ЗКПО
..........
Признаване на приходи и разходи от последващи оценки (преоценки и обезценки)
Чл. 35. (1) Непризнатите за данъчни цели приходи и разходи от последващи оценки по реда на чл. 34 се признават за данъчни цели в годината на отписване на съответния актив или пасив.
Трите дни от работодател са обезщетение, но не по КТ.

http://www.mlsp.government.bg/bg/faq/faq.asp?qid=33401
Следва според мене да се включват в облагаемия доход и в нетното трудово възнаграждение.

" В нетното не включвам обезщетенията по КТ, които са облагаеми с ДДФЛ (които преди се включваха). Изваждам и данъка, който е начислен по тях. "
И аз и софтуерът ми като Пъпешче , но допълвам облагаеми само с ДДФЛ.
Нали питането е за попълване на обр.1 ?
от указанията за попълване на обр.1
"Точки 29 и 30 се попълват само за лицата, работещи по трудови правоотношения, ако в т. 12.4 е попълнено "1" и лицето не попада в кръга на лицата по чл. 7, т. 1 - 3 от Закона за гарантираните вземания на работниците и служителите при несъстоятелност на работодателя"

Т.29 - нищо, т.34 - всичко, върху което са начислени осигурителни вноски . В по-тесен смисъл е изключено обезщетението по чл.224 КТ.
Допълнителните вноски по чл.134 отТЗ според указанията на МФ не се декларират.

Би ли постнала това указание ?
Защо в служебната бележка, издавана от фирмата трябва да фигурират обезщетения, получавани от НОИ ? Тях лицето би трябвало да декларира само в самата декларация за детските .
А как стои въпроса според вас свързани лица ли са еоод  и ет с един и същи собсвеник

Да, свързани са.
От указанието не ми стана ясно нещо, за което и нашият адвокат ми даде уклончив отговор: попада ли в обхвата на приложението свързаност между две дружества на баща и син или всякакви видове роднински връзки, когато помежду си не са съдружници в нито една фирма... Според юриста - това е по-скоро от изключенията по буква а). Как мислите вие?

Аз мисля, че ако А и Б са роднини, то фирмите им не " споделят " тези техни роднински връзки - просто няма сделка между свързани лица.
За приспадането на данъчна загуба от формирана данъчна печалба не следва да вземате контировка в счетоводството - приспадането в този случай е само за данъчни цели .
Ако обаче имате решение на ОС на ООД или на собственика на ЕООД за покриване на загуба с последваща печалба само тогава ще контирате 122/121 .
За целите на определяне на данъка след приспадане на данъчната загуба от данъчната печалба начислявате данък, за който вземате контировката Дт 123/Кт 452 или която сметка ползвате.
Данък се начислява на данъчната печалба, когато има такава.  :smile1:
Зависи  каква  е сделка..напр.чл. 25 ал. 4 от ЗДДС и са сделки с периодично изпълнение и съответно има друг ред за определяне на дата на данъчното събитие ...

Да, така е.  :good:
В питането ставаше въпрос за закупувани стоки с касови бележки .
В указанията за попълване на уведомлението при заличаване пише, че се попълват т.2,3,4,8 и 10. За тип на документа - този, който ще заличавате - 01 при Вас. :smile1:
mari_m_ ,

" Може ли и двата болнични да подам сега до 15 март или втория трябва да се подаде до 15 април . "


Можете, не е необходимо да чакате 15 април.
Не мисля, че за заличаването има срок - след като отказва да започне работа то направете протокол с тази констатация, съответно на ТД трябва да няма подпис на текста, че работникът се е явил на работа ....и заличете уведомлението.
Член за заличаване на трудов договор няма - има заличаване само на подадено уведомление. Веднъж сключен , трудовият договор трябва да бъде прекратен, а не заличен. Ако лицето не се е явило на работа не е било правилно да попълвате трудовата му книжка с дата на започване. Сега анулирайте записа в ТК с подпис и печат .И не регисттирайте неподписани документи.
Скрит текст :
Тези са задължителните реквизити, които трябва да съдържа сборната фактура.

В контекста на питането по-горе - ако има множество касови бележки от различни дати -  при сборната фактура трябва да пишем " 10. датата, на която е възникнало данъчното събитие на доставката, или датата, на която е получено плащането " за всяка доставка .

" Сборната фактура задължително съдържа реквизитите по чл. 114, ал. 1, т. 9 - 15 за всяка отделна доставка "

Не ми се е налагало да пиша сборна фактура, но се замислих - къде ще побера цялата тази информация при наличието на Х на брой касови бележки от различни дати . При определени условия използването и е удобство и тя е алтернатива на ал.4 която си е съществуващият общ принцип за издаване на фактурите.