При мен пропуснатите лица са две. Предполагам че ще напишат двойна глоба.
Вчера ме сюрпризираха с договор за покупка на автомобил/стока/ от физически лица-съпрузи. Покупката е станала м.12.2022г. И чак сега, когато продават колата се сетили, да дадат и договора за покупка :excl: Всичко приключено-подадени отчети, ГДД, че и в ТР-бързаха да подаваме заради мониторинг по кредит. Ще трябва да подавам отново спр.по чл.73, ал.1 за две лица-т.е две глоби.
После и  корекция на отчетите. Справката по чл.73, ал.1 само за пропуснатите лица ли трябва да се подаде или нова с код корекция за всички лица?
Може да го назначите по чл.114 от КТ . По такъв начин ще го осигурявате само за дните ,в които работи.
Много ви благодаря. Ще си издам протокол .В гугъл има всичко-дори и ват номера на на Райанеър :wink1:
Платени са по банков път самолетни билети  София-Братислава -София. Самолетната компания е Райенеър. Освен платежното ,с което са платени билетите и потвърждение на е-мейл , друг документ няма. От Райенеър са казали ,че фактури не издават. Полетът ще е през м.май 2023г. Т.е тогава ще има бордни карти. Мисля, че трябва да издадем протокол по чл.117 с нулева ставка. Обаче като нямаме фактура, на какво основание да се издаде? Има ли някой опит  с подобен случай?
Маже и да трябва да се регистрирате и по ЗДДС. Зависи от къде е чуждестранната фирма :smile1:
От изчисленията ,които направих, стигнах до извода ,че ако дадена фирма е получавала долу горе еднаква печалба през годините ,както и през 2022г. нема да плаща този данък. Даже и милиони печалба да е имала. Обаче , ако през разглежданите години е била на малка печалба -поради различни причини-криза, ковид и т.н и за 2022г. си е поела дъх-така да се каже и е излязла на малко повече печалба , бам плаща свръх печалба.Или в моя случай се е наложило да увеличи ФР с отписани задължения и печалбата през тази година ,сравнена с миналите се увеличава драстично.
Дано не се приеме!!!!
А  има ли вече калкулатор за това безумие?
Аз направих груби сметки за някои от фирмите. Оказа се, че най-дребната, която едва вързва двата края ще трябва да плаща по 900лв месечно????!!!! :blink:И това е защото през 2022 се наложи да отпише едно задължение . През другите години е с 1000, 1200 лв печалба. И това отписване на задължение му увеличава печалбата за 2022г. с 17000лв. Дано все пак има разум и това не се приеме.
Въпросът беше ,дали да се подава Д6-годишна. Не става въпрос за ГДД.
В последно време се занимавам с майки-СОЛ . И сега се почудих дали трябва да се подаде Д6-годишна на майка-СОЛ, която е цяла година в майчинство ? Става въпрос за здравните осигуровки-4.8%, които се внасят всеки месец.
Имам фирма ,която не работи от 2019г. Обаче през 2021 и 2022 е трябвало да увеличи ФР с отписани вземания и съответно си е платил данъците за това. През 2023г. и занапред изобщо няма да работи. И  какво се оказва ,че въпреки ,че не извършва дейност отдавна , сега трябва да плати данък като свръх печалба? Аз толкова му обяснявах защо трябва да му увеличим ФР и да плати  данък, въпреки че не работи . Не знам сега как да му обясня, че на базата на това, пак ще трябва да плаща.
Зависи върху какъв доход сте осигурен по Трудовия договор. Ако е върху максим.осигур.доход, вие няма да плащате осигуровки като СОЛ. Ако не е върху максимума, ще трябва да се осигурявате поне върху минималния осиг.доход . Примерно по ТД ви осигуряват върху 2000лв. Тогава ще трябва да се самоосигурявате върху 710 лв.
Ако обаче ви осигуряват по ТД върху 3000лв ,тогава ще се самоосигурявате само върху 400лв.
Освен ако не спирате самоосигуряването ,когато не извършвате дейността като ''freelancer" и после отново да подавате ОКд 5 за възобновяване на дейност.
Здравейте, може ли някой да ми каже адрес в София ул.Враня , ж.к.Банишора към кой офис на НАП се води? Ж.к. Банишора е към р-н Сердика. Обаче автоматично като попълвам ГДД на лицето излиза Люлин. Не трябва ли да е към офис Сердика? Все пак е важно ,за да се знае данъкът по коя сметка да се плати.
Стана! Тъй като явно беше забило нещо, изтрих Приложението. После го чекнах отново и го попълних пак. И стана. Явно нещо беше блокирало и не помогна даже рестартирането на компютъра.
Да, декларацията по чл.22в е попълнена и потвърдена и ми е в зелено. В прил.10 всичко съм попълнила. Само трябва да попълня р.7 кол.3 на част 9, обаче там не ме пуска да пиша . Вече съм попълнила и са приели една ГДД с Прил.10, но там нямаше проблем. Сега защо се получава така, нямам никаква идея. Ще пробвам утре, маже пък да стане :blink:
В колона 2 не се пише-там са изброени видовете облекчения.В колона 3 на ред 7 трябва да напиша сумата -6000, обаче не става. Не ме допуска да пиша и после като тръгна да излизам от Приложението ми дава Грешка, че трябва да се попълни .И сега Приложение 10 ми е отбелязано в червено.
Цял ден се мъча да попълня това приложение . Не ми дава да пиша на ред 7 кол.3 от Част IX. Излизах от декларацията. Рестартирах компютъра. Не става и не става. Някой да даде съвет, моля!
Пак във връзка с Т1 и Т2. Имам две ФЛ, св. професия ,осигурени на Макс по ТД. В справката за осиг.доход на единия автоматично се разнасят данни в к.3- 3000 и 3400. А на другия, който е абсолютно по същия начин в Справката за ок.осиг.доход нищо не се попълва автоматично. Имам друго едно лице пак по ТД на макс и отделно св.професия. Там пък попълнената сума в Прил.1 е по малка от 20000лв. А лицето е осигурено на макс и даже брутната е доста над 5000 лв. Нещо тази година много грешки в тези автоматично попълнени данни.