Благодаря!

А, как стои въпросът с управителите на ТД според промените в КСО? Има ли яснота?
Задължително ли е съдружниците (2-ма) на ООД, които са избрали да се самоосигуряват да имат сключен ДУК?
Ако имат сключен ДУК, но не се изплаща възнаграждение, могат ли да продължат да се самоосигуряват и през 2013?

"Четейки новите промени правя следните изводи:
По чл.4,ал.1,т.7 от КСО текста от 2012 "Изпълнители по договор за управление и контрол на търг. дружества", вече от 01.01.2013г. е заменен с "Управители, прокуристи и контрольори на търг.дружества". Това звучи като- Ако си собственик и управител на фирма си длъжен да се осигуряваш на МОД-а за управител, а не като СОЛ.
Но, четейки чл.6, ал.3, които не е променян от 2011г "Осигурителните вноски за работниците и служителите и за лицата по чл. 4, ал. 1, т. 7 и 8 се дължат върху получените, включително начислените и неизплатените, брутни месечни възнаграждения или неначислените месечни възнаграждения", излиза , че трябва да Получават възнаграждение"
да речем, че избера да се осигурявам в ООД-то. Къде ще декларирам това? В справката за осигурителния доход в ГДД по чл. 50, която попълвам за ЗП ще напиша 12 месеца по 420 лв. Необходими ли са други документи, които да удостоверяват, това че съм решил да се осигурявам на едно от местата?
Самоосигурявам се като ЗП. В същото време съм съдружник в ООД и се самоосигурявам. Мога ли да се осигурявам само на едното място и при какви условия?
Допълнителното споразумение на увеличаване на работната заплата регистрираше ли се или само при промяна в длъжността?
Как се осчетоводява получена през януари 2012 земеделска субсидия от ДФЗ?
В януари получих парите по банка и съм осчетоводил 503/гр.75 -
финансирането използвам за покриване на разходи за аренда. когато изплатя рентата, тогава ли признавам за тек. приход?
обезщетението по чл. 222, ал. 1 за роден преди 60г. за фонд пенсии работодател - 9.9%, лични - 7,9%, Трудова злополука и професионална болест - според КИД-2008, ДЗПО - няма, ЗО - няма и накрая 10% ДОД. Правилни ли са процентите?
Здравейте,
прекратявам трудов договор по чл. 328, ал.1 т.3 –(Работодателят може да прекрати трудовия договор, като отправи писмено предизвестие до работника или служител при намаляване на обема на работата)
Предизвестието е 30 дни и е отправено на 01.09.2012. и изтича на 30.09.2012. Освободен е на 01.10.2012 На 01.11.2012 работника декларира, че през изминалия месец не е намерил работа, което значи че дължа обезщетение по чл. Чл. 222. (1) КТ.
Трябва да му изплатя брутното възнаграждение за 1 месец? От това възнаграждение приспадам ли някакви осигуровки и в какъв размер? Възнаграждението се изплаща, а осигуровките се внасят за месеца в който работника не е намерил работа, в случая октомври?
благодаря за адекватния и изчерпателен отговор!   :thumbup:
издавам фактура за продажба на ФЛ земеделски производител нерегистриран по ЗДДС, но след като ми прати данните забелязах различни идентиф № и ДДС №. Идентиф. № е ЕГН-то на лицето, което е нормално, но ДДС № е различен. След проверка в търговския регистър забелязах, че това е ДДС № на ЕТ на същото физ. лице регистрирано по ДДС. Той ме увери, че данните са вярни, но аз мисля, че ф-рата трябва да се анулира и да се издаде нова. Прав ли съм в случая?
т.е. 8% на 210 лв. - чл. 40 ЗЗО - б) (изм. - ДВ, бр. 49 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г., доп. - ДВ, бр. 101 от 2009 г., в сила от 02.01.2010 г.) за лицата в неплатен отпуск, които не подлежат на осигуряване на друго основание, вноската се определя върху половината от минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване; вноската е изцяло за сметка на осигуреното лице - когато неплатеният отпуск е по негово желание, и за сметка на работодателя - когато неплатеният отпуск е за отглеждане на дете по реда на чл. 165, ал. 1 и чл. 167а от Кодекса на труда или поради производствена необходимост и престой; вноската се внася чрез съответното предприятие или организация до края на месеца, следващ този, за който се отнася;
При неплатен отпуск на работник само здравните вноски се изчисляват върху цялото възнаграждение за месеца, а не само за частта на отработената заплата? Прав ли съм? Само от работника ли са дължими или пропорционално 4.8 и 3.2%?
Какъв е процентът на здравните осигуровки , които заплаща работодателя при майчинство по чл. 164 ал.1 и 3? Лицето, което е поело отглеждането на детето е негова баба, работеща на трудов договор. Какъв е осигурителният доход върху който се начисляват осигуровките?
ЕТ чиито ГФО зо 2011 не подлежи на независим финансов одит публикува ли отчета в търговския регистър?
Как се осчетоводяват прихванати лихви за СО от сума за възстановяване на ДДС по АПВ?
имам 100 лв. за възстановяване и 5 лв лихви за СО - как да ги осчетоводя?
правилно ли е осчетоводяването на отстъпката
За 2011 г. си начислявам целия данък.
През 2012 г. с размера на отстъпката осчетоводявам:
Дт. 452 / Кт. 122 ?