работят и събота, на сумирано изчисляване са
заявлението на работника е от 30.11, работодателя още на същия ден е написал ДА на заявлението на работника и се е подписал. Издадена е заповед за прекратяване на ТД с дата 01.12 като в нея се посочва че ТД се прекратява от 02.12. Въпросът е дали може да се подаде уведомлението в НАП преди още работника да се е подписал на заповедтта?
Работник подава заявление на напускане на 30.11. Работодателят се съгласява и трудовият договор ще се прекрати без която и да е от страните да дължи предизвестие  - по взаимно съгласие изразено писмено. Работодателят издава  заповед за прекратяване на ТД въз основа на чл. 325 ал. 1 т. 1 КТ  считано 01.12. Въпросът е може ли работодателя да впише заповедта в НАП преди да има подпис върху нея от страна на работника?
В заповедта за освобождаване трябва ли да е записано, че освобождаването е по инициатива на работодателя?
Работник на трудов договор за неопределено време със срок на изпитване 6 месеца в полза на работодателя (чл. 67, ал. 1 т.1 КТ във връзка с чл. 70, ал. 1 КТ) ще бъде освободен на 2-рия месец по инициатива на работодателя в рамките на изпитателния срок (чл. 71, ал. 1 КТ).
Работникът има 16 години трудов и осигурителен стаж и е внасял дължими осигурителни вноски във фонд "Безработица" през последните 15 месеца. През последните 3 години работника не се е възползвал от правото на обезщетение за безработица.
Въпрос:
Какъв е максималният период за изплащане на обезщетение за безработица на работника след неговото освобождаване?
Благодаря за отговорите предварително!
Ако при продажба на стоки чрез поръчка по пощата или по електронен път данъчното събитие възниква на датата, на която доставчикът получи плащането. (чл. 25, ал. 1 т.4 ЗДДС) Приемаме, че плащането е получено от доставчика на 07.08, фактурата е издадена на 10.08. Следва ли, че данъкът е изискуем на датата на издаване на фактурата?
Здравейте, извършен ВОП с:
дата на данъчното събитие - 13.08.2013
дата на фактурата - 13.08.2013
Плащането на фактурата е на 07.08.2013 т.е. преди датата на възникване на данъчното събитие.
1. на коя дата става изискуем данъка?
2. с каква дата да съставя протокола по чл. 117?
Здравейте,

търговия на едро ще назначи работник за разнос  на хранителни стоки с МПС. Бихте ли ми казали кой код по НКПД отговаря точно на описаната длъжност. Колебая се между 52430001 Пласьор, стоки и 52430002 Продавач, разносна търговия.
Здравейте,
при сумирано изчисляване на раб. време за един месец (август 2013), работник полза 20 дни ПГО, а за останалите дни в месеца отработва 24 часа. Няма нощен труд. В края на месеца излиза, че работника има 3 часа извънреден труд. Възможно ли е при ползван ПГО в август да се начисли и извънреден труд на работника?

м. август 22 раб дни х 8 часа = 176 часа

ПГО 20 дни х 8 часа = 160 часа
за останалите дни от месеца отработва:
2 смени х 7 часа      =   14 часа
1 смяна х 5 часа      =     5 часа
общо                      =  179 часа
Не съм написал правилно въпроса, за което се извинявам! Всъщност ще извършва трудова дейност като подписва договори и отчети в ООД, без да получава за това възнаграждение. Притежава 50% от ООД.

В Наредба за обществено осигуряване на самоосигуряващите се лица, българските граждани на работа в чужбина и морските лица
в чл. 2, ал.3
Самоосигуряващите се лица, които извършват дейности на различни основания, внасят авансовите си вноски за едно от основанията по избор на лицето. Лицата, регистрирани като земеделски производители или тютюнопроизводители, когато едновременно с тази дейност упражняват и дейности по чл. 4, ал. 3, т. 1 и 2 от Кодекса за социално осигуряване, се осигуряват върху минималния осигурителен доход, определен за лицата по чл. 4, ал. 3, т. 1 и 2 от Кодекса за социално осигуряване.

Означава ли това, че е задължен да се се самоосигурява в ООД, в случая на 420 лв.?
Здравейте,

регистриран СОЛ за упражняване на дейност като ЗП по чл. 29а ЗДДФЛ става съдружник в ООД без да извършва личен труд или ДУК в ООД-то. Може ли да избере къде да се самоосигурява?
СОЛ управител и съдружник в ООД, няма ДУК и не извършва личен труд в същото ООД, но работи по трудови правоотношения в друга фирма. Следва ли да подаде ГДД чл. 50 ЗДДФЛ?
Доставчик регистриран по ЗДДС извършва продажба на земеделска земя (не е УПИ). Доставчикът избира тя да бъде облагаема. Купувачът е земеделски производител ФЛ по чл. 29а ЗДДФЛ регистриран по ЗДДС. В случая купувачът ползва ли данъчен кредит по общия ред?
ГДД е подадена е по електронен път. С платежното нареждане е платено това, което е декларирано по ГДД т.е. размера на дължимия данък минус отстъпката - деклариран и платен до 10.02.2013 т. От НАП бяха казали, че понеже не е внасян авансов данък през 2012 г. и затова вероятно не е призната отстъпката. Но за 2012 г. данъчно задълженото лице не е задължено да внася авансов данък, което може да се докаже! Вероятно трябва да се отиде на място.
Регистриран земеделски производител – физическо лице, данъчно задължено лице по чл. 29а ЗДДФЛ декларира в декл. чл. 50 ЗДДФЛ приложение 2, размер на данъка - 1000 лв и дължим данък за довнасяне, намален с отстъпката 5%  - 950 лв. Лицето не е задължено да внася авансов данък! В справката за задължения на НАП дължимият данък беше отразен без отстъпката т.е. 1000 лв. Платежното нареждане за дължимия данък беше платено в срок до 10.02. със сумата от 950 лв. След 30.04.2013 г. е извършено "обвързване" на сумите по платежното и задължението за годишния данък. Резултатът е задължение за годишен данък по чл. 50 ЗДДФЛ за 50 лв. на което се начисляват лихви. Тези 50 лв. представляват неотразената от тях отстъпка от годишния данък. Има ли някакво логично обяснение да не ми отразят отстъпката?
проследил съм ги и смятам, че тр да ги декларирам, но искам и друго мнение