:P
Благодаря за отговорите. Писах днешна дата, считано от 22.12.2011г., основание чл.328,ал.1,т.10а, във връзка с Предизвестие №.....
Правилно ли е така?
Много благодаря! А може ли да е с дата 20.11.2011г., считано от 22.12.2011г.?
Съдията ще каже, дали е било добре
Може. Важна е датата на връчване на заповедта да е преди датата за освобождаване.
Да, важна е! Таня-ЛС
И, какъв е този пенсионер, дето искате да го махате  ;D
Прати си твоето ТРЗ на котсултации тук, като е толкова заплеснато :)
публикувайте без лични данни, но всичко в един кюп  :smile1:
бъдете коректни към закона!
Благодаря ви! Успешен ден на всички!
О-оо, драги колеги, помислете :smile1:
А в моята трудова книжка пише едно, а в издадените УП-3 е записано друго, а в Д1 към НАП е записано трето  ::)

Моля, не обърквайте колежката  :'(
Нещо не е както казвате!
Работил сте толкова време по устно разпореждане, не сте получавал заплащане за този труд, изведнъж ведомостите "лъснали"!!!!!
Може устно да сте се договорили да работите безвъзмездно на работодателя :)


Налице е трудов спор по предоставяне на факти от трудово  правоотношение по чл.128а от КТ, както е налице на трудов спор, свързан с нереална проверка по чл.405а от КТ от контролните органи. И два мотива за спор са в контекста на чл.357 от КТ, като тук е засегната и Инспекция по труда-Хасково,че не се самосезирала, и не е издала постановление по чл.405а, ал.1 от КТ, и не е обявила "на светло" нарушения по чл.1, ал2 от КТ след като е упражняван труд или е престирана работна сила без сключен трудов договор.
Колко съм лош, нали? Поставям задачи на адвоката си, а той нещо започва да се огъва  ::)
Смятам, да се възползвам от хипотезата на чл.405а от КТ!
Като мога да докажа началото на възникване на необявеното трудово правоотношение/под формата на ТД за допълнителен труд/,въпреки че инспекцията на труда е сезирана, но са толкова мързеливи/има следи от този мързел  :P/

Чл. 405а. (Нов - ДВ, бр. 2 от 1996 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г., изм. - ДВ, бр. 108 от 2008 г.) (1) Когато се установи, че работна сила се предоставя в нарушение на чл. 1, ал. 2, съществуването на трудовото правоотношение  се обявява с постановление, издадено от контролните органи на инспекцията по труда. В тези случаи съществуването на трудовото правоотношение може да се установява с всички доказателствени средства. В постановлението се определя началната дата на възникването на трудовото правоотношение.

Моля за вашето мнение.
Дорогой мой, война уже давно кончила, а прием твой на больших затрат основан - вот и резултат!
 :smile1: :P Извинявай за упражнението, но не се сдържах.
Сега на въпроса - ако си имал в договор или в длъжностна характеристика подписани от теб вменени и приети задължения да реализираш каквото и да било програмиране каузата ти е обречена. Вярно е, че мозъка не е струг да го включиш в 8 и изключиш в 17 часа, но интелектуалния труд ражда плодове, които както всички други продукти на труда са си собственост на работодателя. Западния свят отдавна е решил тоя проблем т.к. има компании, в които се прави само това - продукти на умствения труд. Дай им една тел и кламер няма да могат да сгънат, но печалбите са в милиони и разбира се за компанията, а "мозъците", освен че са на заплата нямат право да ползват нищо създадено от самите тях в рамките на този  трудов договор по друг повод освен в полза на компанията, за която са го произвели. 
Освен това искам да ти обърна внимание на факта, че си бутал в софтуера на чужда фирма и можеш да си навлечеш гнева им. По този повод и във връзка с тона ти ще те посъветвам, да приложиш тактиката "аберацио иктус": Отклони удара и цялата енергия, с която си се заредил към опит да си продадеш продукта на компанията доставила машините - бъди сигурен, че по добро възмездяване те очаква!!! :thumbup:
п.п: Извини что на "ты" мой боевой товарищь /аз съм виртуален пилот/ ...но явно и ти си от нашата категория - "ценни кадри", а не от другата "ценените кадри"...
Понятно, товарищ! :smile1:...понятно  ::)
"подкован" сте...това е добре.Едно не ми хареса ..." траех си" докато не "сгафи"...
За толкова години работа ..е те това, така и не го разбрах!
До известна степен имате право, но около мен беше "вражеска" територия  :smile1:
При нас се "воюва" по така наречената преднамерена отбрана/битката при Курск-най-голямото танково сражение в историята/, допускаш да се вклини, и после го хващаш.. Подхождам съвсем цивилизовано, и не искам повече от това което съм изработил! Съзнавам, какво правя!

