание?
И защо в МВР, съд и отбрана има съпоставка, а в частния сектор, това е така. Къде е законното основание?
"Трябва ли БТВ да е равно на МОД? или "Може ли БТВ да е под МОД?
Имам извлечения от ведомостите за заплати, както и справка от НАП, и се получава разлика в стойностите с доходите ми.
Смятам, че полученото по ведомост е осигурителен доход, а е деклариран друг доход пред НАП, различен от получения.

Ако разгледаме тези сметки с доходите в МВР и съда, няма да открием разлика.
Присъединявам се към позицията на автора по темата и на администратора на раздела.
Мораторната лихва се изчислява така:
1. въвежда се главницата за съответния период
2.въвежда се периода
3. изчислява законната лихва от калкулатора http://www.epi.bg/calc_lihva_zakonna.php
4. описва се годишния лихвен процент/глп/ за всеки период и се добавя 10
5.изчислява се лихвата в %, като (глп+10)хбр. на дните в периода/360
6. лихвата в лв.=лихвата в % х главницата/100

Забележка: лихвата в % е еднаква за всеки календарен период, защото е функция на ГЛП,бр.дните.
Задължението, което ми дължи работодателя е 400лв. всеки месец по чл.267КТ за престой не по моя вина за периода от 01.04.2010г. до 03.10.2011г..
Исковата ми молба е заведена на 02.12.2011г.

Дайте ми насоки, как да си сметна мораторната лихва/лихва забава или просрочие/, която се дължи до завеждане на исковата молба?

Какво да разбирам под мораторна лихва, която е законната лихва + 10 пункта? На какво се равнява един пункт?

Благодаря предварително! Сумата от 400лв. е условно зададена, тъй като прецизирам иска си.

http://web.orbitel.bg/mita/order.htm
Е не всички пенсионери са по чл.69 от КСО де ;)

Добре де, нека жената се замисли сега, а после да не се тюхка. С най-голямо почитание  ::)
Когато ти нареждат какво да правиш, го вършиш, нали? Искам да е по най-добрият начин, затова ви питам. Аз съм само служител и нищо повече :-*
А бе, то и на  мен ми я връчиха, ама сега ще става една  :P
Че берат ядове служителите  :air_kiss:
Отново благодаря. А грешка ли е, ако е написано?
Тафталогия!
Вижте чл.335 от КТ. Трябва да се спазят две условия
1. Да се внимава, да не се наруши срока на предизвестието, че ще се дължи обезщетение.
2. Да не прекратите трудовия договор със задна дата, щото това ще е причина за обжалване, например да издадете заповед с 23, че прекратявате от 22.12.11г, щото ще влезете в конфликт с предишните си намерения
3.Заповедта да бъде връчена!