А кога влезе в сила промяната на прага за задължителна регистрация по чл. 96 ЗДДС - от 50 000 на  100 000?
Максималният осигурителен доход от 01.04.2022 е 3400 лв.
Над 3400 не се правят осигуровки.
Всяко лице /физическо лице или фирма/, извършващо услуги с място на изпълнение на територията на друга държава от ЕС подлежи на регистрация по чл. 97а от ЗДДС. Регистрацията е преди авансовото плащане или данъчно събитие.
Всяко данъчно задължено лице /физическо лице или фирма/, което е установено на територията на страната, с облагаем оборот 100 000 лв. или повече за период не по-дълъг от последните 12 последователни месеца преди текущия месец подлежи на задължителна регистрация по чл. 96 от ЗДДС. Срокът е 7-дневен  от изтичането на данъчния период, през който е достигнало този оборот.
Извън ДДС-то - върху всички облагаеми доходи се дължи 10% данък.
Данъчни облекчения /за деца, за ремонт, за доброволни осигуровки, ТЕЛК и т.н. могат да се ползват по установения ред и до определения размер на база целия годишен облагаем доход /ТД +ГД+каквото още има/. Могат да се ползват чрез работодателя, чрез подаване на годишна данъчна декларация или комбинирано.

Дали ще работите по граждански договор, като фирма или като лице, упражняващо свободна професия зависи най-вече от изискванията на възложителите. Останалото е въпрос на конкретни сметки.
Лично аз не съм привърженик на дейност като ФЛ когато се изисква задължителна регистрация по ДДС
 

А кога влезе в сила промяната на прага за задължителна регистрация по чл. 96 ЗДДС - от 50 000 на  100 000?
Тоест няма нужда да плащам допълнителни осигуровки.  :good: А може ли да ми кажете колко % ще се плаща за ДДС, никак не съм запознат с тези неща? :smile: Иска ми се да си сметна колко % остават за мен след Ддс, данък печалба и счетоводител.
Здравейте! А как се отчита следната сделка? Българска фирма, регистрирана по ЗДДС на общо основание започва продажби през e-bay. Продава стока на физическо лице от САЩ, за което получава превод чрез e-bay. Купува тази стока от Китай, за което ще получи фактура от Китай. Стоката тръгва от Китай директно до САЩ. Това как касае дневниците по ЗДДС?
1. За услугата от e-bay ще получим фактура. Би трябвало да е без ДДС и да изготвя протокол по чл. 117.  - съответно в "покупки" и "продажби"!?!
2. За продадената стока на ф.л. в трета страна!?!?- това износ ли е, при положение че стоката не минава граници на Е.С.? Предполагам че трябва да направя отчет за продажбите, обаче как той касае дневниците по ЗДДС.??? и влиза ли изобщо там?
3. За покупката на стоката от Китай, предполагам, че ми служи само за счетоводни цели и не касае ДДС?
Моля за мнение!!! От НАП не ми отговарят, а въпросът е все по-текущ!!!
 :blush: :blush: :blush:
Здравейте!
Някой може ли да ми изпрати длъжностна характеристика за НКПД 3512 3002 - Техник, подръжка на компютри. Моля!  :blush:
Здравейте!
Как се процедира след покана по чл. 103 за корекция на декларации по чл.50 ЗДДФЛ
1. Коригиращата декларация, предполагам се попълва така както би трябвало да изглежа вярната декларация?
2. За минали години коя декларация (бланка) се попълва - тази за съответната година ли?
3. Чеква ли се "корекция" на първа страница? - или това е само при коригиране по чл. 53?
4. Таблиците за осигуровките също имат място за чекване "корекция" ?- там всички верни суми ли се попълват или само се допълват до верните?
5. Преполагам трябва да се подава и Д6, където в случай че се доначиляват осигуровки се подава като редовна със сумите за доначисляване?
Здравейте!
Аз също се интересувам от промените. Доколкото схващам, четейки ЗДДС и обясненията в страницата на НАП стигам до следните изводи:
1. Българската фирма, регистрирана по общия ред по ЗДДС, която продава, чрез ebay, май трябва да се регистрира в НАП по режим "в съюза". Да получи ДДС номер "по идентификация" и да го предостави на маркетплейса (ebay)?
2. Маркетплейса се счита за доставчик, като има две доставки. Едната е от продавача (нап. Китай) до маркетплайса, другата е от маркетплейса до клиента ни в ЕС (данъчно незадължен, за доставки с цена на пратката до 150евро). Това важи ако сме му предоставили наш ДДС номер по идентификация. дето сме го получили при регистрацията по режим"в съюза).
3, Задължението за начисляване и внасяне на ДДС остава при маркетплейса.
4. За доставките B2B, както и B2C (за стоки и услуги над 150 евро), всичко остава по стария ред.
5. БГ фирмата, щом има втори номер по ДДС ще трябва да подава 2 СД по ЗДДС, с различни срокове?
Всичко написано е само разсъждения!!!!
Моля някой по-задълбочил се в материята да напише коментар!
Здравейте!
Трябва да издам ф-ра за предоставяне на услуга по чл.21 ал.4 т.1 ЗДДС на данъчно задулжено лице в ЕС, като обекта за който се извъшват услугите се намира в държатата, където е регистриран получателя.
Преполагам, че не слдва да начислявам ДДС във фактурата на осование чл. 86, ал.3 във вр. с чл.21 ал.4 т.1 от ЗДДС?
Следва ли да подавам ВИЕС декларация за тази ВОД?
Здравейте!
Чета чл.180а от ЗДДС и се чудя кое е по-малкото зло?
 - Да изготвя протокол по чл. 117 ал.1т.1 в срока за издаването му - 24.10.2020 и да го включа в дневниците сега - с дневниците за м.04.2021 г. Така нарушението ще е за невключването в дневник продажби в законния срок , или
 - Да изготвя протокола с дата 01.04.2021 и нарушението да е неиздаването му в срок.

