delphine, има съществена разлика в понятията в двете бележки.
В чл.29 ЗДДФЛ изрично се разграничават облагаемия и придобития доход.
Скрит текст :

Толкова ли беше трудно в новите бланки да напишат придобит доход?
 

Аз не коментирам понятията придобит и облагаем доход , а "приложението" на същите в служебните бележки.
Иначе извън темата - в служебните бележки за трудови доходи е посочен придобития доход, от който изчисляваме облагаемия след като се извадят съответните елементи . По същата логика да извадим от доходите и осигуровките от СИС-а , а не само НПР за да получим точно облагаемия.......

Много тълкувахме, но май ще ни "укажат" пак какво да разбираме....... :laugh:
Много благодаря за споделения опит !  :give_rose: Това още повече ме убеждава, че посоката на разсъждения до момента по този въпрос беше според мене погрешна . Ще изчакам още, но ми се струва, че ще има " завой " ...  :smile1:
Все повече се замислям дали придобитият доход не е облагаем..........за целите на тези служебни бележки и декларации.Ще поизчакам още с решението си по въпроса .

/ правя аналогия със служебната бележка за трудови доходи, в която придобит и облагаем не ги разграничаваме като тези в темата /
Да така е, за лицето не е проблем изобщо...ще си му възстановят данъка, за фирмата е евентуален проблем(при проверка).


Бихте ли се обосновали в какво се изразява проблемът за фирмата ?
Ние като счетоводители сме длъжни да си вършим работата, а това дали се заяждат или не не е основание да не упражним правото си.  :smile1:
Всъщност каква е целта на това осчетоводяване ? Може би да ползвате ДДС-то през януари ? В този случай просто си осчетоводете фактурата през 2013 включително и плащането като дадете ДДС-то в разчетна сметка и го приключете с 4531 през януари. Вие си знаете и възможностите на софтуера за подобни ситуации.  :smile1:


ПП : Разбирам, че плащането е станало 2013.
примерно :

през 2013

Дт 302 / Кт 499


през 2014 - януари

Дт 499 / Кт 401
" Бих искала да ми обесни някои какви са стъпките  за плащане на плосък данък..къде се ходи,пускат ли се молби..."

Стъпката е всъщност една -превеждаме данъка с платежно, а НАП го приемат без молби.......
До сега , ако имаше нова СИС смятам, че трябваше да я публикуват.........
Според мене за изплатените през 2014 суми няма да даваме служебни бележки при всяко плащане, а една за цялата година. Иначе за утре - дайте си на лицето СИС и парите и толкова.  :smile1:
ДДФЛ е също с код 5 - вижте пример 1 от Становището на НАП от 02.01.2014 г..С код 8 щеше да бъде, ако заплатите бяха платени 01.2014 г. , а при Вас те са платени през 12.2013 . Иначе - да, срокът и за обр.6 с включен в него ДДФЛ във Вашия случай е 25.01.2014 . :smile1:
КСО
.............
Чл. 7. (1) (Изм. - ДВ, бр. 1 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г., изм. - ДВ, бр. 94 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) Осигурителните вноски за държавното обществено осигуряване за лицата по чл. 4, ал. 1 и 2 се внасят от осигурителите до 25-о число на месеца, следващ месеца, през който е положен трудът.

За осигуровките имате време , " дадено " Ви от КСО до 25.01.2014 ........ :smile1:
 " Ако съдружниците се осигуряват на друго основание (работят по ТД или са собственици и съдружници в друго търговско дружество, или са управители и т.н.), те избират едно от всички основания, за да внасят авансови осигурителни вноски, а в края на годината правят изравняване. "

Ирена, нали не си искала да кажеш, че когато СОЛ има и трудов договор може да избере да се осигурява по ТД само ? Защото това не е така ... Цитираната от тебе алинея 3 визира основанията като СОЛ, а не въобще. Ето и линк от разясненията на НАП по въпроса - в т.12 е указано , че самоосигуряването не се изключва , ако лицето има ТД, а само се ограничава до максималния размер евентуално.

http://www.noi.bg/benefits/insurance/1913-singlel
Тъй като основанието записано във фактурата е бонус оборот не е ли по-редно направо на приход със счетоводни занисвания в червено 709/400.


Не знам дали е по-редно, но определено не е грешно и се избягват другите въпроси около 304.....Смятам, че най-редно би било за този бонус оборот да се издаде една приходна фактура от получателя, но , както се казва " няма да стане" ........доставчикът е " решил" по друг начин въпроса :thumbup:
Издаването веднъж годишно не е задължение, а възможност, от която може да се възползваме за улеснение . :smile1:
Аз бих стояла пред гишето, докато ми приемат декларацията и никакво връщане!!!  :ok:
Ще се повторя от темата, за която дадох линк.

Скрит текст :

Ако нямате такава аналитичност ще трябва да вземете само 304/401 / или , които там сметки ползвате /със знак минус , което няма да е съвсем коректно и няма да може да се формира правилен финансов резултат, но не виждам друг вариант.........
Аз съм издава всеки месец СИС и сл. бележка, и не смятам, че ми трябва такава обобщена. Пък то ще се чуе.

И аз процедирам така - СИС и служебна бележка при всяко плащане.
Вероятно  create прави усилено ДДС в момента, та да отговоря - да, точно така е, както сте написала !  :yes3: