Чл. 73. (1) (Изм. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г., доп. - ДВ, бр. 94 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г., изм. - ДВ, бр. 94 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г., доп. - ДВ, бр. 98 от 2018 г., в сила от 01.01.2019 г.) Предприятията и самоосигуряващите се лица по смисъла на Кодекса за социално осигуряване - платци на доходи, изготвят справка по образец за изплатените през годината доходи и за удържаните през годината данък и задължителни осигурителни вноски:
1. по чл. 10, ал. 1, т. 3, 4 и 6, подлежащи на облагане с данък върху общата годишна данъчна основа;
Коригиране на фактурите и известията

Чл. 116. (1) Поправки и добавки във фактурите и известията към тях не се разрешават. Погрешно съставени или поправени документи се анулират и се издават нови.
(2) За погрешно съставени документи се смятат и издадените фактури и известия към тях, в които не е начислен данък, въпреки че е следвало да бъде начислен.
(3) За погрешно съставени документи се смятат и издадените фактури и известия към тях, в които е начислен данък, въпреки че не е следвало да бъде начислен.
(4) Когато погрешно съставени документи или поправени документи са отразени в отчетните регистри на доставчика или получателя, за анулирането се съставя и протокол - за всяка от страните, който съдържа:
1. основанието за анулирането;
2. номера и датата на документа, който се анулира;
3. номера и датата на издадения нов документ;
4. подпис на лицата, съставили протокола за всяка от страните.
(5) Всички екземпляри на анулираните документи се съхраняват при издателя, а отчитането им от доставчика и получателя се извършва по ред, определен с правилника за прилагане на закона.
Защо да не можете... Старата фирма дава заем на новата фирма, начислявате си лихви по пазарни цени и в новата фирма си пазарувате :-)
Колкото за всяка нормална година.
Активирайте StampIT. Поне при мен не се активира сам и като го стартирам ръчно - проработи.
Обикновено човек преди да скочи с главата напред в сивата икономика се информира: какви закони ще наруши, колко ще спести и колко ще му струва ако го хванат, за да вземе информирано решение. За съжаление масата първо скача с двата крака и после се започва: олеле... ама каква е тази държава... ама какви са тези закони... ама от къде на къде ще ми търсят данъци... ама защо НАП си върши работата и ме проверява...
И всъщнот не е толкова просто Еконт да Ви удържат и внасят данъците. Първо те няма как да знаят дали се дължат такива. Второ те няма как да знаят колко са тези данъци, защото се дължат и осигуровки при определени ситуации. И трето това е лично задължение на физическото лице и няма как да се вмени на куриера да го свърши.
Стоката как е пристугнала? Във фактурата има ли начислено ддс? Много малко инфо има за смислен отговор.
Последно спряно производство ли има или отказ? При спряно производство се изчаква да завърши някаква проверка или да се получат някакви данни. При отказ се мотивират защо не се отпуска обезщетение.
Трябва да си добавите сертификата в профила.
Ако съм си дала материали, планове, скици, чертежи и каквото още се сетите за това как да изглежда моя кораб за мен би било услуга. Ако съм си поръчала готов кораб по техния каталог би било продукция. И аз не твърдя, че съм права, просто така ми изглежда.
При вестниците конкретно си е чиста услуга. Материалите и странирането се правят в редакцията, хартията също не е тяхна. Те само отпечатват вестника върху хартията.
Търсите числото срещу което пише осигурителен доход (поне във фишовете от моята програма така пише).
Адвокатът каза и печат, тя просто замества решението на Едноличния собственик или Общото събрание.

То и на решението на ЕСК не се слага печат :-).
При плащане чрез виртуален ПОС терминал вече не е нужно да се издава касов бон.
От 17.05.2020 си броите 275 дни до която дата стигнат.
135 дни са болничните за бременност и раждане. Другите преди тях, ако са необходими са за общо заболяване.
За да има право на този отпуск, майката трябва да започне работа най-напред.
Дт 601 с минус
Дт 4531 с минус   Кт 401 с минус

Дт 503                    Кт 401