26. "Трудови правоотношения" са:
.....................
з) (нова - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) правоотношенията по договори за управление и контрол, включително с членовете на управителни и контролни органи на предприятия;


И за тях няма как да е приложима новата ал.10 , алфичка.  :smile1:
26. "Трудови правоотношения" са:
.............
и) (нова - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) правоотношенията, независимо от основанието за възникването им, със съдружници и член-кооператори, както и с акционери, притежаващи повече от 5 на сто от капитала на акционерното дружество, за полагане на личен труд в дружествата и кооперациите, в които те са съдружници, член-кооператори или акционери.

Това нещо колко пъти сме си го повтаряли и чели и като дойде такъв момент пак се чудим.......какъв смисъл са вложили "законотворците" в Н8 .

" (10) Алинея 9 не се прилага за лицата, осигурени на основание чл. 4, ал. 1 от Кодек- са за социално осигуряване за пълен месец върху максималния месечен размер на осигурителния доход и са получили възнаграждение за работа без трудово правоотношение за същия месец.“


Личният труд ще си го "отглеждаме" като трудово правоотношение и няма да се отнася за него новата ал.10 ми се струва.........
Не бях стигнала до този момент........Какво става примерно .....Да кажем СОЛ е осигурен на максимума като СОЛ и получава личен труд в същото ООД / ЕООД. Единствен доход е . Излиза, че хем е осигурен на основание чл.4 от КСО на максимума , хем има ГД .Без съмнение личният труд е на основание наличие на граждански договор за СОЛ.

" Създава се нова ал. 10:„(10) Алинея 9 не се прилага за лицата, осигурени на основание чл. 4, ал. 1 от Кодек- са за социално осигуряване за пълен месец върху максималния месечен размер на осигурителния доход и са получили възнаграждение за работа без трудово правоотношение за същия месец.“

Тука не се получават нещата по този сценарий - няма как да не се подаде обр.1 за СОЛ , този осигурителен доход му е единствен и то на максимума за пълен месец.Трябва да се подаде.
Интересен е моментът, в който СОЛ има трудов договор на максимума. И получава доход от личен труд. Излиза, че за този личен труд няма да се подава обр.1 ?
ХХХХХ,
като го чета само ГД се изключва от подаването на обр.1 в случай, че лицето е осигурено за пълен месец на максимума.


" Или ако по ТД е на максимума, то за втори ТД, за ДУ, за СОЛ и т.н. не се подава Д1"
Ако не подаваме за другите дни в осигуряване , но без осиг. вноски то наистина няма откъде да дойде 5 за 4...........хм, признавам, че още се колебая.........
Снощи го четох това. Излиза, че ако едно лице, осигурено по чл.4 ал.1 КСО е осигурено на максимума за пълен месец и едновременно има граждански договор, то за този ГД не се подава обр.1. Така ли го разбирате ?
Дано при разминаване / явно в стотинки ще е / между обр.1 и обр.6 софтуерът на НАП да ни изписва и сумата на неравнението, за да го " равним " .
Щом двете декларации си говорят и се сравняват за едни и същи суми и за едни и същи периоди какъв е смисълът от Д6? Явно нещо недомислям.

И аз си помислих в първия момент , че обр.6 в този случай е излишен, но после размислих. Ако не подаваме обр.6 ние, макар и след проверка и сравнение с обр.1 не се знае как системата ще ни " закръгля " сумите за осигуровки и никога няма да сме сигурни дали сме точни до стотинка в плащанията на осигурителните вноски спрямо очакванията на софтуера на НАП. 
Да, за наетия актив имате право на данъчен кредит.

http://www.kik-info.com/forum/index.php/topic,4391.msg22033.html#msg22033
От питането става ясно, че услугата е " услуга - консултация и засаждане на посадъчен материал на друга фирма /клиента/ " . В случая е важно правилното разбиране на СС 18 и то в частта му за извършване на услуги.

"  Извършване на услуги
7.1. Приходът, свързан със сделката за извършване на услуги, се признава в зависимост от етапа на завършеност на сделката към датата на съставянето на счетоводния баланс, при условие че резултатът от сделката може да се оцени надеждно.
7.2. Резултатът от сделката за извършване на услуги се оценява надеждно, когато са изпълнени едновременно следните условия:
а) сумата на прихода може да бъде надеждно изчислена;
б) предприятието има икономическа изгода, свързана със сделката;
в) етапът на завършеност на сделката за извършване на услуги към датата на съставянето на счетоводния баланс може надеждно да се определи;
г) разходите, направени по сделката, както и разходите за завършване на сделката могат надеждно да бъдат измерени."

Консултацията не е ли извършена, а посадъчният материал не е ли посаден ?
Освен ТД и ДУК замисляли ли сте се за СОЛ ?

Има доста теми по въпроса - потърсете, тука копвам една - не е най-подходящата, но ще ви насочи.

http://www.kik-info.com/forum/index.php/topic,8510.msg48653.html#msg48653
01.2008 и 02.2008 стоят неизяснени и явно това повдига въпроси - защо има осигуровки като няма дейност ? Или ако има дейност и е патентна защо не е декларирана ?
Не са ли същите, каквито са били необходими на ООД-то ?
 :wave:

от указанията в декларацията по чл.50 за попълване на Т 1

Скрит текст :

Ясно е казано кои месеци трябва да се вземат при определянето на месечния осиг. доход. Според мене проблемът може би идва от това, че имате посочени месеците януари и февруари като месеци на упражняване на дейност , а в приложенията на декларацията по чл.50 имате декларирана такава само патентна. Неслучайно Ви попитах януари и февруари извършва ли лицето изобщо някаква дейност или осигурителните вноски са недължимо внесени ? Няма значение, че за този период имате подадена ОКД5 за упражняване на дейност - на практика имате ли такава ?
Излиза, че според ОКД5 лицето упражнява дейност през 01.2008 и 02.2008 , а има доходи само от патент, който е деклариран от 03.07.2008......
С какви аргументи се обосновава ревизорът от НОИ ?
"....започване на д-ст 03,2006 и прекъсване 01.03.2008г......."

Излиза, че за периода 01.2008 - 02.2008 СОЛ се самоосигурява без да упражнява дейност ли ? Или упражнява дейност, от която няма доход ? Смятам, че доходът се разпределя за месеците на упражняване на дейност като СОЛ , а във Вашия случай влизат и месеците 01.2008 и 02.2008 .

Като публикувате някакви документи закривайте личните данни на лицето.
КТ
...............
чл.222
...............
(3) (Изм. - ДВ, бр. 2 от 1996 г., бр. 25 от 2001 г.) При прекратяване на трудовото правоотношение, след като работникът или служителят е придобил право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, независимо от основанието за прекратяването, той има право на обезщетение от работодателя в размер на брутното му трудово възнаграждение за срок от 2 месеца, а ако е работил при същия работодател през последните 10 години от трудовия му стаж - на обезщетение в размер на брутното му трудово възнаграждение за срок от 6 месеца. Обезщетение по тази алинея може да се изплаща само веднъж.
 :ok: Така е - успех !
Да , точно така .  :smile1:
Обр.6 при  намаление на суми ще бъде с код корекция. При намаление - верните суми , които коригирате плюс всички останали, каквито са били. При увеличение - редовна само със сумите в увеличение.