Жената работи по ТД на 4 часа и е осигурена на максимален осиг.доход. В същото време е регистрирана като св.професия и е избрала високия процент .Подавани са всеки месец Д1от св.професия. В момента ползва третия болничен, който изтича на 29.12.2023г. Иска от 01.01.2024г. да подаде Окд5 и да избере за св.професия да се осигурява на ниския процент, та да може да си получава майчинството по ТД  и междувременно да си работи като св.професия. Чуденката е за двата дни-30 и 31.12.2023г. За тях дали трябва да се подаде от св.професия декларация до 410 дни и от 01.01.2024г. да се подаде за промяна на обстоятелствата? Ако нищо не се подаде от св.професия за тези два дни, дали ще има проблрем с майчинството от ТД ?
Здравейте, може ли малко помощ? Ще подавам трети болничен за майка на близнаци-св.професия. Трябва да попълня в Прил9  от т.13 надолу. Обаче има място само за данните на едно дете. Как и къде трябва да попълня данните и за двете деца?
Фирма е сключила ГД с македонски гражданин за реклама за сума от 1600 лв. Македонският гражданин няма ЛНЧ, не е временно пребиваващ . Сключен е договор, платени са му парите в брой. Рекламата ще извършва в Македония. Не съм имала подобен случай до сега. Някой ,който е минал през това може ли да помогне ? Осигуровки и данък трябва ли да му удържаме? Подават ли се Д1 и Д6 ?
Имам дебитно салдо в см.499 -80000лв. Това е гаранция по договор за наем и тази гаранция е преведена по банков път . салдото си стои там вече почти 10г от когато е и договорът. Не мисля, че това трябва да се декларира, защото няма връзка с касата . Не е нито заем, нито вземане от собственик. Някой има ли друго мнение? Моля да споделите вашите виждания по въпроса.
Първо трябва да подадете Окд5 за начало на осигуряване като СОЛ и за избор на начина на осигуряване. Като изтече месеца, в който ще се осигурявате ,трябва пак да подадете Окд5 за прекъсване на осигуряването. Дали ще плащате осигуровки като СОЛ зависи по ТД на какъв доход сте осигурен. Ако по ТД сте осигурун на максим.осиг.доход, няма да плащате осигуровки като СОЛ. Ако не сте осигурен на макс, ще плащате. За месеца, в който ще работите като сол трябва да подадете Д1 и пак зависи как сте  избрали да се осигурявате. Д6 ще подадете еднократно до 30.04. на следващата година. Т.е нещата не са еднозначни и зависят от избрания начин на осигуряване, осигурителния доход по ТД, работното време и т.н.
Лице ,което е СОЛ и е избрало високия процент за осигуряване и в същото време е осигурено на максим.осигурителен доход по ТД е в болничен. Подадени са два болнични и от ТД и като СОЛ-св.професия. Чуденката е дали трябва да се внасят здравни осигуровки за болничните и от двете места? Тъй като е осигурена на макс по ТД за работата като СОЛ-св.професия са подавани само Д1 без да се плащат осигуровки.
Да, благодаря много. Ами доходът й за своб.професия си е висок, та да не трябва после да доплаща и затова за този месец.
ФЛ, регистрирано като свободна професия ,подала ОКД5 на високия процент. В същото време работи по ТД на 4 часа и там е осигурена на максим.осиг.доход. Всеки месец се пова Д1 за работата като св. професия, но не се плащат осигуровки, поради това ,че по трудов договор е осигурена на максимален осиг.доход. От 15.07.2023г. изилиза в 45 дневен болничен . Взети са два болнични и за двете работи. Правя справка с ПИК и виждам,че тъй като има 10 работни дни през м.07, осигурителния доход по ТД е по малък от 3400лв.- 1800 лв. И за работата като св.професия има 10 работни дни. В този случай би трябвало за св.професия да доплати осигуровки до 3400лв. Правилно ли разсъждавам?
Да, благодаря много. И сега се оказа, че през м.04.2023 лицето било непълно време- 5 часов работен ден.  :hmmm:Иначе си е на 8 часа.
Физ.лице работи по ТД и е осигурен на макс. осиг. доход. В същото време е регистриран като св.професия и е подал Окд5 за осигуряване на ниския процент. До тук няма нищо интересно-по принцип не се подава Д1 за работата като св.професия. Обаче се оказва ,че лицето работи на 5 часов работен ден  по ТД . В такъв случай подава ли се Д1 за работата като св.професия?
Да допълня само: Ако притежавате ел.подпис може да се регистрирате като св.професия и он лайн.
Предварително трябва да си приготвите сканирани личната карта и диплом или друг документ за квалификация и да ги приложите.
Благодаря! Логично е, щом майката вече не е на работа.
Възникна един въпрос : Майка прехвърля майчинството на бабата. Обаче в един момент съкращават майката. Въпросът е, какво става с майчинството? Губи ли се правото на обезщететие?
Здравейте, имам СОЛ-своб.професия, която се осигурява за всички рискове. В същото време работи по ТД и там е осигурена на макс. осигурителен доход. Като сол са подавани Д1, но не са плащани осигуровки, поради това ,че е осигурена на макс по ТД. Предстои й да излезе в 45 дневен отпуск по майчинство. Ще вземе два болнични -един за работата й по ТД и един за работата й като свободна професия. Интересува ме при подаването на болничния като СОЛ има ли някаква разлика в попълването и формирането на файла с оглед на това, че за същото време ще има подаден болничен по ТД? Някъде трябва ли да се отбележи това обстоятелство?
Благодаря много. И аз така казах на съдружника. Още повече, че специалността е бизнес администрация, а фирмата има дейност , свързана с подръжка и ремонт на автомобили. И все пак ако решат да предприемат нещо по въпроса, би трябвало да има и решение на общото събрание, нали така. За да са съгласни всички съдружници.А документите за плащане на таксите към университета,  задължително ли е да са издадени на фирмата или може и на студента, с който фирмата има договор? Ако някой е минал по този път и е бил проверяван, моля да сподели.
Здравейте, днес от една фирма ме попитаха, дали и евентуално при какви условия може фирма да плаща такси за университет на студент. Младежът е свързано лице с един от съдружниците. Знам, че преди години имаше вариант да се сключи договор и след завършването , лицето да е задължено да работи определен период във фирмата. Сега дали има подобен вариант?
Ако някой има същия проблем, да кажа-става с подаване на нова ГДД.  Нещата си отидоха по местата. Изчистиха и лихвите.
Подадена ГДД за 2023г. Подадена и декларцация за месечни авансови вноски. Подадена СД по ДДС за м.04.2023г. Плащане на авансови вноски и ДДС и от СУП си ги разпределят за част от авансовите вноски ,част от ДДС и част за ГД. И сега се оказва, че не са платени изцяло авансовите вноски и ДДС-то и вече и лихви са начислили. Мисля си ,ако подам отново ГДД , дали ще оправят нещата?
Т.е сумите да си отидат по предназначение.
Това подсещане излиза, защото сте чекнали ,че лицето е СОЛ.