Здравейте. Ще назначим служител с ТЕЛК на 4 часа. Съгласно чл.319 от КТ служителя има право на минимум 26 р.д. платен отпуск. Предвид, че полагаемият отпуск е пропорционален на отработеното време, за служител с ТЕЛК това важи ли (т.е. за тези минимум 6 дни). Според мен полагаемият отпуск е 13 дни. Правилно ли е? Благодаря предварително!
Благодаря Ви! Това ще направя.
Здравейте. Забравих да подам една декларация 6/13 на СОЛ. Мога ли да я подам сега с ПИК на ФЛ (роднина, аз му подавам и личните декларации). Съвсем съм я забравила 😡. Какви мога да бъдат санкциите и дали ще я приеме системата? Или да не я подавам и да чакам да изтече давностният срок? Могат ли от НАП да засекат, че не съм я подала?Не знам кой е най-добрите вариант. Благодаря предварително!
Здравейте. При командировка в Турция с цел посещение на панаир, какъв размер за дневни мога да ползват служителите. Тръгват от България в 03,00 ч. за да могат в 10.00ч. да са там. от там тръгват около 15.00ч. Имат повече от 4ч. престой.
Чл. 21. На лицата, които в изпълнение на служебни задължения престояват по-малко от едно денонощие на територията на съседна на Република България държава, се полагат дневни пари в размер 35 на сто от дневните пари за съответната държава, ако престоят на лицата е повече от 4 часа.
За Турция дневните за 30 долара. Излиза, че на човек се полагат по 10,5 долара. Може ли да се ползва двукратния размер на дневните без да се облагат? Реално те се прибират в България в 23,00ч. т.е. би трябвало да им се полагат закуска, обяд и вечеря. Пътуват със служебен автомобил. Благодаря предварително.
Здравейте. Казуса ми е следният:
Имам получена фактура за внос на стоки от 02.2019г. Във фактурата е описано - общата стойност (условно да приемем 100 лв.)
ТО - 20лв.
и бонус оборот за 2018г. - 30лв.
Дължа на доставчика - 50лв. и митническата декларация е за същата сума
Как е редно да осчетоводя фактурата? И този бонус оборот, не трябва ли да се осчетоводи в 2018? Стоките ги заприхождавам в склада за 50лв.?
Извинявам се ако казуса ми ви се вижда елементарен, но зациклих.
Здравейте. Търся бланка на Заповед  за отписване на вземания. Благодаря Ви предварително!
Здравейте и аз да се включа с въпрос. Случая е следния ЕООД наема помещение под наем от родителите на собственика на ЕООД които са ФЛ. Дотук има свързани лица и покупка на услуги ... но в Указанието тези свързани лица попадат в т.II определение за свързани лица и по точно в изключенията т.е. - Не се посочва информация за сделки/взаимоотношения със свързани лица по параграф 1 т.3 б а, б и л от ДР на ДОПК. Това са: съпрузи, роднини по права линия ........
Т.е. аз го разбирам, че не трябва да попълвам приложение 4 защото случая попада в изключенията. Моля за коментар. Благодаря предварително.
Благодаря Ви много за отговора. Застрахователите ще задържат това което е останало от автомобила.
Здравейте. Моля за помощ по следния казус. През м.01собственика дал на роднина служебния автомобил за лична работа. Роднината катастрофира и автомобила е тотална щета. Ще трябва да го свалим от отчет в КАТ и в общината. За КАТ мисля че трябва да носи протокол за брак и удостоверение от застрахователите. За общината досега съм отписвала само продадени автомобили и за тях носех копие от ф-ра, договора и се попълваше тяхна бланка. Питането ми е
1.тези ли документи трябва да занеса само в КАТ и в общината или има и други неща.
2.проблем ли е че вината е в трето лице (имам предвид извън фирмата)
3.имам протокол за брак на ДМА които ползвам но не зная дали е същата бланката. Ако може да ме насочите къде да търся конкретна бланка поне да сверя с моята.
Предварително Ви благодаря за отделеното време!!!
Здравейте :) Моля за разяснение по въпроса. Управител пътува за стока от София до Пловдив със служебния бус. Товари стоката и се прибира. Пускала съм пъм пътни листа на буса (съответно доказателство е фактурата) но не и командировъчни, както и не са изплащани пари за командировката (съотвено за половин ден - 1/2 от полагаемите се по наредбата). Та питането ми е достатъчно ли е пътния лист или трябва да и заповед за конадировката да пускам? Благодаря предварително!
Здравейте казуса е следния. През годината напуснах работа и започнах при друг работодател. Към 31.12.2012г. ДОД ми е изравнен от настоящият работодател (въпреки че е 0,00 лв). При това положение длъжна ли съм да подам декларация по чл.50 (независимо че ДОД е изравнен, заради смяна на работодателите). Предварително благодаря!
Благодаря Ви много Алфа!!!
Честита Нова година на всички!!! Да е мирна и ползотворна!
Искам да попитам наясно ли сте как стои въпроса с наема - внасяне на данъка и подаване на декларацията по чл.55. Плащаме наем всеки месец и съответно начислявам данък, пускам и СИС и служебни бележки - общо 12бр на година. Платих данъка и наем да м.12 още през 2012г. Но сега ме интересува как стой въпроса за 2013г. - от това което разбрах декларациите се подавам на тримесечие - т.е.данъка ако го внасям всеки месец как да подам декларацията (и нея ли всеки месец), защото не мога да платя наема без да съм внесла данъка, или ще начислям данъка на триимесечие и тогава ще подавам декларацията но как да плащам наема всеки несец - нещо много се обърках. Благодаря предварително!
Хиляди благодарности Katya!!!!
Дължими за м.12.2012г., да се чете начислени за м.12.2012г.
С отмяната на чл. 94 от ЗКПО надвнесеният корпоративен данък няма да може да се приспада от следващи авансови и годишни вноски. Промяна е свързана с въвеждането на така наречената единна данъчно-осигурителна сметка, по която се превеждат данъчните и осигурителни плащания. С надвнесения корпоративен данък ще се погасяват данъчни или осигурителни задължения, чиито срок изтича най-рано.

Във връзка с това искам да попитам, при надвнесен корпоративен данък и липса на всякакви задължения, значи ли че може да кажем със надвнесената сума да се погасят осигуровки или ДДС дължими за м.12.2012г. и платими през м.01.2013?
Периодът на платежното е месеца на решението за разпределяне на дивидента / примерно 01.05.2012 - 31.05.2012/

Благодаря Алфа това ме интересуваше!!!