Такова чудо не съм имал..
Двете предприятия са ЕООД и ЕТ на един и същи собственик.
Решава да прехвърли работник от едното в другото, като последен работен ден в едното предприятие е 14-ти март, а от 15-ти март в другото предприятие. Но сега получавам болничен от 14-ти до 18-ти март на същия работник.
 Заповедта за прекратяване на ТД е подписана от лицето на 13-ти март, както и на същата дата -  трудовия договор в другото предприятие за започване от 15-ти март.
Чак сега ми носят болничния и се чудя от къде да я подхващам. :blink:
Според мен - да пусна болничния в старото предприятие, но дали ще го изплатят целия през първото предприятие? Три дни от работодател + 2 от НОИ, но работника има само един ден в това предприятие... после, другите..
....Банкова сметка евентуално би ми потрябвало само за осигуровки ......(

Може и без банкова сметка за осигуровките..
Банката, която обслужва териториалната ви дирекция на НАП - приема касово плащания на осигурителни и данъчни задължения. :smile1:
Не вярвам да качвате баланса в ГДД.  :smile1:

Сигурно сте в сайта на НСИ и попълвате баланса.
След попълването му най-отдолу има 2 бутона - в ляво е съхрани данните, а десният е валидация.
Тези две операции трябва да се изпълнят, за да се запазят данните..
Така е с всяка една справка.
Успех!
 :smile1:
Ако фирма А все пак има основание за издаване на фактурата с такъв текст, то фирма Б не може да издаде фактура със същото основаниe.
Ако сте начинаещи в този жанр - има няколко книжки в тая насока "Счетоводство на строителното предприятие" - да не споменавам имена на автори, чичко Гугъл ще ви ориентира - може и онлайн заявка с доставка.
Днес и аз видях тая промяна..
И каква е логиката да се "изравнява" и на ОЗМ ?
Особено ако не са ползвани болнични...пък и да са..
Или - просто да се приберат едни пари?!
Много правилно си разбрана не от почти всички, а от всички.
Иронията е към управляващите, които с всякакви хватки искат да изтръгнат "данъка" от бизнеса. Веднъж алтернативен данък, втори път - данък уикенд.., та облагаеми доходи, та осигуровки..
Ами, да забранят ползването на ДК за имоти и автомобили и да се свърши най-после тая дискусия и тия мъки. Май, това искат..
Ако сте си купувал само за себе си - няма проблем.
Но това консултант звучи, като извършване на определени услуги, а те едва ли са безплатни - било в парична или натурална форма. Все едно - трябва да се декларират.
Защото, да си купувате само за себе си - не е необходимо да сте консултант, нали?
Ами, питайте Орифлейм - ще ви декларират ли като получател на доход в Справката по чл.73 или не. За да не стане така, че да не декларирате нищо, а те да ви пуснат ... по пързалката.  :blink:
Ами, глад в гилдията, Толева - глад. За това са тия напъни, алогични.  Будят само съжаление, заради нещата които искат да извършват.
..
delphine, 6+ за поста ти! Ухилил съм се като Чудомиров герой.  :smile1:
Променени са файловете за СД и Дневник Продажби и едва ли ще минават старите формати на тези файлове.
Благодаря dalila, благодаря Catch-22.  :bow: :smile1:
След 5-месечно лечение на служител с една диагноза до вчера, днес същият е постъпил в болница за лечение с друга диагноза. Тъй като б.лист ще му го издадат доста късно, а трябва да се начислят заплатите за февруари - питането ми е - тъй като няма прекъсване между болничните, с новият болничен лист първите 3 дни трябва ли да са за сметка на работодателя или не.
Благодаря!
Роска, дано не си забравил какво работеше в началото в НАП..
После, покрай касовите апарати се "издигна" в говорител, а сега чак акъл даваш по законите.
Боже, боже..
Благодаря, dalila.
Чел съм го това и примерите разглеждах тогава..
Но вместо 29, съм чукнал 25-ти и вече беше късно.. Чаках отговора - а той - този по-долу.
Не се бъзикам нещо, сериозно пиша това...
Просто нека се види че и техните програми не са бетон.  :smile1:
Едни заплати за януари пуснах на 06.02.2016г. с този запис в Д6:
01,2016,25/02/2016,0,5,...........................................,01,2016,31/01/2016,0,8,.......
"Отговорът" беше:
Брой подадени Декларации обр.1: 4 Брой приети Декларации обр.1:4 Брой отхвърлени Декларации обр.1:0 
Брой подадени Декларации обр.6:1 Брой приети Декларации обр.6:1 Брой отхвърлени Декларации обр.6:0 

 :smile1:
Значи можело, имало начин - само е трябвала добра воля... :good:

И с доста натиск!  :smile1:
Добре, че бяха експресните действия на работодатели, синдикати, счетоводни предприятия и др., та се задвижиха нещата.  Иначе, ако имаше мълчание - щяхме да плюнчим молива и да се чудим кое-как и да треперяме до първите проверки или ревизии.
 :smile1:
Аз подадох СД по ЗДДС по старому . Нищо никъде не съм декларирала. Обясних на собствениците на фирмите за какво става дума и какви ще са евентуалните последици, ако не се декларира нищо. Казаха ми нищо да не декларирам-"Евентуално при ревизии, тогава ще му мислим". Коя съм аз, че своеволно да им определям кой какво ползва за лични нужди.

И аз така. Защото и на мен така ми отговарят фирмаджиите.  :smile1:
Дано, дано бъдат послушани от управляващите работодателските,  счетоводните и други организации за да се намери оптимален вариант между достоверност, практичност и необременяване с бумажтина, заради един данък с малък относителен дял в приходите на страната.
Попълват се данните в самото Приложение - 9, 10 ..
Вижте тая тема и по-специално:
Катя Крънчева
Публикации: 1589 /  700
Администратор на сайта
Отговор 88 | 30.01.2016, 19:12

 За януарското ДДС, ако някой издаде протокол за личното ползване, то има възможност да включи данъка в колоната за други случаи по стария образец - колона 16 „Начислен данък (20 %), предвиден в закона в други случаи“ .

По новия образец колона 16 е предвидена само за този данък, за да виждат данъчните кой внася, а новото име на колона 16 е „Начислен данък за доставки на стоки и услуги за лични нужди“.

http://www.kik-info.com/forum/index.php/topic,16734.0.html
Мисля, че не. Лихвите в случая са обичайна търговска практика, когато има забава на плащане или отлагане на плащане по договор. В тоя смисъл лихвите имат обезщетително функция. Така впрочем и ЗДДС ги разглежда относно облагането им с ДДС. Тези лихви не се облагат с ДДС, а само лихвите които имат санкционен характер в търговските договори. Това е в сила от 01.01.2007г. , предната редакция на закона не беше такава.
И понеже си тръгвам - вижте чл.26, ал.2 от ЗДДС и чл.84 от ППЗДДС.
В процеса на строителството винаги се съставя поне една табличка с обектите в сградата - апартаменти, гаражи, магазини... и спокойно може да се копира и да се използва за инвентаризационен опис във вид, който сте предложили. Това е достатъчно.  :good: