Подадох го.Поне го прие.Сега какво ще отговорят е друг въпрос.И дано ако трябва корекции да не се натрупва,а всяка подадена да трие другата.
Ами аз най-напред попълних данните на едното лице.После натиснах добави и данните се пренесоха отдолу и после имаше вече възможвост да се попълват данни за друго лице и когато и неговите данни се пренесоха отдолу,дадах запис.И прехвърля в друг прозорец-има един ред пишше годината,тип декларация,брой редове.Маркирам го този ред и натискам ЗАПИС в ХМЛ.така направих записа.Сега колко е верен ,както казах е друг въпрос.
Направих някакъв файл SPR73......Дали е този не знам.Ще взема да се пробвам да го подам.
Успях да направя два записа.Но и аз не знам как се формира файла за НАП
Изтеглих Наповската програма.Правя справката за една фирма с едно лице на ТД и един СОЛ с личен труд.Попълних данните да лицето по ТД.Натискам ЗАПИШИ-нищо не последва. А как да направя нов ред за лицето СОЛ или за друго лице по ТД?
Фирмата така или иначе няма да работи-освободиха помещението и прекратиха договора за наем.Решиха да я водят на работа до 01.02.2020 и от тогава да й прекратят ТД и от тогава СОЛ-а да подаде Окд5 за спиране на осигуровките.Цялата драма е,че жената иска да отиде на борсата и да получава обезщетение .И затова се чудим как да стане ,така че всички да са доволни.Управителят изобщо не иска разправии с ИТ и затова както винаги счетоводителят/т.е аз/ трябва да измисля начин ,който да удовлетворява и двете страни. :blush:
Не съм гледала още програмата на НАП.Направих справката от Сч.програма.Прави ми впечатление ,че в т.19 ми дава разлика 1 лв.,а всъщност разликата между к.18 и к.7 е една стотинка.Това сигурно е от закръглянето до цял.лв.Още ми прави впечатление ,че при извеждане на справката автоматично е зададено да се изключат кодове 12,10 и т.н.Нали и за СОЛ с личен труд и за ДУ се подава?И ако я подам тази справка и после установя ,че съм сгрешила,дали ще може да се подава пак без да натрупва данните?
Вчера подадох една Д1 и една Д6 без проблем.даже и протокол получих. Днес, нали вече всичко трябва да работи ,при мен има някакъв проблем-тръгвам да подавам и всичко е добре до момента в кото трябва да избера файл.Не ме пуска нищо да избирам.полето става сиво и нищо не става .И като дам изход ми изписва :Failed to fetch
Има ли някой с подобен проблем или проблемът си е само мой?
А има ли значение,че фирмата-ЕООД, прекратява дейност за неопределено време,но не се прекратява в ТР.Просто спира дейност временно-затваря магазина.
Малка фирма за трговия ще прекратява работа от 01.02.2020г.Има назначена само една продавачка и тя е с ТЕЛК 68 % за дископатия и с право на работа.Фирмата ще спре да работи и от 01.02.2019г. и СОЛ-а ще подаде спиране на дейност. Щом е с ТЕЛК и щом е съкращаване на щата ще трябва разрешение от ИТ. Какви документи трябва да се подадат за да се получи разрешение? Скоро подавал ли е някой? Правят ли някакви ревизии или проверки при искане за разрешение?
Две физически лица-съпрузи регистрират ДЗЗД. Ще извършват търговска деност.Искат веднага да регистрират сдружението по чл.100 от ЗДДС. Обаче единия съдружник е собственик на ЕООД,което има доста задължения към НАП.Според него ЕООД-то било "замръзено".Преди ,когато имаше съдружник със задължения отказваха регистрацията.Това отпадна ли вече? Скоро няко правил ли е регистрация по ЗДДС ,при подобна ситуация?
В ЕООД ,собственост на съпругата са назначени по ТД съпругът и синът й. И се замислих,тъй като са си свързани лица,дали трябва да вписвам разходите за заплатите им в справката за свързаните лица?
Такси,хонорари,суми,лепти,манна небесна :wink1:-всичко
Въпреки проблемите,които ще ми възникнат, а именно много по трудно сбиране на таксите от някои клиенти, реших да не ползвам вече касовия апарат. Ще премина изцяло на банково плащане на сумите за счетоводно обслужване. Само се чудя ,дали в този случай касовия апарат трябва се бракува или може просто да спре да се ползва? Не знам в някой момент ,дали няма да измислят нещо друго и пак да се наложи да го ползвам.
Бивш служител на НАП,който е съкратен е завел дело,обаче съдът се произнася в полза на НАП.Сега лицето трябва да заплати разноските по делото.Адвокатът вече не се интересува-взел си е парите и го препраща да ходи в съда.От съда пък го пращат в НАП.Човекът просто се интересува по коя сметка трябва да се платят тези разноски.Насочих го да ходи да пита в счетоводството на НАП по лична карта. Няко знае ли в такива случаи по каква сметка се плаща? Според мен не би трябвало да е по сметките на публичен изпълнител-проверяваки с ПИК ,лицето няма никакви задължения.
И при мен е така. Даже не ми плащат при мен в офиса, а аз им ходя на крак в техните офиси и си нося и касовия апарат ,който е на батерии. Така ,че в офиса ми, там където ми е счетоводната програма не ми се налага да пускам касови бележки.
Не ми се е налагало скоро да внасям пари в банковата сметка от името на друго лице-примерно платили са ми в брой, и аз си ги внасяв в банковата сметка от името на съответната фирма.Преди ставаше. Сега дали има такава възможност?
Благодаря ВИ! Да наистина дружеството не е имало никаква деност ,обаче въпреки това до м.04.2019 едноличния собственик се е самоосигурявал и сме подавали Д1. Апрочетох ,че за миналата година на такива предприятия от НАП са им търсили ГФО и даже са глобявали. Та затова ще им предложа да подадем нулев ГФО.
Фирма ЕООД е неработеща. Последна издадена фактура е от 02.2018г. Обаче собственикът-80 год. се самоосигурява до м.04.2019г.,защото все не можеше да реши ,дали ще работи или не. До м.12.2018г. съм начислявала амортизации на сграда и ограда -това са ДМА във фирмата. За тази -2019г. се чудя дали изобщо да начислявам .
Или може би трябва да начисля до м.02.2019г.? За 2019г. ще се наложи да се подаде ГФО в ТР,въпреки че няма приходи и разходи-е може да има 20-тина лв. банкови такси.
Някой да има мнение по въпроса за амортизациите?
Няма да плащате осигуровки за доходите си като ФЛ,само ако по ТД ви осигуряват върху 3000лв.-максималния осиг.доход. Иначе са ви обяснили много точно, какво е трябвало да направите.
Знаете ли дали има някъде ,където да видя МОД за 2020г.
Имам един клиент ,кото се е разбързал и иска да му изчисля какви ще са му разходите за заплати и осигуровки за  2020г.