Неви, дъщеря ти може да си направи справка в НАП дали е регистриран ТД за да знае какво да предприеме.
Благодаря!

А защо се взимат работните дни за юни?

Когато ТД е прекратен считано от 01 число:
 напр.-01.07.- база за изчисление на отпуска би трябвало да е възнагр.за м.05 и раб.дни за м.05., защото отпуска се изплаща в м.06

Права ли съм?
Здравейте,искам да помоля за консултация,защото съм много объркана...Ето го и моят случай-от февруари 2011 работя като маникюристка и се налага сама да си внасям осигуровките.За да ми е по възможностите до сега се осигурявам на 4 часа и внасям по 75 лв. на месец.На 31 години съм и много бих искала вече да си имам детенце,но не знам на какво обещетение по време на майчинство имам право.И ако в следващата година примерно си внасям осигуровки на 1000 лв. какъв размер ще са ми на месец,при положение че аз поемам и тези които работодателя трябва да плаща.И ако родя живот и здраве след тази 1 година какво майчинство ще получавам? Много благодаря предварително!!!

Ники, проиграй го на калкулатора и е разбереш.
Благодаря отново! Днес задавам едни такива малко риторични въпроси  :blush:
Ако си бил на 4ч. преди раждането, периода по време на болничините и отпуски за отглеждане на дете в рамките на двете години се зачита за пълен осигурителен стаж т.е 2 години, нали ?
Ако служител е назначен при един работодател на две длъжности - едната 6ч - осн.ТД, другата 2 ч -доп.ТД при приключване на трудовата книжка би трябвало да се запише само основния ТД, а за другия да се издаде УП-3.

Така ли е в действителност? :hmmm:
Тъй като няма обезщетение - би трябвало да не се носят в НОИ документи за този отпуск ? :hmmm:
Дори и по график да се пада да работи на празничен ден, пак трябва да се плати още един надник-
чл.264 КТ.
Благодаря!

Другото, което изникна като въпрос е как бихте сметнали обезщетението по 224 КТ при изработен цял месец.На база текущ или предходен в случая?
Имах предвид,че ще е последен в осигуряване 31.03, а те са на сумирано работно време като почивен ден е неделя т.е 30 е работен за фирмата.
Привет!

Искам да попитам как се процедира при следния случай.

Работодател прехвърля служителите си от една фирма в друга като прекратява ТД по чл.325 и ги назначава в новата от 01.04.
Има служителка , която ползва платен отпуск - 27.03-09.04.Законно ли е да бъде в отпуск от 27.03 до 29.03  и после да си продължи в новата фирма от 01.04 до 09.04.13  или трябва да отработи един ден ?И изобщо възможно ли е да и се прекрати ТД считано от 01.04 ?Дефакто тя на 31.03 няма да се води в отпуск.
Предстои да попълвам Окд5 за пенсионер . :hmmm:

цитирам от Одит.инфо какво прочетох

"RE: нова бланка на ОКд5 margaritam Профил 06.01.2013 02:16

на 4 подадох ОКд5 с новата бланка за пенсионер и писах на ръка ,че ще се осигурява само здравно.казаха ,че няма как да я вкарат в системата ,но ми дадоха входящ номер да си имам при евентуална проверка.лична застраховка един вид,по принцип пенсионера решава дали да се осигурява или не без да подава декл. "

 В случая той прекратява  СОЛ в едната си фирма и се премества СОЛ в другата и ако не се подаде Окд 5 как ще се регистрира това преместване ?
В крайна сметка как се попълва за пенсионер, който не желае да се осигурява ?
Някой има ли инфо от "извора" ?
Благодаря ви  :flowers:
Къде да ги прочета тези неща ?

Сега видях как съм си задала въпроса неправилно.

За отпуската по майчинство(прил.3) не се се подава от втори работодател в НОИ, защото майчинството се получава само от основния.


Т.е искаш да кажеш,че до 410 ден - се подават от двамата документите, а после вече за отгл.на дете само от първия.
Когато едно лице работи по два ТД  при различни работодатели и излезе в болнични поради бременност и раждане, после отпуските за отглеждане на дете  и двамата работодателя трябва да подават документи в НОИ, нали ?

А обезщетенията от НОИ общо за двамата работодатели би трябвало заедно да ги получава ?

И нещо малко извън темата - някой знае ли как е сега с новата система изплащането на болничните ?