Повдигам темата, благодаря предварително на включилите се!
Здравейте,
Едно такова питане: извършваме услуга, като работата е приета от възложителя с протокол през м.01/2016 и съответно фактура в същия месец. Изпълнението започва през м.12/2015, като до края на годината над 90% от общия обем на поръчката е извършен, а в м.01/2016 остават само някои довършителни детайли. При това положение и във връзка с отчета за 2015 г. как е по-правилно: да признаем изцяло прихода по фактурата от м.01/2016  в 2015 г. или да оставим набраните разходи през м.12 като незавършено производство?
Благодаря много!
Ами подготвила съм едно писмо за ЧСИ, където посочвам нетната и цитирам Тълкувателното решение, но реших преди да го изпратя да се консултирам тук :)
Благодаря за отговорите!
Ако някой има практически опит по въпроса, ще се радвам да сподели. А, че няма да зарадвам ЧСИ то е ясно :)
Не знам....в ал.2 на чл.446 пише, че месечното труд.възнаграждение по ал.1 се определя, след като се приспаднат осигуровки и данък...ал. 1 гласи "Ако изпълнението е насочено върху трудово възнаграждение или .............чиито размер е над минималната работна заплата, може да се удържа само..." т.е. това не значи ли, че съпоставяме нетното с МРЗ в случая?
Здравейте,
Има получено запорно съобщение за работник с брутно възнагр. 452.70 лв. След удръжките за осигуровки и данък се получава чиста сума под МРЗ. При това положение не би трябвало да му се правят удръжки /съгласно Тълкуват.решение от миналата година/ или греша?
  :good: Благодаря отново и успешна работа!
Може и през личната.
Става малко по-сложно, ако му се изплаща възнаграждение през фирмата.
Благодаря! Не получава възнаграждение. Питам, защото прочетох различни мнения по темата, а честно казано не знам дали някъде е регламентирано точно как да става внасянето? Това, че трябва да е по ЕГН и по сметка на ТД на НАП по постоянен адрес на лицето ясно, но за превода... Ако лично си ги внася СОЛ-а няма да има счетоводни записвания в ЕООД? Д1 подава ЕООД с ЕИК, а Д6 отново по ЕГН, нали така?
След бърз прочит по диагонал:
1. Заличаване на д.1 от грешния булстат.
2. Подаване на д.1 през верния булстат (може да има необходимост от предписания).
3. Осигуровките се внасят по ЕГН и би следвало да са си налични.
За да не отварям нова тема - може ли да си ги внася лицето през лична банкова сметка или задължително трябва да се внасят през сметка на ЕООД, а пък лицето да възстановява сумата?
Здравейте,
ДЗЗД без дейност, подало ГДД 1010а и Декларация за неактивност в НСИ трябва ли да публикува "нулев" отчет в интернет или спец.издание?
Благодаря!
Проблем няма. Нали това ДС реално не е влязло в сила.
Пък и смисъл няма. Заплатата се увеличава, когато майката се върне на работа. Преди това можете да си пишете каквито искате заповеди и ДС - полза никаква.
А в трудовата книжка кога се отразява увеличението на основната заплата - от датата на връщането на майката или от датата на актуализация /с ДС или заповед/ съобразно новия по-висок размер на МРЗ /01.01.2015/ ?
Не съм броила месеците с 19 работни дни :-) Отбелязах го като възможност. Факт е, че не всеки отработен месец по ТД на два часа е с осигуровки за безработица и ОЗМ.
Извинявам се, че не е по темата, но осигуровки за безраб. и ОЗМ ще има ако да речем този ТД е втори и има друг, по който часовете за съотв.месец са над 40 нали?
Здравейте,
Имам следния въпрос: подлежи ли на осигуряване и как лице, определено за представляващ ДЗЗД /управител/. ДЗЗД-то е образувано от 2 юридически лица /ООД и ЕООД/, като няма собствен персонал, а работата се извършва от съдружниците с техните собствени ресурси. Лицето, което е определено за представляващ е собственик и управител на съдружника ЕООД, като в ЕООД-то е осигурено по ДУК. За функциите му на представляващ ДЗЗД-то няма определено възнаграждение.
Благодаря предварително на включилите се! :)
 Някой може ли да се включи с мнение по въпроса :give_rose:
Здравейте,
Предстои да назначим служител, който работи при друг работодател на 8-часов работен ден. Уговорката е за 1 час на ден при нас извън работното време по основния договор. От това, което изчетох по темата: като общ брой работни часове за седмицата се вместваме в установения максимум; договорът сключваме по чл. 111 от КТ; няма доп.възнаграждение за ТСПО; осигуряването е за всички осиг.случаи, съгл. чл.4 ал.1 т.6 от КСО, нищо, че часовете са под 40 месечно. Правилно ли се ориентирам, пропускам ли нещо? И още един въпрос - нали може възнаграждението да бъде уговорено като месечно?
Благодаря!
Благодаря за бързия отговор!
Когато брутното възнаграждение е под МОД и съответно осигуровките са изчислени върху МОД, как е правилно да се определи нетното възнаграждение /т.34/ в Д1: осигурителния доход - задължит.осиг.и данък или брутното възнагр. - задължит.осиг.и данък?
Да, ходила съм - разпечатаха ми разни бумаги и казаха - търсете .  :smile1:
Сега и на други фирми ми стоят някои суми - неголеми, но ги има. Не ги и слагам в графата надвнесени, защото не са такива и затова питам.....точно така е, както пишете - ту ги има , ту ги няма........Подала съм с обр.6 за 01.2014 примерно 300 лв. ДОО, обвързано 5 лв. и стоят 295 надвнесени, но нямам и задължения. Интересно като са ми обвързали от тези 300 само 5..........а нямам задължение. На практика наистина го нямам - платила съм до стотинка.
Същата ситуация като при мен. Нямам задължения, каквото начисля подавам съответната декларация и внасям в срок до стотинка, ама излиза, че съм с едни пари напред... :smile1: То като цяло не е лошо, само дето не отговаря на истината.
Благодаря за информацията.  :smile1: Интересно ми е, че излизат надвнесени задължения, които не са реални такива....няма нужда да ги "насочвам" нанякъде, та се замислих какво ще стане .  :smile1:
А в НАП питали ли сте на какво се дължи това? Питам, защото и при мен има малка сума, която стои като остатък от направените плащания, но реално няма надвнесени суми т.е. внасяно е това, което е дължимо. Има някакво необвързване на стари плащания и задължения още преди единната сметка, но след много разговори и ходене до НАП, така и никой не конкретизира нито сумата, нито какво да направя, за да се "обвържат"  :smile1: Та по тази логика и аз се чудех какво ще стане с въпросния остатък. Да не говорим, че през цялата 2013 г. сумата мистериозно се променяше - ту по-малка, ту по-голяма?! Каша!
Да, и на мен ми е странно. Не знам как ще го "водим"... А срокът за обжалване е изтекъл, както казах отказът е от януари.