Не мога да се ориентирам в санкциите!!!
Моля за мнение!
Аз подавах като вид документ - документи в изпълнение на указанията:
 Декларацията, която искат с дата на предишната и с данни преди промените (при положение че промените не са вписани все още са актуални старите адрес и седалище + декларация за истинността ... - Така ми бяха обяснили по телефона.
Обадете се на телефона на ТР и питайте. Обясняват добре.
Ами ако имаше запроходени стоки, нямаше да открия че липсва фактура за покупката им :blink: напрактика има продажба без отчетна стойност на продаденото :blush:
Не! Няма! Възможно е тази фактура изобщо да не е стигнала до счетоводител. Аз търсих откъде са стоките, който сме продали - във връзка с годишното прикл. и ето че се появи фъпросната фактура.
Здравейте! Какво да направя като скоро ми беше представена фактура за ВОП от 2020г. Фактурата е за стока, която фирмата вече е продала. Работел е друг счетоводител и не виждам такъв  документ в дневниците - ни в покупки ни в продажби. Не е подадена годишна декларация!
Бихте ли ме ориентирали как да постъпя и какви са санкциите.
Предварително балгодаря!
Здравейте!
Самоосигуряващ се пенсионер + ТЕЛК 70% - получава възнграждение за личен труд. Кога може да ползва данъчното облекчение за инвалид - с ГДД или при изплащане на личния труд всеки месец, до достигане на 7920 лв?
Благодаря!
Това означава,че платеца издава СИС и удържа данък.
Задължението за декл. по чл. 55 е на платеца?

Здравейте!
Самоосигуряващо се лице - съдружник в ООД, отдава под наем помещение  за офис на юридическо лице?
На кого е задължението да подаде декл. по чл.55 за тримесечие? Платеца (юридическо лице) ли удържа данъка, след НПР 10%, за което издава СИС, или получателя на наема си изчислява авансовия данък и си пуска декл. по чл.55?
Притеснява ме че във формуляра СИС изрично пише, че не се издава когато получателя на дохода е декларирал че е самоосигурявщо се лице!!!
Чл.38, ал.9 т.2 от Закон за счетоводство