Драги посетители на темата ми, моля, да усещате нещата в реален план, както вие сте го изпитали, щото аз съм подготвен по темата, но все пак попитах, и който е благосклонен към мен, да ми пише тук или на съобщение.
Благодаря!
Относно въпрос 4 :
Не разяснявате казуса и поставените въпроси към вещото лице. При ССЕ съда определя задачи от които вещото лице не се отклонява и няма право да отговаря на въпроси, които не са поставени като задача.
Освен това в зала вещото лице има право да откаже да отговаря на въпроси, които не са поставени като задачи по делото.

Относно така поставения въпрос, вещото лице проверява в трудовото досие на работника:
1. На какъв отпуск има право съответния работник
2. Подадена молба за отпуск
3. Наличие на заповед за отпуск
4. Наличие или липса на заповед за прекратяване на отпуска
5. Начислен отпуск по ведомост
Писменото разрешение от работодателя може да бъде върху графика за ползване на отпуските (съгласувано със синдиката и/или работниците) и работниците да не подават молба, а да бъдат издадени заповеди.
Ако поставеният въпрос е само за проверка във ведомостта, то в.л. може да не извършва проверка в трудовото досие на работника.

Относно изплащането на заплатите се проверява:
1. Начина на изплащане - по банка или на каса
2. В зависимост от начина - наличието на подпис или превод по банковата сметка на лицето

Относно съхраняването на молбата за отпуск, заповедта, Т-76 и т.н. : за вещото лице приоритетно значение има ведомостта.  Дори и по някакви причини да не са оформени документите, да не се съхраняват и т.н. ако във ведомостите има отразен платен отпуск и работникът не е възразил писмено, то вещото лице приема отпуска за ползван и се позовава на ведомостта.
Ако отразяването на отпуските по ведомост не съвпада с действителното им ползване, това не може да бъд доказано от вещото лице по този начин. 


Това, че има начислена отпуска във ведомост, не е основание да се приема, че такава е била разрешена! Чл.175, ал.2 от КТ е категоричен!

http://os-dobrich.linkbg.org/2012/3/4/0063d812/13532112.htm
РЕШЕНИЕ №28.03.2012 год.,Добрички окръжен съд
въззивно гражданско дело       №   135         по описа  за      2012      год.
за да се произнесе съобрази следното:
Производството по делото е образувано по реда на глава ХХ от ГПК въз основа на  подадената от адв.Н.С. като пълномощник на И.Г.И., с ЕГН **********,от гр.В. жалба срещу решение № 44 т.ХІІІ стр.51/16.12.2011 год. по гр.д.№ 3359/2011 год. на Добричкия районен съд     
...Приложените ведомости за заплати за периодите 01.08.2008 год.-31.08.2008 год. и 01.07.2009 год.-31.07.2009 год. (л.17 и 19),в които е отразен   платен отпуск съответно за 18 и 20 дни са частни свидетелстващи документи  за начислените на работника суми,не и за надлежното разрешаване и ползване на платен годишен отпуск.С тях работодателят не удостоверява неизгодни за себе си факти,с оглед предмета на настоящия спор,а оглед подписването им от работника,с тях се удостоверява единствено получаването на начислените суми .  В такова насока е и  даденото разрешение в  постановеното по реда на чл. 290 от ГПК задължително решение № 542 от 23.08.2010 г. на ВКС по гр. д. № 1767/2009 г., IV г. о., ГК, съобразно което няма законова възможност за ползване на платен годишен отпуск без писмено разрешение от работодателя. Съгласието на работодателя се обективира в писмена заповед, въз основа на която може да започне ползването на отпуск. Начисляването и получаването на възнаграждение като за разрешен платен годишен отпуск, не заместват разрешението на работодателя за ползването на отпуска. ....
Ами аз пак си потвърждавам мнението - абсолютно си прав от счетоводна и одиторска страна, но ако закона не изисква от вещото лице като такова да го прави по същият начин - то може да се отчете пред съда формално, че ти е платена отпуската по ведомост - това е факт ...ако искаш ти съди работодателя за изготвяне на д-т с невярно садържание, но това си е друго дело и по този процес няма отношение - не търси в съда истината - правораздаването е по процедура ...и не само у нас....
Благодаря! :smile1:
Разбрахте, нека и другите си кажат мнението!
Не им знам правилата на вещите лица и ме се струва, че ако иска ще се позове само на ведомостта - че има начисление за ползван платен годишен отпуск. Виж за одитор това никак не е достатъчно, а само основа, която ще се "разкопава" па ще иска Т-76, график за отпуски, молби, заповеди, па болнични, па командировъчни - изобщо ще провери всяка буквичке в Т-76 дали има основание да е там ...това на прима виста ми идва на ум по проблема ти и пак се връщам в изходна точка - не им знам конкретните правила и предполагам, че са разписани в съдебните правила, но едва ли ще са конкретни т.к. във всяка област се търсят вещи лица и най-вероятно ще са принципни правила и няма да намериш норматив дето да го задължи точно това, което ти мислиш, че трябва да се гледа да провери.

