Попълвам Производствена характеристика,на едно лице за ТЕЛК.На 4 стр. в т.23-Временна неработоспособност-чудя се как да попълвам.Имам 5 бр. болнични -4 са с еднакво МКБ,но единия е с различно.Имам и два болнични ,които частично се припокриват,защото човекът е бил в болнични,но влиза в болница и от там пак му издават болничен.Въпросът ми е всеки болничен на отделен ред ли се попълва или тези с еднакво МКБ да са общо на един ред? А за тези болнични,които се припокриват -примерно единия за 61 дни от 03.01-04.03.2017, а другият е от 16.02-02.04.2017-за 46 дни
Общо са 90 дни,обаче пък точно тези са с различно МКБ.
Дайте съвет,че да не объркам нещо и да върнат човека.
Направих заповед за завеждане на нови книги,поради изгубване на старите.
В книгата за периодичен описах настоящите работници за извършен инстр.на работното място с дата два дни след датата на заповедта.За книгата на НИ ще се почудя още малко и ако не ми дойде нищо друго на ум и аз ще опиша настоящите работници ,съгласно сл. им бележки-все пак да не е празна книгата.
Оказа се ,че в една фирма са си загубили книгите за начален и пер.инструктаж.Купехме нови,но сега се чудя в книгата за начален инструктаж какво да пиша.Може би само тези,които работят в момента-те не са много.Обадих се на СТМ,според тях изобщо нищо да не пиша в книгата за начален инструктаж,а само в книгата за периодичен.И ако бъде назначен нов работник ,тогава да го впишем в кн.за НИ.Обаче в тази фирма почти няма текучество-от 3г. не е назначаван никой.Скоро едва ли ще има назначен.И ако междувременно има проверка от ИТ,книгата ще е празна.
Намерих някакъв отговор ,но ставаше дума само за книга за периодичен инструктаж.
Има ли някой ,който да има практика по въпроса?
Много благодаря!Дано в крайна сметка да започнат това вливане,че го дъвчат от две години и разни адвокати само ми искат какво ли не и никой нищо не започва.Всъщност фирмата не работи отдавна.Има останали доста стоки.Има и една сграда,която всъщност не е на фирмата,а е дадена за ползване за 15г.от ЕСК,която се отдаваше под наем.Доста неуредени неща покрай тази сграда и затова все не смеят да започнат тази процедура.Наистина ,ако все пак се започне нещо ще имам нужда да коментирам нещата с вас.
Здравейте, може ли да ми посочите какво точно да прочета по повод на вливане на ЕООД в друго ООД и двете регистрирани по ЗДДС.Първото ще се заличава.
В първото има стока и ДМА,за които е ползван ДК преди повече от 10г.
Тези дни ще имаме среща с адвоката и искам що годе да имам поглед върху нещата.Адвокатът е казал,че вливането ще стане без ликвидиращото се дружество да плаща нищо към НАП.
Но дерегистрирайки се по ЗДДС,не би ли трябвало да се има в предвид чл.111 и да се подаде опис на наличните активи и да се плати ДДС.
Това вливане ,сливане,ликвидиране го дъвчем вече повече от година -трима адвоката смениха и още нищо не е започнало.Явно собствениците изобщо не са наясно какво точно искат да се случи.Единственото за което са на едно мнение ,е че нищо не искат да се плаща към НАП и първата фирма да се заличи и явно търсят адвокат ,който да им обещае точно това.Ама дали ще стане точно това?
Сега като си разгледах по подробно файловете си открих грешката.Нямам идея защо съм генерирала файла така-ама наистина съм го подала само с ДОД. Ама веднага се оплаках .Сега го направих отново,ама вече без ДОД,че после да не се оплаквам,че се е дублирал. :blush:
Подавам Д1 и Д6 за м.06.2017,като заплатите са платени още на 30.06.2017-вид плащане -8 и за м.06 и за м.05/само ДОД/.заплатите за м.05.2017 са платени на 05.06.2017г.
Връща ми се протокола-Д6 ПРИЕТА. Обаче нито една Д1 не е приета.Отхвърлени са  поради нарушаване на изискването за едновременно подаване на Д1 и Д6.
Тъй като Д6 е вече приета ,правя нов файл за Д1 и пак ги подавам,като чеквам че няма основание за подаване на Д6.
Пак имам отказ за всички Д1,поради липса или е отхвърлена Д6 за периода с код за вид плащане 5 или 6
Нали съм отбелязала,че няма основание за Д6,защо пак Д1 са отхвърлени?
