Ще използвам тази тема, защото имам подобни въпроси. При мен майката е дала право на майчинство на дядото. Детето още не е навършило 2г., но от 20.09.2021 тръгна на ясла. Аз съм от фирмата на дядото. За прекратяване на майчинството правил следните стъпки:
1. Дядото подава заявление за прекратяване на отпуска по чл.1634,ал.1,считано от 20.09.2021. Заявлението е с дата 23.09.2021г.-тридневен срок.
2. Пускаме заповед за прекратяване на отпуска с дата 23.09.2021г.
3. Пускаме към НОИ Прил.10 на 27.09.2021г. с дата на прекратяване на майчинството ,считано от 20.09.2021г.
Правилно ли е така?
Ами ,нали за този период вече е подаден въпросният обжалван болничен? Или като е обжалван-един вид не е приет? Т.е не го смятат за подаден ?
От НОИ няма още предписание. Обаче днес работникът донесе два болнични-единият за 30 дни, другият за 45, които припокриват обжалвания болничен. И аз пак съм в чуденка- какво да правя с тях? На писмото, уведомяващо ни за жалбата няма никакви телефони. Явно ще трябва да ходя в НОИ за информация.
Сега трябва да правя заплатите за м.08.2021. Болничният, по който има жалба обхваща и част от месец август. Вече заем, че по него има жалба. В такъв случай как трябва да водя лицето -в болнични ли? Той не идва на работа. До колкото знам и нищо не е предприел по въпроса.
Здравейте, имаме работник, който вече е в болнични доста повече от 180 дни. Последния път му издадоха болничен с два месеца закъснение и за 75 дни. Подадох го в НОИ.Приеха го. Сега във фирмата се получи следното писмо/ в прикачените фалове/. От него разбирам, че НОИ прави жалба против този болничен като неправилно издаден. Сега какво следва? Какво трябва да се направи от фирмата? Това са доста дни, какво да правя с този човек? Да подадвам корегираща Д1 ли? Има ли ли сте такъв случай?
Доста години бях счетоводител на едно ЕООД, регистрирано по ЗДДС. От 2-3 години не работи и подавам нулеви ДДС декларации. Преди имах договор за счетоводни услуги ,но то изтече. Не е подновяван. От 2 години нищо не са ми плащали и най-накрая им казах, че ако не ми плащат вече няма да подавам декларациите. Кактто и да е рабрахме се за една еднократна сума за цялата изминала година. Като не са ми плащали, съответно не съм издавала и фактури. Сега се чудя за сумата ,която ще ми платят-тя обхваща и минали месеци, как да оформя някакъв договор. Има ли някой идея как да се оформи  и дали изобщо е нужен договор в този случай ?Може ли да издам само фактура и в нея да посоча примерно: Подаване на нулеви Декл.по ДДС за 2021г.?
И аз се пробвах, но нещо не стана. Иначе с ПИК подадох една Д1 без проблем. С КЕП влизам и отивам на Осигуряване и ТРЗ, после на декларации Д1 и Д6. После на подаване и нищо не става -изхвърля ме пак в началото. От къде да намеря фирмите, които са ме упълномощили, че да подавам от тяхно име?
https://login-portal.nra.bg/auth/login?fbclid=IwAR0agOghAvESj5SdVEK2QvQQCQv2lSmcIFq0HiklckdnvNBbQqE7SC1oGlc
Ето го новия сайт. Честно казано ,изобщо не се ориентирам.
Здравейте, във фейсбук страницата се коментира нов портал на НАП. Тъй и не го намерих, за да го разгледам. Моля, който го е видял, дайте линк към него.
Нали ,съгласно чл.46 от ППЗДДС 
1) В случай, че доставчикът не се снабди с документите по чл. 45 до изтичането на календарния месец, следващ календарния месец, през който данъкът за доставката е станал изискуем, се счита, че доставката е облагаема със ставка 20 на сто.
