какви документи са необходими при ВОП със собствен транспорт? Необходим ли е ЧМР? разходите за гориво, пътни такси, пътен лист и командировъчно достатъчни ли са за доказване на ВОП?
само осигуровките..
не трябва ли първо да начисля 754/705 в месеца, в който съм начислил 605 и след като платят в следващия месец  503/754 за да има съпоставимост между приходи и разходи?
12.2011
605/461 -100
461/503 - 100
754/709 - 100
01.2012
503/754
тъй като разхода за осигуровки е за 2011, начислявам и прихода за финансирания, а при връщане на сумата, закривам 754

ок ли сте?
имам назначен служител по програма чл. 51 на ЗНЗ и агенция по заетостта (бюро по труда) ми изплаща внесените осигуровки за сметка на работодателя. Осчетоводявам осигуровките и съответно ги плащам по банка. Когато ми пристигнат върнатите пари от бюрото по труда как да ги осчетоводя? Директно на приход ли да ги дам?
Трябва ли да уведомя НАП при сключване допълнително споразумение към вече регистриран трудов договор? Споразумението е вързано с увеличаване на основната работна заплата породено от промяна в минималния осигурителен доход по икономически дейности за 2012.
Все още не! но очаквам да ми кажат, че нямам право! изнамерих закона за развитие на ЕС и регламента за прилагане и се оказва, че така както са написани промените касаещи ФЛ в ЗКПО и ЗДДФЛ не отговарят на евро директивите! Поне такова е моето тълкование. Колкото до тел. ми разговори с НАП всеки тълкува по различен начин.
мерси, така и предполагах! чудех се дали ЗП определят годишен осигурителен доход, но се оказа че не!
Започнах дейност през 2011 и се самоосигурявах на минимума -  240 лв.
Как се определя месечния осигурителен доход на ЗП (ФЛ което се самоосигурява) за 2012 г.
На база облагаем доход в ГДД за 2011 г минус облагаемия доход върху, който реално съм начислявал осигуровки ли?
Защо според ЗКПО и ЗДДФЛ регистриран ЗП, което е ФЛ и е рег. по ЗДДС, облага се по ЗКПО, НЕ може да ползва 60% данъчно облекчение от корпоративния данък, а ЕТ и ЮЛ може?
Правно основание чл. 189б ал.1-4 от ЗКПО и чл. 48 ал. 6-7 от ЗДДФЛ

Приравняват ме тако ЕТ с чл. 29а ЗДДФЛ (следователно не мога да ползвам 60 % норм. пизнати), облагат ме по ЗКПО с 15% данък, а в същото време не мога да ползвам облекчението от 60% за закупуване на нова техника! Не е ли дискриминация това?Кажете ми къде мога да прочета решенията на евро комисията във връзка с тези облекчения? Въз онова на кой евро регламент се определят тези облекчения?
Видях го , задължения за компенсируеми отпуски! Благодаря все пак ::)!
Възможно ли е в края на годината да имам задължения към осигурители за 100 единици, а да съм начислил разход за осигуровки за 50 единици? Ако да то в какви случаи?

Заплатите за годината са начислени и изплатени!
През месец декември 2011 прехвърлям прага за ВОП(1 BOП януари за 150 хил. и един декември 60 хил.). Регисрирах се като интрастат оператор и изпратих декларация с референтен период декември 2011 г. След като огледнах статуса на задълженията ми видях, че деклариран обем 60 хил. Как да декларирам другите 150 от януари? Да пусна ли нова декларация?Нали в закона пише само да се декларира само референтния период когато ставаш задължен т.е. минеш прага от 180 хил. за 2011 г?
Ок, така е, но според мен не да се променя понятието стока за целите на този или онзи закон....

Благодаря за отговорите!
Прочетох в НАП и май, глоба ще се плаща, но како е написан този закон може доста да се поспори!
MariyaPavlova, движение е едно, търговия съвсем друго! Видях, че и НАП така са го написали "движение", в някакъв отговор. тогава закона трябваше да се казва ЗАКОН ЗА СТАТИСТИКА НА
ВЪТРЕШНООБЩНОСТНОТО ДВИЖЕНИЕ СЪС СТОКИ - може би така наистина, ще е по-прав :icon_idea:илно
 По смисъла на този закон (ЗСВОТС)
Чл. 2. Задължено лице - оператор, по смисъла на този закон е всяко лице, извършващо вътрешнообщностна търговия със стоки.
Аз съм ЗП, с основна дейност зърнепроизводство и търгувам със земеделска продукция, не със ДМА.
Да кажем, че е така.Другият вариант е да не съм задължено лице по смисъла на закона. Чл. 2. Задължено лице - оператор, по смисъла на този закон е всяко лице, извършващо вътрешнообщностна търговия със стоки.
Аз съм ЗП и закупувам ДМА с цел еспоатация, аз не закупувам ДМА с цел търговия целяща печалба, прав ли съм? Този, от който съм закупил ДМА-тата е търговец на ДМА и той вече трябва да декларира, тали ли е или се лъжа?
Здравейте,

трябва ли да декларирам според чл. 14, ал. 1 от Закон за статистика на вътрешнообщностната търговия със стоки придобитите над праговете за деклариране през 2011 г. ДМА(ВОП)?

Имам придобити 2 ДМА през 2011 г.- ВОП и те са над прага от 200 000 лв. и сега данъчните искат да ме глобяват, защото не съм ги декларирал. Имат ли право все пак това не е стока а ДМА?
Сделката е на моя клиент - ВОП над 30 000 лв. платени по банков път. Трябва да попълня декларация 1, но до колкото прочетох в ЗМИП чл. 4, ал. 7 Лицата по чл. 3, ал. 2 и 3 са длъжни да изискат декларацията преди извършването на съответната операция или сделка. Тъй като ВОП е вече платен от клиента и към момента не съм изискал от него декларация по приложение 1, дали може да се изпрати тази декларация на ДАНС след като сделката е вече осъществена или да я изпратя със задна дата?
Май само се опитват да прилагат наложените евро директиви и май не им се получава!
Здравейте,

Ноември 2011 г. изпратих до ДАНС изработих собствени вътрешни правила по чл.3, ал.2, т.31 от ЗМИП. До колкото разбрах в едномесечен срок председателя на ДАНС трябваше да върне отговор дали приема правилата или да даде препоръки за поправката им. В декември 2011 г. вече имам сделки по закупуването на активи от чужбина платени по банков път на стойност над 30 000 лв. Трябва ли да да ги декларирам пред ДАНС след като още нямам потвърждение на правилата?

Благодаря предварително!