Едно е ясно, че всичко е минавало през машината за рязане. Убеден съм, защото металът се вкарва в производство на листове, от който се изрязва съответния профил, който след това се огъва и т.н...
Имаше две машини, които работеха нон-стоп.
Ще видя, какво мога да направя, и затова пиша тук.
Не се оправдавам, но сега убеждавам адвоката си. Луда работа  :smile1:
Не съм сигурен дали правилно съм доловил същността на питането, но си мисля че човека, след като вместо благодарност е получил заповед за уволнение иска да вземе онова, върху което смята, че има законно право. По принцип би следвало да ни даде номера на длъжността си по договор и номера вписан в длъжностната характеристика за да се произнесем конкретно, но отново връщайки се към пресантимана си, смятам, че той иска възнаграждение за интелектуалния труд, който е полагал като програмист докато е бил на длъжност оператор на металорежещата машина. Наистина, ако ситуацията е такава задължение на работодателя е да осигури програмния продукт или перфокартите или каквото и да е там устройството - по отношение на това, че е негово задължение спор няма. Могъл е да наеме специалист програмист, могъл е и да даде задание на външна фирма, а той тарикат...
Ако съм нацелил проблема - то решението му може да дойде през съд на основание следното:
ЗАКОН ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО И СРОДНИТЕ МУ ПРАВА
Чл. 3. (1) Обект на авторското право е всяко произведение на литературата, изкуството и науката, което е резултат на творческа дейност и е изразено по какъвто и да е начин и в каквато и да е обективна форма, като:

1. литературни произведения, включително произведения на научната и техническата литература, на публицистиката и компютърни програми;

За тази материя обаче ще е необходим юрист, но това е пътеката а потърпевшия да си търси вратата както се казва.  :thumbup:
Уважаеми premier7008,
Да вие усещате моя проблем.
Ще обясня отново, като искам да не съм останал неразбран или пък, да не съм ви заблудил!
Ще бъда по-точен :-)
Поех изготвянето на програми за цифрова машина за газокислородно рязане, след като колежката ми си подаде молбата за напускане, и както се казва аз бях "под ръка", инженер по автоматика и т.н. По устна заповед/ аз съм бивш инженер по въоръжението на самолета/ поех работата, защото ако се бях опънал, щях да си имам ядове, не че сега нямам, но както се казва, не бях си "оплел мрежата". Така е при нас, феодализъм до болка.
И с 5-6 занятия на колежката аз бях "тип-топ".
След това аз си подобрих работата, като си въведох мои подобрения в програмния продукт/ моя интелектуална собственост/, която само аз си знам т.е направих модул, който спестява чертаенето на дъги за секунди и т.н... Подобрих някои организационни връзки, и станах господар на работата си, но... не искаха да ми издават длъжностна характеристика, и започнах да си трая, защото щях да ги науча на някои трикове, и както се казва с моите камъни по моята глава.
Наистина беше удоволствие да работиш при тази реорганизация от мен, но започнах да ставам неудобен... И един ден ми показаха вратата чрез манипулации и нарушения на кодекса на труда, но аз държах рула, наблюдавах, докато работодателя не сгафи. Какво стана? Същият се увлече и ме държа в престой близо 18м и 3 дни, считано 01.04.2010г. до 03.10.2011г.. Същият се "разкри", след като ми поиска обяснение за налагане на дисциплинарно наказание, и от този момент аз започнах да го "изнудвам" с различни законни прийоми, но изкарах доста документи, показващи факти от трудовата ми дейност. Имам почти 150 листа документални страници..

Имам си адвокат, като подадох искова молба, но моя адвокат при цялото ми уважение работи така, че да не "разсърди" съдията и т.н..

