И аз преди година имах такива и ги подадох след 01.01., но честно казано го направих поради невъзможност да го сторя по-рано. Правя аналогия с трудовия договор, който се счита за регистриран от датата на получената за него справка. Един вид работникът е работил известно време без регистриран такъв. Та и с ДС така. Я по-добре сега ги подай, а ?  :hmmm:


иначе за фатално не ми се струва да е........
Подавай 2013 , датата на подписване и тази на влизане в сила може да са различни . :ok:
Управителят е по ДУК ? Значи е трудово правоотношение, срокове за подаване обр.1 и обр.6 до 25 число на месеца, следващ този на полагане на труда.

за повече информация http://lex.bg/laws/ldoc/2135514771

http://www.kik-info.com/forum/index.php/topic,4692.0.html
Издавате правилната СИС и бележка на работника, връщате му удържаните пари за ДДФЛ,не подавате декларация чл.55,а надвнесената сума си прихващате от други бъдещи задължения.
" Същевременно ми предстои встъпване в длъжност Управител (и собственик) на ЕООД (дружеството е същото, където работя на 4-часов трудов договор ) "

След като станете собственик на ЕООД, където сега сте на трудов договор последният трябва да бъде прекратен. Собственик на ЕООД не може да има ТД в собственото си ЕООД. Правилно е да се самоосигурявате и това самоосигуряване ще покрие дейността Ви като управител и работещ съдружник. Подавате ОКД5 за начало на дейността Ви като съдружник. Най-добрият съвет в момента към Вас би бил да си намерите счетоводител , с когото да обсъдите всички въпроси с оглед на правилния старт на дейността Ви.


Чета в проекта на Закона за ДОО за 2014 следното :
" Промените в Глава пета КСО - чл. 55, ал. 2, чл. 58, ал. 6, чл. 59, ал. 1, т. 4 и 5, чл. 60, ал. 3, чл. 66, чл. 66а и чл. 67 КСО са с оглед синхронизирането на текстовете за трудова злополука и професионална болест с относими изменения в Кодекса на труда и други нормативните актове, които не са отразени в КСО. "

Иначе не е сериозно да приемем, че осигурените лица не следва да познават Правилата за ВТР и да спазват изискванията по безопасност на труда. Може би точно в този раздел на КСО не е целесъобразно да се фиксират тези изисквания. По-горният ми пост беше повече иронизиращ тези текстове от цитираното от Вас резюме, които само объркват, отколкото да изясняват защо са предприети.

Не, че съм права, опитвам се да разсъждавам...
преди

Задължения на осигуреното лице
Чл. 67. Осигуреното лице е длъжно:
1. да познава и да изпълнява изискванията на нормативните актове за безопасност на труда и опазване на здравето при работа, както и правилата за вътрешния трудов ред на предприятието;
2. да уведоми незабавно осигурителя или негов пълномощник за настъпила трудова злополука или за установена професионална болест, с изключение на случаите, когато това е невъзможно.

сега

Чл. 67. Осигуреното лице е длъжно:
1. (отм. - ДВ, бр. 106 от 2013 г., в сила от 01.01.2014 г.)
2. (изм. - ДВ, бр. 106 от 2013 г., в сила от 01.01.2014 г.) да уведоми незабавно осигурителя/предприятието ползвател или негов пълномощник за настъпила трудова злополука или за установена професионална болест, с изключение на случаите, когато това е невъзможно.


Всъщност какво има за коментар ? Просто май е достатъчно да прочетем въпросния член преди и сега.....изглежда практиката е показала, че това с познаването на какви ли не актове и наредби от точно тези лица си е чисто излишна работа.
Определение на понятието „търговски обект” е дадено в §1, т.41 от ДР на ЗДДС, който гласи, че това е всяко място, помещение или съоръжение на открито или под навеси, във или от което се извършват продажби на стоки или услуги, независимо че помещението или съоръжението може да служи същевременно и за други цели, да е част от притежаван недвижим имот или да е производствен склад или превозно средство, от което се извършват продажби.
Здравейте.
Преди няколко дни в счетоводството постъпи фактура за ДМА от 2012г. Как следва да се отрази счетоводно тази фактура сега през 2013?