Мнение без претенции за категоричност.
Благодаря!
Премиере, мисля, че норматива е законът!Например, изготвят ведомост за заплати по молба за отпуск, а законът изисква писмено разрешение, но го няма това разрешение, а вещото лице пише, че всичко е точно. На разпита, същото се оправдава като ученичка.. Питам я, дали е видяла заповед за отпуск/първичен счетоводен документ/, а тя избягва погледа ми. А по ДОПК счетоводната информация се пази определено време.
Но, аз питам за вашето мнение.
1.Как се отчитат отпуските и кои документи се използват при изготвяне на ведомостта за заплати при отсъствието на работника?

2.Кои са документите за изготвяне на разплащателните ведомости за заплати и какви документи се използват при тяхното изготвяне за различните видове отсъствия на работника?

3.Как става отчитането на отпуските, които са ползвани и как става тяхното поискване и разрешаване?

4.Какви първични документи трябва да използва едно вещо лице, за да изготви заключение за изплатени заплати и ползвани отпуски?

Предварително ви благодаря! :bow:
Повечето НПО сключват договор за услуга със счетоводна къща. Колко фактури средно дневно ще обработва счетоводителя и няма ли да му плащате заплата за да си води счетоводството през това време още 6 - 7 търговеца. Така ще ощетите и клубът и структури като КІК.... Иначе, ако в закон или друг нормативен акт не е предвидено една длъжност да е конкурсна това може да стане с вътрешните правила (устава) а самият вид на конкурса (ако е предвиден такъв) се определя пак с вътпешен правилник за провеждане на конкурси за длъжностите в НПО - т.е. може и само по документи да си разпишете правилника - може на 1, 2,3....тура да си ги разпишете и т.н. - пълна свобода (а като структура в областта на спорта може да вмъкнете като задължително изискване към кандидатите и да могат да правят скок-кълбо през гимнастическа коза без трамплин и дюшек... - например нали.. :wink1:)
Благодаря, Премиере!  :lol:
Ще поема работата присърце :wink1: Без майтап, ще се води подготовка на отбор, като се наема треньор с граждански договор, и още ред дейности...
Ние питаме, а вие отговаряте!  :wink1:
Каква е процедурата за избор на счетоводител на юридическо лице с нестопанска цел в обществена полза-шахматен клуб?
Трябва ли позицията за счетоводител да се обяви или регистрира по съответния начин?
С конкурс ли се назначава или по друг способ?
Какви ще бъдат договорните отношения-трудови или граждански? Според мен би трябвало да са граждански, като обект на сделката е конкретно извършена работа, а не престиране на работната сила на определено лице на определено работно място.
Добре, каква е процедурата за назначаване на счетоводител? Имам предвид, че се ползват определени суми бюджетни средства от федерацията по шахмат.

