аз първо подадох 1 и 6 за 12.2012 г. и веднага ми светнаха като задължения в НАП. Срокът за плащане на осигуровките е 25.01., а ДДФЛ 25.02
Как да коригирам Д1 в посока увеличение (осигуровки и ДДФЛ) за 12.2012 след открита грешка ? Сумите за осигуровките и ДДФЛ все още не са внесени.
Граждански договори

Осигурителните вноски за лицата, които работят без трудово правоотношение, се внасят до 25-то число на месеца, следващ месеца на изплащане на възнаграждението. (чл. 7, ал. 6 КСО)

ДДФЛ се внася се внася авансово от възложителя тримесечно в срок до края на месеца, следващ тримесечието на придобиване на дохода, като за доходи, придобити през четвъртото тримесечие на данъчната година, не се удържа и внася авансов данък. (чл. 65, ал.12 ЗДДФЛ)

Декларация по чл. 55, ал. 1 ЗДДФЛ се подава до края на месеца, следващ тримесечието на придобиване на дохода, като за четвърто тримесечие не се подава. (чл.56 ЗДДФЛ)

Д1 се подава до 25-то число на месеца, следващ месеца на изплащане на възнаграждението (чл. 3, ал.1, т. 3 НАРЕДБА № Н-8)

Д6 се подава до 25-то число на месеца, следващ месеца на изплащане на възнаграждението (чл. 3, ал.3, т. 1 НАРЕДБА № Н-8)
Становище относно изменения и допълнения в Наредба № Н-8 от 2005 г.
още не съм ги попълвал, а видях, че в сайта на НАП има актуализация... :hmmm:
новите версии на Д1 и Д6 ли да използвам за деклариране на осигуровките за 12.2012 ?
декларирал съм повече от колкото съм внесъл. Грешно съм декларирал по-голяма сума в годишната Д6. Сега тази разлика между реално внесените и декларираните ми седи в справка за задълженията на НАП като задължение. Идва плащане на осигуровки...а те май ще отидат за покриване на това старо задължение.
Днес ходих в НАП и пуснах молба за извършване на корекция в посока намаление на год. Д6 за 2011. За сега май ще чакам...а текущите ми плащания ще покриват това старо задължение...
Мога ли да коригирам годишна Д6 за 2011 г. в посока намаление след като срока за корекция е изтекъл?
но, срокът за корекция на Д6 е изтекъл...става въпрос осигуровки за периода  01.01.2011 - 31.12.2011 г. за СО
да се надяваме, че не...справката на НАП показва и задължения подлежащи на разпределение на публичен изпълнител (фишове за 60 лв). С плащането на текущите задължения трябва ли да преведа и тези 60 лв.?
По т.2 - Вчера бях в НАП и ми казаха да подам молба в свободен текст с обяснение по случая. Те щели да направят ревизия и да установят дали парите са дължими. Предстои ми плащане на осигуровки, дали сумите за тях ще бъдат обвързани със сумите по оспоримите задължения?
1. Справката на НАП показва, че имам задължения за невнесен ДДС, както и лихви. Имам доказателство - платежно и банково извлечение, че е платена цялата сума за ДДС в срок. Мога ли и как да оспоря задължението?
2. Справката на НАП показва, че имам задължения за ДОО, ДЗПО и ЗО. Установих, че грешно съм декларирал по-голяма сума  в Д6 отколкото реално съм платил с платежно. Доказателството са платежните и банковите извлечения за годината. Мога ли и как да оспоря задължението? Трябва ли да подам коригираща Д13?
3. Справката на НАП показва, че имам задължения, които са неоспорими. В справката пише, че задълженията подлежат на погасяване по реда на тяхното възникване - чл.169, ал.4 ДОПК. За тези задължения трябва да подам заявление по чл.169, ал.4 ДОПК? Задължението е възникнало след 01.01.2008 г.
Актуализирах програмният продукт на НАП с новата версия 2.01 - никаква разлика в структурата на справка-декларацията ЗДДС! Явно чистят бъгове от програмката си!
В сайта на НАП пише: Програмният продукт е актуализиран съгласно промените в Правилника за прилагане на ЗДДС - http://www.nap.bg/page?id=148. И аз не виждам да има някакви промени в правилника...
но последната промяна в ППЗДДС е от 24 февруари 2012 г. Или малко са позакъсняли с актуализацията, или актуализацията отразява все още неприети промени в ППЗДДС.
От друг форум ми казаха, че няма никаква промяна в структурата на файловете. За да има някаква промяна (за което аз не виждам причина) трябва да се промени правилника за прилагане на ЗДДС, а той не е променян. Предполагам, че в новата версия на НАП просто са изчистени някои бъгове.

Ако някой е видял промени в правилника да пише!
и аз ги подадох и нямаше проблем. щом е в счетоводния продукт, НАП не са уточнили от кой месец влиза в сила... :hmmm:
Видях в НАП обновяване на програмен продукт за генериране на отчетни регистри по ДДС, справка–декларация по ЗДДС и VIES декларация.
Това обновяване само за модулът на НАП ли се отнася? т.е. обновяваме модул 1.02 с 2.02, където проверяваме за фатални грешки?
или трябва да се обнови самият счетоводен продукт, където създаваме месечна справка-декларация по ЗДДС
Видях в НАП обновяване на програмен продукт за генериране на отчетни регистри по ДДС, справка–декларация по ЗДДС и VIES декларация.
Това обновяване само за модулът на НАП ли се отнася? т.е. обновяваме модул 1.02 с 2.02, където проверяваме за фатални грешки?
или трябва да се обнови самият счетоводен продукт, където създаваме месечна справка-декларация по ЗДДС?