Здравейте, вероятно е дискутирана тема, но имам спор с колежка за следното нещо:
Служител е 10 дни на работа и 12 дни в платен отпуск. Клас прослужено време начисляваме само върху основната раб.заплата  за отработените 10 дни /няма никакви допълнит.възнаграждения в случая/ А НЕ върху основната РЗ + възнаграждението за платен отпуск - правилно ли е така?
Цитираното в горния пост се отнася до труд.правоотношения по друг член от КТ - напр. чл.114. Така че, да, дължат се пълни осигуровки за трите дни.
Благодаря! Вероятно съм се объркала с основното тр.възнаграждение, но се бях притеснила да не греша и после знаете какво може да стане с Инспекцията по труда....
Здравейте,
назначаваме служител на МОД за професията.Обаче след като спаднем осигуровки и ДОД чистото възнаграждение пада под минималната РЗ за страната.Имам някакъв спомен, че не може да получаваш възнаграждение под мин.РЗ, но не се сещам къде съм го чела. Моля за мнения!
Здравейте, в какъв срок се подава Декл.1 с код 90 за личния труд на собственик в ООД? Според мен трябва да се подаде както декл.1 за персонала, до 25-то число на следващия месец, но се чудя дали не греша?
Проблемът е следния: за полагане на личен труд през м.12.2012 е начислено и изплатено възнаграждение за личен труд 1000 лева.Съответно издадена е Служ.бележка по чл.45 за този доход. За определяне на ДОД върху тази сума са приспаднати осигуровките на самоосигуряващия, които е внесъл през м.12. Сега обаче в Приложение 01/за доходи с код 10/ на декларацията се получава така че доходът е 1000 лева, а годишния размер на осигуровките + довнасянето надвишава сумата 1000 лв и ще се получи облагаем доход отриц.величина. Как се попълва това Приложение 01 в моя случай? Пиша само спаднатите за месеца на изплащане на възнаграждението осигуровки?
Здравейте, фирма е плащала наем на физ.лице за ползване на помещение за магазин. Издавана му е Сметка и сл.бележка, а сега в Справката по чл.73 коя сума да включа? Наема е 1200 лева бруто, обл.доход е 1080, чиста сума за получаване 1192 лв.
Издавате служебната бележка само с изплатения доход. Това че не сте внесли ДОД-то или пък кте го внесли, а не сте изплатили самия доход не касае лицето получател, а дружеството което го изплаща. За сл.бележка се включва само реално изплатения доход.
благодаря! Успешен ден на всички!
Т.е. към 31.12.2012 правя допълнителен запис 123 / 452  80,00 лева, което е разликата за довнасяне след преобразуване, и това е всичко?
Моля за помощ, счетоводна печалба 18500 лева, но при преобразуване в дан.декл. със 800 лева неизплатено възнагр.за личен труд на собственика, размера на печалбата се качва. Счетоводно как следва да се отрази това? И в ОПР как се показва?
Разходите за гориво задължително с фактура на името на фирмата, като е добре да има и пътни листи за обходените места. Но мисля, че за горивото няма да имате право на дан.кредит.
Трябва да имате договор за наем, за да ви се признават разходите за гориво, като според мен няма вариант договора да е безвъзмезден. По-добре за 100 лева на месец го направете, за да нямате после главоболия. Самият договор също е разход за фирмата.

Командировъчните се признават по реда на Наредбата за командировките.
Благодаря Елена! На моя колежка се наложи да подава на хартия Д1, подава я така с код 12, но са я връщали 2 пъти /във варненския НАП/, защото било погрешно. Аз съм сигурна обаче, че с код 12 е правилно да се подава и самоосигуряването, и личния труд в една декларация :))
Използвам темата, за да попитам как подавате Декл.1 на СОЛ с личен труд, първа Д1 с код 12 - за осигуровките му като СОЛ и втора Д1 с код 90 - за личния труд?
Физическо лице отдава под наем апартамент на друго физическо лице. През 2012 г. обаче, наемодателя не си е внасял авансов данък върху полученият наем. Сега до 31.07.13г. трябва да подаде декл.чл.55 за дължимия и невнесен авансов данък за  2012г. Но какво ще стане при подаване на годишната декларация по чл.50? Този данък ще излезе дължим при изчисляване на облагаемия доход, естествено, и подлежи на внасяне. Обаче ние сме декларирали същия този данък с декл.чл.55 - тогава няма ли да се получи дублиране на задължението??