Сега възстановявам по памет детайлите които съм изготвял като програмист за газокислородно рязане, като почти съм готов.

Какво да ви кажа, искам да си подготвя адвоката, а той само да работи спокойно. Подсигурил съм му доказателствен материал.

Та моят адвокат ще внесе допълнение към исковата молба за заплащане на този труд от моя страна.

Работил съм 34 месеца на тези програми, през минал цялото количество метал, който е вложен в произведените метални конструкции и съдове под налягане...
Технологичната схема на производство е газокислородно рязане-огъване-заваряване-изпитания, боядисване и експедиция!

Та това се мъча да направя!  :smile1:
Това беше краткото обяснение от моя страна.
Аз мисля, че е най-добре да опишете всичко това в една жалба до компетентната Инспекция по труда. Явно са допуснати множество нарушения, които ще бъдат разгледани по-бързо и сърцато от инспекторите, отколкото от съда.
Имате право, но Дирекция ИТ-Хасково са малко "отплеснати". Минаха като малка ръж, ама се откри "къртица"....  :P
Нещо не е както казвате!
Работил сте толкова време по устно разпореждане, не сте получавал заплащане за този труд, изведнъж ведомостите "лъснали"!!!!!
Може устно да сте се договорили да работите безвъзмездно на работодателя :)
Цитат
Щом го поставям от 6 месеца и повече, значи не съм се съгласявал, а това е системна работа в продължение на 34 месеца и 8 дни.
Имам трудова характеристика от работодателя си, че съм изпълнявал такива задължения.

Имате длъжностна характеристика, но дали е подписана от Вас?
И щом от 2007 година работите И това, защо чак след освобождаване Ви се сещате да търсите плащане?
Ами защото този въпрос беше висящ, и не се уреждаше, и при справка с издадени ведомости това "лъсна". Не са ми издавани фишове за заплати.
Освен това, от 18 месеца съм в принудителен престой по чл.267КТ, за което нямам вина.
Предполагам, че длъжностната характеристика е подписана от Вас.

Какво търсите не разбрах!
Нямам подписана длъжностна характеристика, а имам издадена трудова характеристика от работодателя ми.
А получавал ли си възнаграждения за това, освен че не е уредено като втори ТД?
Не съм получавал възнаграждение за тази работа.
Предполагам, че длъжностната характеристика е подписана от Вас.

Какво търсите не разбрах!
Работих по устна заповед без длъжностна характеристика, но цялото количество метал е минавало през мен под формата на програми за рязане на метали. В издадената ми трудова характеристика по чл.128а, ал.2 от КТ е описана тази моя моя трудова дейност. Искам да ми се плати този труд.
Здравейте,
Прекратиха ми трудовото правоотношение по чл.328, ал.1, т.10а от КТ като конструктор, считано от май 2006г. до октомври 2011г..
През периода от 19 февруари 2007г. до края на декември 2009г. изпълнявах задължения с устна заповед на работодателя ми като програмист на цифрово програмна машина за газокислородно рязане на металите, като затова не ми бяха уредени отношения за допълнителен трудов договор.
Имам трудова характеристика от работодателя си, че съм изпълнявал такива задължения.

Какво да сторя според вас?
Вчера имах среща с адвокат, който не иска да се бори със съдията, ами се опитва да хленчи. Та се наложи да го сръчкам малко :-)
противоречи, ама не за пръв път едно противоречи на друго :wink3: даже целите ни закони и наредби са в противоречия, Малкия ;D
Уважаеми МамаБожка и TaniaGan :-)
Моля ви за напред да бъдем точни докрай с нашите права, разписани в законите. Искам да вметна, че съгласно чл.58, ал.1 от Конституцията, всички сме длъжни да изпълняваме конституцията и законите, и да уважаваме правата на другите, а правата са разписани в законите. Подзаконовите актове имат за цел да уточняват закона, където обаче това е изискване по закон.
В нашия случай чл.42 от НРВПО не "кореспондира" с норма, която да уточнява закона т.е. кодекса, но това е практика с години, а това е тирания и подмяна на волята на законодателя. Наредбите са за служителите, а не за гражданите.
Нека бъдем коректни пред закона и конституцията, и ще е лесно по нататък.