(2) В случаите по ал. 1 данъкът се начислява от доставчика чрез издаване на протокол по чл. 117, ал. 2 от закона.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 39 от 2008 г., в сила от 15.04.2008 г.) Протоколът по ал. 2 се издава в 15-дневен срок, считано от последния ден на календарния месец, следващ календарния месец, през който данъкът за доставката е станал изискуем.
(4) Когато впоследствие доставчикът се снабди с необходимите документи, той коригира резултата от прилагането на ал. 1 и 2 чрез анулиране на протокола по ал. 2. За анулирането не се издава нов протокол.
(5) Анулирането по ал. 4 се извършва в 5-дневен срок, считано от датата, на която лицето се е снабдило с необходимите документи.

т.е през м.07 все още нямам доказателства и ако до края на м.08 не ги получа правя Протокол за ДДС-то.
Т.е ,въпреки ,че през м.07 нямам документи от получателя,че е получил стоката, подавайки СД по ЗДДС за м.07 ,трябва да подам и ВИЕС?
Ако правилно съм разбрала-сега издаваме фактура с ДДС-0 с дата 15.07.2021. и обявяваме фактурата в дн.Продажби за м.07-т.е до 14.08.2021г. без да пускаме ВИЕС. Ако до края на м.08 все още нямаме необходимите документи-ЧМР, правим протокол с дата 31.08.2021 и включваме протокола в дн.Продажби за м.08.2021. Ако примерно през м.09 или следващ месец имаме вече документите ,анулираме протокола и издаваме ВИЕС, която включваме в месеца, в който имаме необходимите документи. Това ли са стъпките?
Много благодаря. А ,кога се подава ВИЕС декларацията -в месеца на продажбата на стоката или когато се докаже изнасянето  й за съответната държава от ЕС?
Днес ми се обадиха от една фирма как да оформят фактура при продажба на стока на Фирма с ДДС номер от Словения. Представителят на словенската фирма е обяснил,че стоката ще си я изнасят те и изобщо няма да занимават с това нашата фирма. Много отдавна не съм имала подобен случай, но ги посъветвах да си напишат нормална фактура с 20% ДДС .После , ако словенската фирма докажат ,че стоката наистина е получена в Словения ,тогава ще се направи кредитно известие. Правилно ли е така? Мисля ,че в случая не би трябвало да се подава Виес декларация. Надявам се да изкажете мнението си.
Имам един клиент-ЕООД, който през 2020г. не е извършвал дейност. Подготвих и му дадох необходимите документи за подаването на Декларацията по ч.38 още през м.01.2021г. за да има време да ги подаде. Днес обаче се е сетил, че не го е направил и ме пита какви са санкциите за това. Точно за неподаването на тази декларация не видях санкции, но може би е приравнена към ГФО и санкциите са такива като за неподаден ГФО. Има ли вече хора санкционирани за неподадена Декларация и колко е била глобата?
Мерси, не знаех ,че има такъв формуляр. До сега винаги съм пращала на ЧСИ писмо със свободен текст.
Има ли защита по чл.446 от ГПК, лице за което сме получили Запорно съобщение и е със минимална заплата? Питам, защото запорът е поради неплатена глоба за пътуване без билет в градския транспорт и му е съставен акт и Нак.постановление. Предполагам, че и тук може да откажем плащането, поради това че лицето получава под МРЗ?
Да използвам темата: Дядо е взел майчинството. Майката работи. Детето няма да ходи на ясла, но дядото вече не може да гледа детето. За да се откаже от майчинството ,считано от 01.06.2021 дядото подава при работодателя си в 3 дневен срок-р.дни Приложение 7.
Работодателят в 3 дн.срок от подаването на Пр.7, подава в НОИ прил.10 с попълнена част 2.
Освен това дядото писмено заявява ,че прекъсва отпуска по чл.164.
Това ли са стъпките ? Нещо друго има ли?
Попълва се Пр.2. Прави се регистрация в НСИ с ПИК и така се подава отчета.