...Такива дето са излязли наскоро ли....?!?!?
Да, последните!  :smile1:
ДТМ, по въпроса за конфликт на интереси - Законът за предодвратяване конфликт на интереси касае лицата заемащи публични длъжности, а те са:
Скрит текст :
Вашият случай не е такъв.
Нормативните актове по счетоводството на ЮЛНЦ не са по-различни от тези за останалите предприятия по смисъла на ЗСч.:
Скрит текст :
За някои особености виж темите от раздела във форума и по-специално тук:
http://www.kik-info.com/forum/index.php/board,29.0.html
Дано ти стигне за начало като информация :smile1:
Благодаря! От 2004г. не съм бил управителен съвет на сдружение, и не съм в течение на тази дейност.
Мой приятел е член на надзорния съвет на юридическо лице с нестопанска цел в обществена полза-шахматен клуб. Наскоро възникна проблем, че трябва да се води счетоводство на регистрираното сдружение. Присъствах на разговор, от който разбрах, че се върви към назначаване на счетоводител, който е в семейни отношения с управителя на сдружението. Има идея да се формира отбор и състезателна дейност с привличане на треньори на граждански договор. Клубът е регистриран във федерацията по шахмат. Има идея да се ползва европейска програма за дейността на клуба.
Налице ли е конфликт на интереси между счетоводителя и управителя?

Моля, посочете нормативните актове, обхващащи счетоводството на ЮЛНЦ в обществена полза?
часовете са повече,но аз искам примерен график,дори и да не е с това раб.време,така че да не сме в нарушение.
Това се урежда с Правилника за вътрешния трудов ред, а оттук и графиците на работното време/смените/
Дори да същесвуват в правния мир основания за прекратяване на трудовия договор на основание чл.327, щом работникът не ги е посочил, а само е ПРЕДЛОЖИЛ  прекратяване по взаимно съгласие, същесвуването на тези хипотези е без значение.

Ако трябва точно да се спази закона , работодателят има прово единствено дисциплинарно да уволни този работник.
Няма подадено заявление на основание чл.326, ал.1 Кт, че да се счита за такова предложението за взаимно съгласие.
Често срещана в практиката грешка обаче е, в такива ситуации ТД да се прекратява на основание чл.326, ал.1 КТ и да се търси обезщетение за неспазено предизвестие.
megy11,
Какво мислите, ако по закон трябва да ви връчат предизвестие/чл.328КТ/, а при уволнение това не е свършено, дали е законна уволнителната заповед? Как мислите? И това е "нормална практика". Моля, отговорете!
И това се добавя, нали?
Кодекс на труда-Чл. 352. (Изм. и доп. - ДВ, бр. 15 от 2010 г., в сила 23.08.2010 г.) (1) (Предишен текст на чл. 352, изм. - ДВ, бр. 15 от 2010 г., в сила 23.08.2010 г.) За трудов стаж се признава и времето по трудово правоотношение, през което работникът или служителят не е работил, в следните случаи:

1. почивните и празничните дни;

2. ползуваните платени отпуски независимо от тяхното основание и начина на заплащането им;

3. ползуваните неплатени отпуски, установени с този кодекс или с други нормативни актове, когато това изрично е предвидено;

4. (доп. - ДВ, бр. 15 от 2010 г., в сила 23.08.2010 г.) ползуваните неплатени отпуски за временна неработоспособност и за бременност и раждане ;

5. времето, прекарано в курсове, школи и други форми за професионална квалификация и преквалификация с откъсване от производството;

6. времето, през което работникът или служителят не е работил поради неправилно недопускане на работа;

7. времето на отстраняване от работа по реда на чл. 33, ал. 2 - 4 от Кодекса на труда от 1951 г. за извършено престъпление във връзка с работата, ако работникът или служителят не е бил привлечен като обвиняем по съответния ред;

