покупка на автомобил  не отговаря на определението" лек" съгласно ЗДДС, тъй като се води товарен автомобил категория N1. Дали обаче факта, че автомобилът не отговаря на определението за "лек", автоматично означава , че имате право на ДК ?
Автомобилът е закупен от дилър в България, данъчно задължено лице прилагащо специален режим на чл. 143 ЗДДС, като в издадената фактура от него фактура няма начислен ДДС!
Имам ли право на данъчен кредит при покупка на стоки и услуги предназначени за поддръжката, ремонта, подобрението и експлоатацията на товарен автомобил N1 (места 1+1, използван за основната дейност) включително за резервни части, комплектовка, горивни и смазочни материали?
В ГДД определяте дължимия данък след преобразуване
Здравейте,
има ли вече разработен Данъчно-осигурителен календар за 2014 г.?
ал. 2 не уточнява ли само времето при определяне на продължителността на осигурителния стаж? А правото за обезцетение да се определя от чл.54, ал.1 КСО?

Чл. 54а. ал.1 Право на парично обезщетение за безработица имат лицата, за които са внесени или дължими осигурителни вноски във фонд "Безработица" най-малко 9 месеца през последните 15 месеца преди прекратяване на осигуряването...
Лицето няма внесени осигуровки за фонд Безработица.
Има ли право на обезщетение за безработица лице (ако приеме, че отговаря на всички останали условия ), което през последните 15 месеца ползва 9 месеца отпуск за отглеждане на дете до навършване на 2-годишната му възраст и след това ползва 6 месеца неплатен отпуск за отгл. на дете до 8 години, но няма внесени осигурителни вноски във фонд „Безработица”?
И аз така го разбирам, а всъщност си е написано в прав текст :smile1:
т.е. ще избирам по коя процедура да възстановявам? А как ще се декларира сумата за възстановяване на ДДС на ЗП, в случай, че е започнала процедура по възстановяване в октомври?
Задължително ли ЗП рег. по ЗДДС ще възстановява ДДС по чл. 92, ал.3 т. 2 , като приемем, че отговаря на посочените условия в закона или може да избира да прилага и тримесечната процедура по чл. 92, ал.1? Питам се защото в чл. 70, ал.1 от ППЗДДС е казано: Когато регистрирано лице декларира в подадена от него справка-декларация за определен данъчен период данък за възстановяване и за същото лице са налице обстоятелствата по чл. 92, ал. 3 и 4 от закона и то желае да прилага тази разпоредба...

Аз го тълкувам като право на избор да прилага съкратена или тримесечна процедура по възстановяване!
декларацията важи 5 год!
Задължително ли ЗП рег. по ЗДДС ще възстановява ДДС по чл. 92, ал.3 т. 2 т.е. по съкратената процедура, като приемем, че отговаря на посочените условия в закона или може да избира да прилага и тримесечната процедура по чл. 92, ал.1?
Ще трябва да приложите чл. 126 ал.3, т.2 лицето писмено уведоми компетентния орган по приходите, който предприема действия за промяна на задължението на лицето за съответния данъчен период - при неправилно отразени в отчетните регистри документи.
Всеки да преценява! Преди да се упражни правото на избор тр да се направи анализ на бъдещите разходи, както и прогноза за очакваните приходи през годината!
всъщност ал. 3 и ал. 4 от чл. 92 са независими една от друга! :blush:
(4) Независимо от ал. 1 данъкът за възстановяване по чл. 88, ал. 3 се възстановява в 30-дневен срок от подаването на справка-декларацията, когато лицето е получило разрешение по чл. 166.
Чл. 166. (1) Разрешение да прилага специалния ред за начисляване на данъка при внос или за възстановяване на данъка в 30-дневен срок се издава на лице, което отговаря едновременно на следните условия:
1. реализира инвестиционен проект, одобрен от министъра на финансите;
2. регистрирано е по този закон;
3. няма изискуеми и неизплатени данъчни задължения и задължения за осигурителни вноски, събирани от Националната агенция за приходите;
4. (изм. - ДВ, бр. 86 от 2006 г., изм. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) налице са условията за предоставяне на минимална помощ съгласно Регламент (ЕО) № 1998/2006 на Комисията за прилагане на членове 87 и 88 от Договора към минималната помощ.

Стигам до извода, че ако ЗП не отговаря на т.1 и т.4 от чл. 166, не може да се възползва от възстановява в 30-дневен срок от подаването на справка-декларацията! Моля за коментар! :hmmm:
вмъквам една актуализация: 2. (в сила до 31.12.2015 г. – ДВ, бр. 98 от 2013 г., в сила от 01.12.2013 г., изм. относно влизането в сила - ДВ, бр. 109 от 2013 г., в сила от 01.01.2014 г.) лицето - земеделски производител, е извършило за последните 12 месеца преди текущия месец облагаеми доставки със ставка 20 на сто на произведените от него стоки по приложение № 2, част втора, на обща стойност повече от 50 на сто от общата стойност на всички извършени от него облагаеми доставки.
Ако ЗП не подаде декларация по чл. 29а, ал. 4 от ЗДДФЛ до 31.01.2014 г. ще определя облагаемия си доход по чл. 29 ЗДДФЛ. Всъщност промените в закона от 2014 г. дават право на избор на физическите лица по чл. 29а да се облагат като ЕТ или по чл. 29 от закона. От 2011 до 2013 г. ФЛ ЗП рег. по ЗДДС нямаха право на този избор и задължително се облагаха като ЕТ!