Някой да ми подскаже,моля.
Аз още на 03.05.2017 установих,че има техническа грешка в прил.3 на ГДД по чл.50 и с ПИК подадох корегираща. Нямаше проблем.
Според вас ,как е добре за получаване на  евентуални бъдещи болнични.На базата на вече обявения ДУ и написаното ,че възнаграждението ще се риши от ОС-да се направи един анекс. Или да се направи съвсем нов ДУ,който да бъде публикуван в ТР?
Не знам защо тези от НОИ искат да се публикуват тези ДУ,за ЕСК,който и без това е управител.
Всъщност се оказа,че още при регистриране на ЕООД-то има ДУ,в който няма точно определена сума за заплата,а е казано ,че ОС ще реши.
Освен сега да се направи анекс към този ДУ и на база решение на ОС да се впишат сумите ,съгласно оборота.
Би трябвало по този начин да е приемлив за чиновниците от НОИ.
Благодаря! До сега ЕСК беше СОЛ-на минимални осигуровки и цялата остатъчна печалба-около 100000-120000 годишно се разпраделяха като дивидент.
Сага при една ревизия,незнайно защо са посъветвали този СОЛ-че с ДУ ще си спести данъци. Доста се обяснявахме днес кое се спестява ,но пък кое се плаща и накрая реши,че щом "човек от НАП" е казал,значи така ще го направим.
Та затова ще правим тези гимнастики.
Знам,че не е задължително да се обявява ДУ в ТР,но ако почне да взема болнични,НОИ правят ли проблем ,ако не е обявен?
Фирма ЕООД. ЕСК до сега е бил СОЛ.Иска от 01.06.2017/т.е със задна дата/ да премине на ДУ ,в който да няма точно фиксирана сума за заплащане ,а да е на база оборот.
Примерно -оборот без ДДС  до  30000лв.-заплата 10000 лв.От 30000-50000 лв.-заплата 15000 лв. Оборот над 50000 лв. -заплата 20000лв.
Тъй като този договор не се обявява в НАП,според мен няма да е проблем да е с дата 01.06.2017г. Ще подадем Окд5 от 01.07.2017г.,но тъй като по ДУ ще е на макс осигурен за СОЛ няма да се дължат осигуровки.
Според вас има ли някакъв проблем в така описаната ситуация?
И при мен се налага спешно да назнача един работник,който не си представя ТК-"не знае къде е ,може да е в някой стар работодател,но може да е и някъде в къщи".Знам,че е добре да не го назначаваме докато не я намери и т.н.Само ,че от утре трябва да започне/не зависи от мен/.Има ли някаква бланка или образец на декларация,че при започване на работа не представя ТК?Ако има ,моля дайте линк към нея.
Да,моля,качете я ,за да се възползваме от нея при нужда.Аз имам една фирма,в която 95% от работниците са цигани и много често съм в подобна ситуация.
Не е задължително да е по ДУ.Достатъчно е да е СОЛ.Ако съдружниците решат за дейността ката брокер може да получава сума за личен труд.
Стоките за лична употреба осчетоводете примерно в 493-при мен е разчети със съдружници или собственици.
Оказа се ,че и при мен като при Делфин имам запис с код 5 и нулеви данни.Оправих го,подадох и вече е приета.
Да,Д1 е приета.На СОЛ е.И има данък за личен труд.Подава се за м.04.2017г.Платено е на 30.04.2017г .Абсолютно същото подавам всеки месец.Не знам защо точно сега не ги приема.Освен ще залича Д1 и пак ще ги подам двете.
Подавам Д1 и Д6 както всеки месец.Обаче сега ми приема Д1 и ми отхвърля Д6-поради нарушаване изискването за едновременно подаване.Те са подадени едновременно. :blush:Защо не отхвърля Д1 ,а само Д6,след като според тях е нарушено някакво правило.Подадох отново Д6 ,като чекнах,че няма да се подава Д1.Обаче пак ми е отхвърлена Д6 със същата причина.
Какво следва сега?Да залича вече приетата Д1 и отново да ги подам двете?
Ще ги попълня към датата на ревизията,а те ако искат нещо друго да си кажат.
А справката Сд-43-за наличните машини,стоки и т.н-ако приложа един инвентарен опис -имам около 50 позиции? Освен да я прехвърля в ексел и така да я попълвам.
Не знам защо искат и СД по ДДС и дневниците,като си ги имат при тях.Само да се премятат едни хартии.