Което означава, че има отклонение от данъчно облагане в чл. 16 от ЗКПО и трябва да обложат с данък неполучената от заемодателя лихва (в размер около пазарната)?
Сега като четох Указание №91-00-95/24.02.10 относно прилагането на чл. 50, ал. 1, т. 5 от ЗДДФЛ (деклариране на парични заеми в декларацията за доходите) май трябва да се направи договор за заем, но трябва ли да определя лихва? според Чл.240. (2) от ЗЗД Заемателят дължи лихви само ако това е договорено писмено. Това разпореждане не се отнася до банките.

Здравейте, имам следният казус:

В декември 2011 г. регистриран ЗП получава 20 000 лв. по банковата си сметка от своя баща. (Основанието за плащане е договор за заем, но договора още не е оформен). След това искат да се откажат от варианта с договора и да го третирам като задължение към ФЛ.

1. редно ли е да го осчетоводя на разчет или вече е късно и трябва да се състави договор?
2. ако се състави договор трябва ли да се декларира остатъка по заема към 31.12. по чл. 50, ал. 1, т. 5 от ЗДДФЛ?
3. Основание за отпадане на разпоредбата по чл. 50, ал. 1, т. 5 от ЗДДФЛ  ли е факта, че са роднини ?

благодаря предварително!
БЛАГОДАРЯ ЗА ИНФОРМАЦИЯТА, А ИМА ЛИ ПРОМЯНА В СМЕТКИТЕ НА НАП ЗА ДОО, ЗОВ , ДЗПО, ДОД?
Здравейте,

бихте ли ми казали какви са кодовете за ДОО, ЗОВ, ДЗПО и ДОД  по ГД за 2012 г?
Благодаря за отговора!

Платени са дек 2011 год, като преди това до 10 януари 2012 възложителя  подава Д1, а Д6 до края на януари, прав ли съм? ГДД е по чл. 50 от ЗДДФЛ? а трябва ли да ми удържат ЗО, тъй като съм осигурен като редовен докторант от републ. бюджет?
Здравейте, докторант съм редовно във Варна и имам доходи от 2 ГД в декември 2011. Роден съм след 60 и нямам други доходи освен стипендията. ГД са за 200 и 300 лв бруто.
И при двата ГД съм под МРЗ след НПР 25%, но общо са над МРЗ
1. Трябва ли да платя някакви осигуровки?
2. Осигурен ли съм на др. основание или не?
3. Ако ДА, то счита ли се, че стипендията и дохода от първия ГД са основание за плащане на осигуровки при втория ГД в месеца т.е. да са осигурителен доход, върху който съм осигурен през месеца?