Нали когато един автомобил втора употреба е купен от ЕС с ВОП,то трябва задължително за се продаде по общия ред? Не може по марж.Поне от всичко прочетено до тук съм стигнала до този извод.Моля да потвърдите или да ме опровергаете.
Собственик на ЕООД до сега се самоосигуряваше върху 460лв.За м.098.2017г. Д1 вече е подадена .Днес ми се обади и ми каза,че е решил от м.09.2017 вече да получава сума -460 лв за личен труд. Д1 за м.09.2017 вече е подадена .Достатъчно ли е да подам само Д6 за м.09 ?
Подава се нова декларация с вярната сума.Както при ДДС-то,последната се приема .
Аз за всеки случай не ги успокоявам много.Пък и за тази каса сигурно сто пъти съм ги плашила,че ще имат проблеми.Последните години я поизчистихме,но явно е трябвало повече настояване от моя страна,че да паднем под 100000 лв. :blink:
И при мен една фирма има честитка.2016 завършва с 124000лв. в касата.Преди години е била и доста по-голяма.Обаче към настоящия момент вече е около 55000лв. Тези пари могат във всеки един момент да се покажат на проверяващите.Собственик ът яко се е стреснал и непрекъснато ме пита ,дали в този случай е уязвим.Божа работа.През годините са разпределяни доста дивиденти.Плащани са дънъците,подадани са Декл. 55,ама знае ли човек.Все ще намерят нещо.
През 2015 г. лицето е ползвало разпокъсано пак около 20-25 дни болнични.
за 2016 г. лицето има около 20 дни болнични.За 2017 г. има 177 дни ,които са без прекъсване.
Да,това е така.Но въпросът ми е ,ако не мине на ТЕЛК и поработи няколко дни,дали може после пак да му дадат болничен-без да минава на ТЕЛК.
Много четох по темата,ама пак да питам за да не объркам нещо.
И така: Имаме лице ,което ползва 177 дни болнични през тази година без прекъсване за дискова херния.Трябва да се върне на работа на 04.09.2017г.,но все още не е добре.Ако се върне на работа ефективно за 3 работни дни може да му дадат още болнични ,без да се явява на ТЕЛК. Поне това разбрах от всичко,което прочетох.Правилно ли съм разбрала? Моля,дайте мнение.Ще има ли проблем,ако диагнозата е същата или трябва да е друга?
Да,благодаря и аз след н-кратно опитване стигнах до този резултат.
Фактурата е издадена на 24.07.2017 и колата е докарана на собствен ход.Няма ЧМР и някакъв друг документ,освен фактурата и касова бележка за плащането.Приемам,а и по думите на собственика на фирмата-купувача ,превозното средство е докарано през м.07.2017г. Протокола е с дата 15 дни от датата на фактурата -т.е 07.08.2017г. и го вписвам в дневниците за август,нали така?А мога ли още в юли да го впиша в дневниците?
Имам фактура от австрийска фирма -ВОП . Купен автомобил.ТМоят клиент твърди,че са голяма фирма и са регистрирани по ДДС,т.е имат ВАТ номер.На фактурата е написано :
ATU 24585009. Правя проверка ,но ми дава невалиден номер.Проверката я правя с АТ.
Фирмата е транспортна Reiter Transport GmbH & Co. KG.
Има ли някакъв начин да проверя номера като знам името на фирмата и адреса?
Baumgarting 11
 4851 Gampern
 Österreich
Много благодаря!Днес цял ден чета и препрочитам закона,всякакви писания в тази връзка.Отначало бях сигурна ,че не трябва,после започнах да се съмнявам.Направих запитване къде ли не,за да си сравня мнението.Получих отговори ,ама май в повечето случаи ,това че се продава по марж не се взема под внимание и затова съвсем се обърках.Ама в крайна сметка май вече достигнах да истината и то благодарение на теб.
Ей сега и още от едно място ми отговориха,след като доуточнихме,че става въпрос за продажба по марж. :flowers:
Колата е продадена по марж.Вписано е във фактурата,че основанието за не начисляване е чл.143 от ЗДДС.
Да,глобата си е глоба.При мен само виес не е подадена-така че може да минем само с 500лв.-евентуално.
Обаче си мисля следното-колата купена от гръцки гражданин.Издадена му фактура.Аз откъде да знам той къде ще я кара тази кола-дали тук в България или ще си я кара в Гърция.
Да,за съжаление за м.06.2017 съм я пропуснала.Ами сега! Бяха издали фактурата на българин.Подадох си ДДС-то и на 13.07 ми се обадиха ,че нещо объркване станало  и я продали на един грък. Анулираха ф-рата и ми изпратиха по е-мейл новата.И аз набързо ,набързо направих поправка и подадох нова СД,ама за Виес изобщо не се сетих.Сега пак ми носят документи-пак продажба на грък и ми светна лампичката за пропуснатата ВИЕС .Ама си рекох,да питам,та дано като е по марж да не трябва,ама ...Та сега какво да направя,пропуска си е пропуск.Ако я подам в юли?
Наша фирма ,регистрирана по ЗДДС продава по маржа лек автомобил на физическо лице,гръцки гражданин.Гъркът има валиден гръцки ВАТ номер.Продажбата става в България.Гръцкия гражданин купува колата в София и си я кара сам в Гърция.Българската фирма му е издала фактура без ДДС и е посочила основание за не начисляване чл.143 от ЗДДС. Правилно ли е и трябва ли още нещо да се направи?Да се издаде ВИЕС?
Имах фирма,регистрирана по ЗДДС. Дейността-малък смесен магазин за хранителни и нехранителни стоки.Един касов апарат. Осчетоводявала съм продажбите по следния начин: 501/702,4532.Освен месечния касов отчет,няма други аналитични данни за клиентите.Според новия счетоводител било голям проблем,за това че не е водена см.411. Според мен пък няма никакъв проблем-каква аналитичност да водя ,като нямам никакви данни.Та ви питам,вие в подобни случаи задължително ли минавате през 411?
Да,така е.Обаче адвокат бил я посъветвал да е на ДУ,защото било по престижно.Така или иначе ,осигуряването е на макс. А иска и да си докаже дохода.Макар,че и с дивиденти,както до сега сме правили пак си има достатъчен доход.Както и да е -така желае,така ще го правя.
Все още не съм подала Окд5 за прекратяване на СОЛ.Мисля си дали изобщо да подавам. Въпреки че вече има възнаграждение по ДУ и осигуровки на максимален доход,това лице върши и друга работа във фирмата ,освен да управлява.Права ли съм в разсъжденията си?