След като въпросният ДМА не е въведен в употреба / следователно е неамортизируем / осчетоводяването на фактурата няма да доведе до промяна на финансовия резултат - данъчен и счетоводен . Промяна ще има само касовата наличност, но предполагам, че сумата е несъществена. Просто си заведете актива със стандартните осчетоводявания през 2013 г..
Корекциите за 2013 до 30.04.2014 и не, не следва да има санкция, защото няма за какво.  :smile1:
Графикът не е ли достатъчен ?
 :wave:

Подаваните декл. 1 за месеците до сега ще трябва да коригирате, защото вероятно не сте попълвали клетки 31 и 31А за личния труд на СОЛ - пишете, че решение за това сте взели 12.2013. Независимо, че сте изплатили цялата сума наведнъж тя се отнася за всеки един месец от годината по 420 лв. и следва да подадете 12 обр.6 за всеки месец с дата на изплащане датата от 12.2013 г..
СС 20

Правителствена помощ – действие от страна на правителството, чрез което се предоставя икономическа изгода за конкретно предприятие или за група предприятия, отговарящи на определени критерии.


Правителствено дарение – предоставянето на средства от правителството на дадено предприятие като компенсация за спазване от негова страна в миналото или в бъдеще на определени условия, отнасящи се до текущата дейност на предприятието.

И аз смятам,както е писала и Ирена, че следствата от БТруда по наемане на лица на трудов договор са правителствена помощ, а не дарение. Както е пояснено и в стандарта за дарението то се дава като компенсация за спазване на определени условия. В случая нямаме такива условия , а имаме предоставяне на икономическа изгода на предприятие, отговарящо на определени условия.
http://www.mlsp.government.bg/bg/faq/faq.asp?qid=35845

един "завъртян" отговор на МТСП
Собственикът може да се самоосигурява, когато упражняа дейност в дружеството. Въпросът е, дали може да управлява при положение, че не е вписан като управител ...

" 8.Управител:  Иван.... /друго лице/ и собственика не е записан като управител "
" 1.Означава ли това, че собственика Стоян... е само собственик и не може да управлява след като не е вписан като собственик и управител а само като собственик "

Да, точно това означава .

" 2. Сключен е Договор за управление, който е вписан в ТР при самата регистрация на фирмата. В него пише, че управителят Иван... ще получава "възнаграждение в минимален размер, което ще бъде определено допълнително при започване дейността на фирмата"
Кога започва задължението да се осигурява този управител- веднага след започване дейността на фирмата или когато се вземе решение за определяне размера на възнаграждението/което не може да бъде по-малко от прага за дейността/"

Осигуряването започва, когато започва дейността на фирмата, а не когато се определи възнаграждението. Двете събития могат да са в различно време.

" С други думи при тези обстоятелства, може ли да се игнорира Договора за управление с лицето Иван.../да приемем, че не е влязъл в сила/
Собственика Стоян... да се самоосигурява и да управлява "

За да се самоосигурява и да управлява собственикът трябва да бъде вписан като такъв , а така, както са в момента нещата управляващият е Иван. Ако не влезе в сила неговият договор същият не следва да се води управител на фирмата.
Ако на едното място Ви водят в неплатен отпуск, докато" работите" на другото е вериант.......
Така или иначе трябва да я подадете, защото иначе не Ви се отразяват необходимите задължения в единната сметка и няма да имате обвръзка на платените суми за данъци, подлежащи на деклариране с тази декларация.
Прочетете тази преписка по подобен случай - ще си направите сами изводи. В някои случаи с цената на дела и нерви се достига до даден резултат, а в други и това не помага.

http://www.admcourt-varna.com/site/files/Postanoveni-zakonni-aktove/2011/02-2011/0361d810/35912611.htm