През 2012 направих официално запитване до Европейската комисия по казуса с преотстъпването на данъка. Комисията постанови, че лицата по чл. 29а ЗДДФЛ нямат право да преотстъпват данъка!
С направените промени в ЗДДФЛ (чл. 48 ал. 7) от 01.01.2014 г. вече изрично е опоменато, че преотстъпването на данък представляващо държавна помощ за земеделски производители, не може да се ползва от лице, което е предприятие в затруднение, както и от физическо лице, извършващо стопанска дейност по чл. 29а.
ФЛ регистрирани като ЗП и регистрирани по ЗДДС от 2014 г. имат право на избор за реда за облагането на доходите от дейността им. Доходите им ще се облагат с данък върху годишната данъчна основа от стопанска дейност като едноличен търговец, само ако земеделският производител избере този ред на облагане. Изборът ще става с декларация, която за 2014 г. ще се подава в срок до края на януари 2014 г. В случай, че земеделците не подадат такава декларация за доходи придобити след 01. 01. 2014 г., те ще се облагат с данък върху общата годишна данъчна основа, като при формирането на облагаемия доход ще могат да приспадат само нормативно-определените разходи (60 или 40 на сто в зависимост от вида на произвежданата продукция).

Образец на декларацията по чл. 29а, ал. 4 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица е приложена в прикачения файл!

Декларацията се подава лично от земеделския производител или негов упълномощен представител в териториалната дирекция на НАП по постоянен адрес на физическото лице. Декларацията може да се подаде и по пощата, с обратна разписка.

Източник: http://nap.bg/news?id=1772
Подаване на ДДС за месец декември на 2013 ще бъде по "стария" начин, след 01.02.2014 г. след актуализация на счет. софтуер ще може да се подава ДДС по "новия" начин.
Колегите от kik-info вече са предоставили следната информация: В ДВ брой 110 от 21.12.2014 е обнародван Правилник за изменение и допълнение на Правилника за прилагане на Закона за данък върху добавената стойност: http://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp?idMat=81407
здравейте,
кой е официалният източник на тези документи?
 :thumbup: Добра разработка! Тя ще бъде изключително полезна в случая, че бъде приет на 100% сегашния проект на ППЗДДС!
има ли вече образец на декларацията  по чл. 29а, ал. 4 за 2014 г. (§ 11 от ПЗР на ЗИД ЗДДДФЛ)?
ЗДДФЛ не дава определение на понятието „предприятие в затруднение „ Такова определение се дава от ЗКПО! Означава ли това че тази държавна помощ е предназначена само за лица търговци по смисъла на ТЗ с облагаеми доходи и печалба по реда на ЗКПО?


Притеснява ме чл. 47а, ал. 1, т. 2 и 4 от Закон за подпомагане на земеделските производители!

Чл. 47а. (Нов - ДВ, бр. 101 от 2013 г. (*)) (1) Право на ваучери за гориво имат земеделските производители, регистрирани по чл. 7, които:
1. нямат изискуеми публични задължения;
2. не са в открито производство за обявяване в несъстоятелност или не са обявени в несъстоятелност;
3. не са в производство по ликвидация;
4.не са предприятия в затруднение.

Физическите лица, които не са търговци, но същевременно са земеделски производители или тютюнопроизводители не съществува процедура, по която да бъдат обявени в несъстоятелност по ТЗ. По тази причина физическите лице не покриват един от критериите за „предприятие в затруднение”, уредени в §1, т.30 от ДР на ЗКПО. Другите два критерия  за „Предприятие в затруднение” също не могат да се приложат, тъй като за тях се изисква лицата първо да са търговци и второ да са капиталово организирани, т.е. да съществуват под формата на юридическо лице, което формира капитал.

Това бе причината лицата по чл. 29а ЗДДФЛ да не преотстъпят корпоративен данък (чл.48, ал.6 от ЗДДФЛ и чл.189б от ЗКПО)!

Дали по същите правни причини тези лица няма да могат да се възползват и от тази държавна помощ?
Регистрираните земеделски производители ФЛ облагани по чл. 29 и чл. 29а ЗДДФЛ имат ли право на ваучери за гориво за 2014 г.? Тези лица не са търговци според ТЗ, но са регистрирани ЗП и произвеждат непреработени продукти от селско стопанство и се предполага, че нямат публични задължение.
Регистрирано лице, което извършва доставки описани в приложение № 2 част II от ЗДДС посочва в издадената фактура и известията към нея като основание за неначисляване на данъка обратно начисляване чл.163а, ал. 2 от ЗДДС
Регистрираното лице, което е получател по доставките в приложение № 2 част II от ЗДДС, ще издава протоколи по чл. 117 или чл. 163б, ал. 1, т. 2 от ЗДДС

приложение № 2 част II от ЗДДС

1206 00 Семена от слънчоглед, дори натрошени:
1206 00 10 - За посев
              - Други:
1206 00 91    -- Обелен; необелен шарен слънчоглед
1206 00 99    -- Други
Данъкът за доставките на слънчоглед е изискуем от вас като получател на доставката и сте регистрирано по този закон лице, независимо дали доставчикът е данъчно задължено или данъчно незадължено лице.
няма задължителна регистрация на ЗП, но се предполага че облагаемия им оборот превишава 50 000 лв. С промените в ЗДДФЛ от 01.01.2014 г. физическите лица, регистрирани като земеделски производители, могат да изберат доходът от стопанската им дейност да се облага с данък върху годишната данъчна основа по чл. 28 ЗДДФЛ
Да се надяваме че имат, защото на  правно основание "не са предприятия в затруднение" ФЛ  по чл. 29а ЗДДФЛ не могат да преотстъпват корпоративен данък, т.е. не са предприятия!
 Ако сте регистрирана по ЗДДС и извършвате доставка на пшеница(част II от приложение 2 ЗДДС) на нерегистрирано лице издавате фактура и начислявате ДДС. В случай че издавате фактура на регистриран не начислявате ДДС, с основание на ф-рата доставка по чл. 163а от ЗДДС!
Лицата по чл. 29а ЗДДФЛ ще имат ли право на ваучери за гориво?
Здравейте, има ли вече някаква яснота кога ще излезе ППЗДДС 2014 г.?  Има ли вероятност да се наложи актуализация на счетоводния продукт във връзка с новия режим за касова отчетност на ДДС?
Собственик на търговско дружество се осигурява като СОЛ в своето ЕООД. Няма ДУК и полага личен труд без възнаграждение. Същото лице регистрира ново ЕООД, в което отново ще полага личен труд без възнаграждение. Как би следвало да се осигурява във второто ЕООД?