Здравейте. Само за справка фирма ЕООД изплаща дивиден на собственика - МФЛ параграфа е 111 511. Ще го изплатим до 2-3 дни какъв период се посочва? Благодаря предварително!
Танче отново хиляди благодарности за помоща  :bow:
Периода от 06.05. до 22.05. трудовото правоотношение е прекратено и съответно на 21.05. е сключен нов ТД. 31.07. ще е последния ден в които лицето ще е на работа. Още веднъж БЛАГОДАРЯ!
Здравейте моля за малко помощ. Трябва да издам УП 3 на служител назначен на 1 час дневно. Дали са ми правилни изчисленията (направих ги с калкуратора от асйта но ми ги дава само в дни без часове)
15.04.2010г. до 08.02.2011г. - 1м. и 5д.
09.02.2011г. до 06.05.2012г. - 1м. и 18д.
22.05.2012г. до 31.07.2012г. - 6 дни
служителя е заемал различни длъжности затова стажа е така разбит. Благодаря предварително за отделеното време.
Безкраини благодарности на всички!!!!
Благодаря премиер. Близките не поискаха аутопсия. Няма как да пусна факс защото нямаме (откакто при ремонт си отрязаха кабелите, вече 2г. нямаме нито телефони нито факс). А това уведомление свободен текст ли е? И може ли да не уведомяваме НОИ (близките няма претенции към нас). Питам защото никога не съм го правила ( и дано повече не ми се налага) но ме е страх да не объркам нещо. Вижда ми се доста сложно.
Много ти благодаря Танче. Надявах се да се включиш. Ами ние започваме работа в 9.00 а те почина някъде към 9.10ч. И затова се чудя за датата. В какъв срок се уведомява НОИ. Мога ли аз като счетоводител да подам декларацията (или уведомление не знам какво е), че е починала на работното място.
Здравейте. Повода по които пиша е тържен (а за мен в емоционално отношение още повече). Сутринта в службата почина моята колежка (от бърза помощ казаха, че е инсулт). Документите които изготвям са:
1. Приключвам ТК и заповедта на основание чл.325 ал.1 - само че от дата 17.05. (реално тя днес почина в 9.00)?
2. УП-2
Обезщетение за неизползван отпуск плаща ли се (на наследниците й) и трябва ли да се декларира като трудова злополука . Дъщерята на колежката също работи при нас (тя ли да се подпише на ведомостта за м.05.)
Има ли нещо което да пропускам. Благодаря предварително!
Отново благодарности Танче :)))
Сега се сетих още нещо да попитам. Ако си човека си извади българска лична карта с ЕНЧ ноже ли да не се вади този ЛНЧ от НАП, а директно по ЕНЧ да се сключи договора и да се превеждат осиуровките?
Хиляди благодарности Танче!
Здравейте. Ще помоля за малко помощ. Ще назначавам чужденец които от години живее в България имал е българска лична карта (която обаче отдавна е изтекла и не е подновявана). В момента е само с гръцката лична карта. Има трудова книжка защото преди години е работил в България. Въпросите ми са:
1. Може ли да сключи договор с данните от гръцката лична карта или трябва да си извади българска?
2. Трябва ли да представи някакви документи за адресна регистрация в България?
3. Неговият ТД по същия начин ли ще се третира както ТД с български гражданин?
4. Някакви документи трябва ли да се подават някъде във връзка с този ТД освен стандартните които се подават (Уведомление и Д1 и Д6)?
5. Има ли някакви специални изисквания които трябва да спазя?
Благодаря предварително за отделеното време!!!!
Отново много благодаря Танче :)))
Здравейте :) Предварително се извинявам за глупавият въпрос, но не знам как да го направя. Как да изчисля МОД при ТД по чл.114 за 1 ден (8 часа) месечно. МОД е 500.00лв. Благодаря предварително!
Мамче точно това търсех. Благодаря :)))
Благодаря Танче :)
Здравейте. За първи път ми се налага да попълвам приложение 15. Служител във 2 фирми - в едната на 8ч. а в другата на 1ч. В болничен от 06.02. до 10.02. - 5дни. На т.4 - таблицата - трябва ли да попълвам работните часове и дневното работно време? и съответно при 8ч. - /за 5 дни/ - 40 часа - а в дневно рабоно време за месеца в часове - 176 часа. При 1 час - 5 часа - 22 часа (за месец). Благодаря Ви предвително.
Premier благодаря много за изчерпателния отговор!
Благодаря за информацията. Знам за забраната (но не можах да се сетя по кои член е затова не я цитирах). Какво значи ако е позиция да се заяжда? Към кого трябда се обърне (аз я посъветвах към ЧР, но не знам какава е процедурата)
Здравейте петъчно:) момичета и момчета :)
Бихте ли ми помогнали със съвет. Сестра ми работи в банка и в момента е бременна в 5-тия месец. Прекият и ръководител които изготвя графика за работа е наясно със състоянието й. Принципно е редовна смяна но при отсъстие на колега влиза и в нощни смени. Сега са й наблъскали доста нощни  :swoon:
Какво може да направи за да не и назначават нощни смени. Благодаря предварително!
Много благодаря Кети  :smile1: