Здравейте, има ли промяна в размера на обезщетението за майчинството до 2г. Вече втора майка ми се обажда да ме пита, защо са й превели 710 лв , вместо 780 лв. за м.01.2024г. На едната детето ще навърши 2г. през март. А на другата чак през м.08.2024г. През м.12.2023 са им превели по 780 лв.
Здравейте, има ли колеги ,които да са счетоводители на бижутериен магазин.Продавт златни, сребърни бижута, камани сваровски и подобни. Това е ново за мен и бих помолила да ме насочите на какво да обърна внимание. Какво е по специалното при такъв вид дейност?
Миналата година покрай писмото за ЗП имаше доста питанки-трябва ли или не трябва да се попълва отчети за НСИ за лицата, които са регистрирани като работещи свободна професия и ползващи НПР. Имаше различни мнения.  В крайна сметка трябва ли да се подават отчети за тези лица или не?
Майка ,която е по майчинство по ТД и същевременно работи рег.като св.професия и е подала Окд5 на ниския процент. С ПИК виждам ,че от ТД са й подали Д1-за м.12.2023г. с осигурителен доход 780 лв. Като св професия има доход за месеца 5000 лв. Т.е тя ще е осигурена на максимален осиг.доход.
Осиг.доход от свободната професия за м.12.2023г. 3400 лв. ли трябва да е или трябва да го намаля с 780 лв.Т.е Осиг. доход за св.професия да е 2620 лв.? Мисля, че трябва да се има в предвид този доход от 780 лв, но с тези майки вече тотално се обърках :hmmm:
Здравейте, през годината е плащано на едно чуждестранно физ.лице от РС Македония сума за реклама. Той издава собствена книга в Македония и на една от страниците прави реклама на българстката фирма. Сега подготвям файла за справката по чл.73 ал.1.Има колона 9-код на държава-от къде мога да видя този код? Попълнила съм му ЕГН или там както се наричат техните номера-13 цифри. В кол.2 -да, в кол.3 -1. Дата на раждане трябва ли да му посоча?
Благодаря много. Всичко направих. Работи през Мозила. До сега работих само с Хром-а. Но сега по неведоми/ за мен/ причини не работи, въпреки че до вчера нямаше никакви проблеми. И през Edge не става. Добре поне ,че през Мозилата се получи. Подадох една справка по чл.73, ал.6 и сега чакам да видя резултата.
Здравейте, ако някой може да помогне със съвет по следния въпрос, много ще съм благодарна. От вчера ел.подписа ми  от Б-тръст нещо не работи. Не е преиздаван , не е променян. Както си работеше и спря-в страницата на НАП влизам, избирам съответна услуга и до там-нито да видя справка , нито да подавам. Празна страница. Имам друг стар компютър, на който работих преди .Пробвах  и на него. Тук стигам до справките и мога да ги видя. Обаче когато искам да подпиша нещо ми изписва : " Този файл няма свързано с него приложение за извършване на това действие.Инсталирайте приложение или съ здайте асоциация в страницата за настройки по подразбиране"
Ако имате идея какво мога да направя поне на единия компютър, моля дайте си мнението.
Да поясня, че става дума за пенсионер. Какво имате в предвид-да корегира Окд5? Тъй като и двете фирми са работещи и в двете вече е подадено Окд5 за започване на дейност.
Честита и успешна нова година на всички !
СОЛ работи с две свои фирми. Подадени са Окд5 за започване дейност и от двете. Осигурява се чрез ЕИК на едната фирма. От 01.01.2024г. иска да започне да се осигурява през другата, като дейността на първата фирма се запазва. Трябва ли в Д1 за м.12 да се вписва последен ден в осигуряване , а в тази от м.01.2024-вече през новата фирма в Д1 да се вписва първи ден в осигуряване? Аз мисля, че не трябва , тъй като и в двете фирми работата на СОЛ-а продължава, но бихте ли дали и ваше мнение, моля?
Да, така е -няма прекъсване. Само промяна в начина на осигуряване. вече се обърках с това прекъсване/ прекратяване. Колкото повече го мисля, повече се объркавам.
Да, имам в предвид прил.11. За Окд 5 няма проблем-там си е прекъсване.
В т.4 , която трябва да се попълни има вариант за избор- или прекъсване или прекратяване. Няма вариант за обясняване на причините. Прекъсва само осигуряването за ОЗМ.
В страницата на НОИ във Въпроси и отговори има обяснение, но се отнася за лица, които са по трудово правоотношение. За СОЛ няма пояснения. След като спира да се осигурява за ОЗМ, явно се касае за прекъсване, тъй като  догодина може да реши отново да се осигурява за всички рискове.
Ако някой се интересува ,зададох въпроса в НОИ и, след няколко дни ми се обадиха- те си проверяват всичко по ЕГН. Жената беше изключително любезна . Каза ,че просто трябва да се попълни т.4. на Раздел I на прил.11.Поисках отговорът да е в писмен вид и го получих. И там  пише-"При промяна вида на осигуряване,съответната пропорционална част следва да продължи да се изплаща съгл.чл.52 от КСО, след прекратяване на осигуряването за ОЗМ до изтичане на 410 дни.При попълване на Пр.11 в т.4 на раздел I, следва да се посочи ,че считано от 01.01.2024г. осигуряването Ви е прекъснато/прекратено". Сега само остава да изясня в този случай дали осигуряването е прекъснато или прекратено. :hmmm:
А ,преди да направи оборот от 10000 евро за да се регистрира по режим в Съюза -примерно за съотвметния онлайн курс се записват двама човека-Рене от Франция и Исмаил от Турция. Таксата за всеки е по 200 евро. Т.е общо 400 евро. Издава се поименно фактура и на двамата и тъй като още не е регистриран не начислява ДДС, само следи оборота ?
След доста четене и консултации се оказва, че тези услуги -онлайн курсове и обучения влизат в обхвата на доставки и услуги ,извършвани по електронен път. Т.е трябва да се следи оборотът от услугите , предоставяни на незадължени лица от ЕС и достигайки 10000 евро ще трябвна да се регистрира за режим в Съюза. Тази регистрация ми е доста мътна. Някой минал  по този път, да даде малко насоки, моля.
Жената работи по ТД на 4ч. и в момента е по майчинство. В същото време е рег.като св.професия и е избрала висония процент.Третия болничен изтича на 29.12.2023г. Иска от 01.01.2024г. да подаде Окд 5 за ниския процент за св.професия, за да може едновременно да си получава майчинството по ТД и да си работи като св.професия. Може ли да си дадето мнението по стъпките ,които мисля че трябва да направя по повод на св.професия:
1. До 10.01.2024г. да се подаде в НОИ Приложение 11 за обезщетението до 410 дни.
2. Подава Окд5 с промяна в осигуряването на ниския процент
3. Подава в НОИ Прил.11 с попълнен раздел II за прекъсване на обезщетението до 410 дни.
Има ли нещо друго, което пропускам?
Българско ФЛ-св.професия е регистрирано по ЗДДС по чл.97а. Има си данъчно задължени клиенти от ЕС и си работи с тях. Сега е решил да си направи сайт и да прави онлайн обучения за физически лица-т.е данъчно незадължени лица ,както от ЕС, така и от трети страни. На сайта ще има възможност клиентите да се регистрират за съответните обучения. Съгласно чл.21 ,ал.1 мястото на изпълнение на тези услуги ще е България-т.е държавата ,където доставчикът е установил независимата си икономическа дейност. От тук следва ,че тези услуги са облагаеми и ако оборотът от тях достигне 100000лв ,лицето ще трябва да се регистрира по ДДС по чл.96. Трябва ли обаче, преди да се регистрира на общо основание , да включва тези фактури в дневниците ,които подава съгласно регистрацията му по чл.97а?
Когато сте купили автомобила по общия ред преди 14 месеца сте ползвали ДК по доставната фактура. Сега продавате и начислявате ДДС пак по общия ред. Нали така? Не разбирам за какъв ДК иде реч сега? Нали сте ползвали ДК ,когато сте купили автомобила?