8. времето на отстраняване от работа по реда на чл. 33, ал. 2 - 4 от Кодекса на труда от 1951 г. , след като работникът или служителят е бил привлечен като обвиняем, както и времето на отстраняване от работа по реда на Наказателно-процесуалния кодекс, ако работникът или служителят е бил оправдан или наказателното преследване е било прекратено поради това, че не е извършил деянието или че извършеното деяние не съставлява престъпление;

9. в други случаи, установени от Министерския съвет.
Моля, да бъда извинен за вметването по чл.352 от КТ, който няма отношение по тази тема.
Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж

Скрит текст :
И това се добавя, нали?
Кодекс на труда-Чл. 352. (Изм. и доп. - ДВ, бр. 15 от 2010 г., в сила 23.08.2010 г.) (1) (Предишен текст на чл. 352, изм. - ДВ, бр. 15 от 2010 г., в сила 23.08.2010 г.) За трудов стаж се признава и времето по трудово правоотношение, през което работникът или служителят не е работил, в следните случаи:

1. почивните и празничните дни;

2. ползуваните платени отпуски независимо от тяхното основание и начина на заплащането им;

3. ползуваните неплатени отпуски, установени с този кодекс или с други нормативни актове, когато това изрично е предвидено;

4. (доп. - ДВ, бр. 15 от 2010 г., в сила 23.08.2010 г.) ползуваните неплатени отпуски за временна неработоспособност и за бременност и раждане ;

5. времето, прекарано в курсове, школи и други форми за професионална квалификация и преквалификация с откъсване от производството;

6. времето, през което работникът или служителят не е работил поради неправилно недопускане на работа;

7. времето на отстраняване от работа по реда на чл. 33, ал. 2 - 4 от Кодекса на труда от 1951 г. за извършено престъпление във връзка с работата, ако работникът или служителят не е бил привлечен като обвиняем по съответния ред;

8. времето на отстраняване от работа по реда на чл. 33, ал. 2 - 4 от Кодекса на труда от 1951 г. , след като работникът или служителят е бил привлечен като обвиняем, както и времето на отстраняване от работа по реда на Наказателно-процесуалния кодекс, ако работникът или служителят е бил оправдан или наказателното преследване е било прекратено поради това, че не е извършил деянието или че извършеното деяние не съставлява престъпление;

9. в други случаи, установени от Министерския съвет.
Първи начин за изчисляване на стажа: отработените часове :8ч : 21дни = на осиг. стаж
Втори начин: отработените дни : 21дни = осиг. стаж

А в сайта тук има калкулатори за тази цел, препоръчвам Ви да ги ползвате.
Трябва да се запише в ТК, че ТД е на основание чл.114 от КТ, само ако това е единствения ТД на лицето, т.е. ако е основен. Ако не е - тогава няма да записвате нищо в ТК, а директно издавате УП-3.
Ако ще е в ТК записа, да правилно разсъждавате, че осигурителният стаж е равен на зачетеният трудов стаж.
Драга Таня-ЛС,
Можеш ли да посочиш нормативните основания, "вградени" в двете формулки?
На мен от НОИ не искат да ми дадат разпечатката от машинното смятане на осигурителния ми стаж, и яко се опъват. Какво ли е секретното  във формулките им.  :wink1:
За допълнителният труд трябва да има допълнителен ТД и за него не се пише нищо в ТК, а се издава УП-3.
Благодаря! :smile1:
Притежавам трудова книжка, в която записите на последния работодател са некоректни, непълни, а в същото време ми е издадена трудова характеристика по чл.128а КТ, в която не е отразена допълнителна трудова дейност.
Това ще е предпоставка да заведа иск по чл.226КТ?

Питам, щото това е официалния заверен документ от бившия ми работодател.
Ако някой има по-солиден аргумент за завеждане на иск по чл.226КТ, да го спомене?!!!  :thumbup: :smile1: