Предполага се ,че  уговорката е 10000лв месечно. 25 % НПР и ето ти ги 7500 лв. санъчна основа. Ама защо плаща осигуровки на 3000лв. след като пише ,че е пенсионер нямам представа. Може да иска после да си увеличи пенсията или пък пенсията да не е за ОСС,
И аз така мисля,но не съм подавала и затова питам.Вчера като я подадох съм пропуснала една нула :blush: Та сега трябва да подам корекция.
Здравейте, подадох декл.по чл.88 за промяна на авансовите вноски.Обаче се оказа,че съм сбъркала сумата-техн.грешка. Сега ,ако я подам отново,новата заличава старата ,нали така? Да не се окаже ,че сумите се натрупват?
Има ,обаче пък това лице е с ТЕЛК и трябва да следя размера на вече удържания по ТД данък.А в СИС няма място за размера на заплатата.Та затова мисля да искам всеки месец някаква декларация.
Да попитам още :има ми някакъв образец на декларация ,в която лице,работещо по ГД ,да декларира ,че работи и по ТД и колко пари получава по него?
Благодаря много.
Изплащаме й парите-т.е доплащаме ,тъй като няма нита данък ,нито осигуровки.
Догодина живи ,здрави  подаваме в справката по чл.73 и нищо повече.Тя си подава ГДД и си изравнява осигуровките. ОК.
 :blush:Ох, пак ще трябва да правя корекции. Фирмата сключи ГД с едно лице от 17.10.2019 до 31.10.2019г. Като в договора е описано за кой месец каква сума се изплаща. Бързаха много ,да направя всички сметки,че да платят за м.10 още на 01.11.2019г.Всичко сметнато ,платено ,че и аз нали много бърза подадох и Д1 и Д6.
Днес случайно ми се казва ,че тя от м.09.2019 била СОЛ,ама нали това няма никакво значение.Даже се била консултирала-не знам с кого.
Та така какво следва:
1.Корекции на подадените вече Д1 и Д6
2.Дава ми декларация по чл.43 1ал.6 от ЗДДФЛ
3.Няма СИС
4.Издава ми някакъв документ
Нищо не пропускам нали?
Нина 87,а какво е основанието за да не може управителят да е по ТД, в случай че фирмата е ООД? Аз имам фирма -ООД,двама съдружника,които управляват заедно и поотделно -вписани са в ТР.Фирмата е от 2000г.Тогава специално ходих и в НАП и в НОИ  да питам и от тогава и двамата са на ТД.Единия е по ТД управител,другия на ТД друга длъжност. Не ми се мисли ,ако трябва да корегирам нещо за 20г. назад.
Здравейте, трябва да попълня документи за кредит.Фирмата няма назначени работници.Работи само собственикът,който е СОЛ и получава суми за личен труд.В този случай дали той се включва към персонала-т.е да се запише ,че средносп.брой е 1? Как мислите?
Да, това че чистачка по ГД не е много редно,го казах още като започнах-работно място и т.н.Предложих да я назначат по чл.114 или на 1 час, ама не искат-тяхна воля.Аз съм им разяснила проблема.Преди мен имало двама счетоводителя и те нищо не им били казали за това.Пък и досега нямали проблеми- да, ама не са им правени проверки от ИТ.
Сега ще им разяснявам ,че подлежат и на глоба за неподадена в срок Д1. Явно няма да ме харесат-новата счети само за глоби и нередности им говори. :blink:
Фирма плаща по ГД по 70 лв за месеца. на една жена да чисти по 1 път седмично.И това вече цяла година.Счетоводител съм на фирмата от м.08.2019г.Колегата преди мен й е удържал само ДОД.Тъй като е 4 тримесечие, обадих се да питам ,дали да й удържаме данъка и ето ти новост: Оказа се ,че въпросната чистачка имала ТД и освен това имала и ТЕЛК. ТД бил на МРЗ. Не знам, дали преди е казала за тези не маловажни подробности ,но на мен се пада честта да оправя кашата.Не коментирам,дали е правилно или не,но е плащано всеки месец.Не са плащани осигуровки и не са подавани Д1.Неправомерно е удържан ДОД.Сега какаво правя:
1.Тя ми носи копие от Решението на ТЕЛК.
2.Ще трябва да начисля за всеки месец осигуровки и да подам Д1-може и да ни глобят за закъснението.
3.Давам й Сл.Бележка и да си подава ГД и да й възстановят надвнесения ДОД
Пропускам ли нещо?
Говорете с клиента да Ви върне фактурата и я подменете с нова.Оставете си кочана и си го ползвайте при нужда.Електронните Ви фактури да започнат примерно от 1000000001 и няма да има дублиране.
Много благодаря. вече понавлязох в нещата. :good:
Днес ме питаха какво се променя след 31.10.2019г. за лицата ,извършващи услуги за фирми от Великобритания.Честно казано и ад не съм много наясно.Дали някой има яснота по въпроса? И още един не толкова счетоводен въпрос,свързан по темата: Дали след 31.10.2019 за да се пътува до там,ще е нужен паспорт или все още ще важат личните карти?
Май пак от НАП са се активизирали във връзка с търговците по интернет.Вече няколко човека ми се обадиха,че им искат да подадат декларации за такива доходи,които са "забравили" да декларират.Попълват Пр.2 и плащат 15% данък.Искат им и осигуровки-и правилно. И ето тук идва чуденката-трябва ли да подават ОКд 5? И ако трябва,на кокво основание-не са съдружници или собственици на ЕООД,не са ЕТ,както и свободна професия.Някой подавал ли е ОКД5 на такова лице и Д1? Самоосигуряващи ли се водят и ще трябва ли да попълват таблици 1 и 2,както и да подават годишна Д6?
Това с малките и големи букви изобщо не ме е притеснявало и не е никакъв проблем.Плюсминус 6 си е чудесна и си работехме много добре.ОБАЧЕ не знам кой и защо реши да прави "модерна "??!! програма. Омазаха абсолютно всичко. Нищо в новата програма не става,просто не работи. Разглеждах няколко други програми и за съжаление нищо не си харесах, ама и тази "свръх модерна и интуитивна" ПМ 7 абсолютно за нищо не става.Все се надявам,като видят ,че клиентите им не я харесват, да продължат да поддържат и актуализират ПМ6 и като искат нека я надграждат с някои модерности,ама по малко. Ама нада ли.
Може и 50 лв.Колкото решат.
Те си знаят от къде са им парите.може да имат наследство,може да дават имоти под наем-това в кръга на шегата. Явно извършват трудова дейност в дружеството-може да вземат решение и да си плащат суми за личен труд,щом държат да покажат доход. Няма да се трупат сумите за осигуровки в разчетните сметки,ако самите те си ги плащат.Всеки месец може да вземате операция  :499-ако това ви е резчетната сметка/501 ,ако ги внасят на каса.Или 499/503 -ако ги внасят в банковата сметка.Това може да става и на по-дълги периоди-примерно на тримесечие.