Не е точно по темата но пак е в тази връзка : Имам упълномощаване от лицесвободна професия да подавам ДДС. Д1 му подавах през ПИК. Трябва ли сега ново упълномощаване с новия ЕИК? В друг форум колеги споделят,че им излязъл автоматично новия  ЕИК, като упълномощител. Но при мен няма такова нещо. Даже, въпрекки ,че лицето получи писмо от НАП- ......новия ви ЕИК е ...... като направя справка за регистрирани по ДДС лица по новия ЕИК и нищо не излиза. При вас как стоят нещата?
Проверих моите -там са си. Обаче аз още от лятото ползвам само новия портал. Проверих и в НОИ за болничните , всичко е там със стария ,т.е ЕГН-то. Нямам сега за подаване и не знам как ще е. Изпратих им нови пълномощни да ги заверят.Че то докато се чудим и ще доде време за подаване .
А, уж всичко щеше да е автоматично. Имам една госпожа,, която всеки момент ще ми донесе болничен за 45 дни преди раждане. Сега ще трябва да прави ново пълномощно и да се ходи пак до НОИ.
Здравейте, изчетох указанията , от които става ясноче ДДС декларациите за м.01.2022 и следващите ще се подават вече с новия ЕИК. Обаче не ми стана ясно трябва ли лицата да подават някакво искане или друг документ към НАП, за да могат да подават ДДС декларациите с новия ЕИК? И ако такова лице ми е дало пълномощно за подаване на ДДС  трябва ли сега ново упълномощаване и нови заявления към нап за да мога да подавам ДДС декларациите с новия ЕИК?
Благодаря за насоката. Обаче , явно нещо недовиждам  :blush: не го намирам това прозорче за сметката.
Дружеството излиза на ДДС за възстановяване .Процедурата свършва сега и остава още  150 лв. за възстановяване. Прочетох една стара статия от НАП, че банковата сметка е посочена в декларацията и няма други неплатени задължения  сумата се превежда без проверка. Къде точно трябва да се  попълни банковата сметка? 
Вече имам и такива, които чули ,че от фирмата ще им дават "детски" по 450 лв. за едно дете и 900 лв. за две :noexpression:
Сега ми се обади една позната ,да ме пита как да не плащат глоба за не подадена декл. по чл .7
Става дума за дъщеря й, която миналата година е завършила и за м.08 и 09 е била безработна , до м.10 ,когато е записала магистратура. Тогава не са подали декларация по ч.7 и не е плащано. Завършила е тази година през м.07 и от м.08.2021 пак е безработна. Сега се сетила ,че не е плащала здравни осигуровки .Аз й дадох съвет да подаде сега декл.чл.7 за миналата година и тъй като е минала една година, надявам се да не я глобят. А за тази година да изчака и да подаде декларацията след. една година. Според вас правилно ли я посъветвах или има и друг вариант да избегне глобата?
ЮЛНЦ е правило реклама през месеца и има актура от Фейсбук за 5 долара.Дружеството е регистрирано по ЗДДС. Основно дружеството получава чл.внос, което е освободена сделка .Трябва ли в такъв случай да правя протокол по чл.117 и да си начислявам ДДС?
Как става промяната на банковата сметка за получаване на обезщетения? Преди две седмици пуснах един болничен, но се оказа, че лицето е закрило банковата сметка, по която преди е получавало пари от НОИ. Има разкрита нова.Сега получавам уведомление от НОИ,че сметката не е активна. Какъв е начинът да подам новата сметка с ел.подпис?
Здравейте, на свое събрание ръководството е взело решение ,че наградите ще се връчат точно на тези лица. Има протокол от събранието. Документът за изплащането на парите е РКО. Решението беше да им се изплати чиста сума. Данакът платихме ние, като преди това подадох Декл.по чл.55. Също тези лица ги включих в справката по чл.73.
През м.09.2021 ме изтече ел.подписа и го поднових. За НАП нямаше никакви проблеми с влизането, но днес се наложи да направя справка в ТР и ми изписва ,че ми е подновен Ел.подписа и да направя нова регистрация. Изобщо не си спомням как съм направила регистрацията предния път. Аз имам и друга регистрация -с е-мейл , но искам да регистрирам ел.подписа. Някой спомня ли си как да го регистрирам ,така че да влизам с ел.подпис?
Къде в новия Сайт на НАП се намира Декларацията по чл.88 за промяна в авансовите вноски. Аз не успях да я открия, а трябва да подам такава .
Сутринта го подадох. Сега ми се обаждат ,че са решили да не дават детето на ясла. Аз сега какво да правя? Има ли някакъв начин да го залича това заявление?
Сключен ТД на 21.09.2021. Подадено уведомление на 21.09.2021 и получена справка от НАП. Работникът ще започне на 27.09.2021г. Обаче днес се сещат ,че заплатата му трябва да се промени-нещо са се договорили допълнително. Нищо друго не се променя по договора. Трябва ли сега пак да подавам уведомление и да корегирам вече подаденото ?
Нищо не пречи. Имах в предвид,че 27.09.2021 е крайният срок за подаване на прил.10 в НОИ.
Сега пък се оказа,че детенцето се разболяло-беше само 2 дни на яслата. Маката се чуди, дали да не се откаже да го дава на ясла.  :blink:
Да, считано от 20.09.2021г.
В пр.10 попълвам раздел II т.21 с дата 20.09.2021г.
Ще използвам тази тема, защото имам подобни въпроси. При мен майката е дала право на майчинство на дядото. Детето още не е навършило 2г., но от 20.09.2021 тръгна на ясла. Аз съм от фирмата на дядото. За прекратяване на майчинството правил следните стъпки:
1. Дядото подава заявление за прекратяване на отпуска по чл.1634,ал.1,считано от 20.09.2021. Заявлението е с дата 23.09.2021г.-тридневен срок.
2. Пускаме заповед за прекратяване на отпуска с дата 23.09.2021г.
3. Пускаме към НОИ Прил.10 на 27.09.2021г. с дата на прекратяване на майчинството ,считано от 20.09.2021г.
Правилно ли е така?